Burn-out? Partner heeft net zo goed hulp nodig

door | nov 27, 2017 | BoFit Burn-out Blog

Een burn-out heb je nooit alleen. Een burn-out doet namelijk veel met je omgeving. En dan vooral met de partner met wie je lief en leed deelt. Partners zijn vaak een vergeten groep bij burn-out terwijl er veel op ze afkomt en ze zich vaak machteloos voelen. Ze willen er voor hun geliefde zijn maar weten niet hoe. Wat doet het met je partner dat je burn-out bent? En hoe kan hij of zij hier het beste mee omgaan?

De ander niet belasten

Mensen met een burn-out voelen zich vaak schuldig naar hun omgeving. Maar vaak wordt vergeten dat partners zich ook heel schuldig voelen naar hun geliefde toe die de burn-out heeft ontwikkeld. Soms heeft je partner de burn-out ook aan zien komen, heeft hij of zij zijn of haar zorgen maandenlang uitgesproken en het toch niet kunnen voorkomen. Ze willen helpen, meedenken, adviseren maar voelen niet wat de ander nodig heeft. Hierdoor blijft een reactie vaak uit en voelt men zich niet gehoord.

Impasse

Iemand helpen kan ook vaak niet omdat diegene met een burn-out zelf niet eens weet wat hij of zij nodig heeft. Wel of niet met rust laten? Vragen stellen of juist niet? Meer of minder fysiek contact? Daarnaast kunnen echtgenoten vaak hun eigen problemen niet delen omdat ze de ander niet willen belasten. Ze weten dus niet meer wat ze moeten doen en diegene met een burn-out kan het niet aangeven. Dat zorgt voor een impasse.

 

foto mensen op brug

 

Alles rond krijgen

Naast de machteloosheid van het niet weten om te gaan met de zieke wederhelft komt er ook een zware last op je partner te liggen. Want wie brengt nu de kinderen naar school of naar hun sportclubjes? En wie begeleid ze met hun huiswerk? Ook in huis moet er veel overgenomen worden omdat diegene met een burn-out tot niets meer in staat is. Als je partner dan ook een zware baan heeft en zelf al moeite heeft om alles rond te krijgen dan kan hij of zij en daarmee de relatie erg onder druk komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan een ondernemer die naast de zorg voor zijn zieke partner en gezin ook zijn onderneming draaiend moet houden. Iedereen kan zich voorstellen dat dit niet zonder schade kan.

Vervreemden

Als je burn-out veel tijd kost kun je ook van elkaar vervreemden. Je begrijpt elkaar niet meer, wordt vreemden voor elkaar en kunt elkaars last niet dragen. Kortom, niet alleen diegene met de burn-out heeft het moeilijk ook de levenspartner kan fysiek, emotioneel en mentaal behoorlijk uit balans raken. Soms is er hulp nodig om goed met zichzelf en de zieke partner te leren omgaan.

Partnerbegeleiding

In een BoFit-traject besteden we altijd aandacht aan de partner. Soms volgt de partner zelf een kort preventief traject om te zorgen dat hij of zij overeind blijft. BoFit weet wat er in hem of haar omgaat en helpt jouw partner graag in deze moeilijke periode. Samen komen jullie er sterker uit.

Kan je partner ondersteuning gebruiken?

Ben je burn-out en heeft dit invloed op je relatie? Je partner is van harte welkom om een of meerdere sessies mee te lopen. Het is voor je partner altijd mogelijk om daarna of direct te kiezen voor meer ondersteuning. Neem direct contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Persoon ervaart concentratieproblemen bij druk maatschappij

Concentratieproblemen? Misschien ben je burn-out

Concentratieproblemen komen vaak bij burn-out voor. Maar voordat je de conclusie trekt dat je burn-out bent, is het goed te weten wat de oorzaken zijn, wat concentratieproblemen precies zijn en wat je eraan kunt doen. Lees je mee?   Ook zo'n moeite met...

Er zijn 6 burn-outtypes. Welke ben jij?

Mensen kunnen in de zelfde stressvolle omstandigheden verkeren waarbij de een burn-out raakt en de ander niet. De een heeft namelijk meer draagkracht dan de ander. Hoe dat komt? Dat heeft verschillende redenen. Afkomst en omgevingsfactorenhebben hier bijvoorbeeld...