Muziek, BoFit en bewegen

door | jun 5, 2017 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Muziek heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. Net zoals mensen helpen en bewegen. Deze combinatie heeft naast mijn omgeving (geliefde, dochters, familie en vrienden) ervoor gezorgd dat ik nog steeds goed gezond ben.

Muziek is een passie dat alles omvat. Beweging, ritme, timbre, geluid, coördinatie, emoties, herhaling, structuur, samenwerken, aandacht, liefde. Ik kan mijn leven zonder muziek niet voorstellen. Ik ben er van overtuigd dat muziek een functie heeft voor je gezondheid. In het nieuwste boek van Erik Scherder, Singing in the brain, staat het goed wetenschappelijk beschreven hoe muziek invloed heeft op de hersenen, gedrag en stressbeleving. In een koor zingen is bijvoorbeeld heel goed voor de sociale cohesie. Omdat ik zelf ook zing, piano en keyboard speel en ook nog zanglijnen, teksten en liedjes componeer zijn mijn hersengebieden anders dan niet-musici, lees ik ook in Scherders boek.

Als kind draaide ik al plaatjes op de pick-up. Daarna kwam de cd en nu luister ik naar Spotify of Apple Music. Ik kan zomaar 20 keer hetzelfde nummer draaien en mijn emoties kunnen dan alle kanten opvliegen. Dat geeft een enorme flow met veel geluksmomentjes. Inmiddels heb ik zelf 5 cd’s gemaakt, 1 solo en 4 met mijn medebandleden. Het geeft een enorme kick om samen te creëren en dan de dynamiek en gevoel in het uitvoeren te krijgen.

In sommige BoFit-trajecten heb ik mensen in een sessie achter een microfoon gezet. Ga maar zingen en leef je uit. Het is een geweldige uitlaatklep en je ziet mensen stralen. Ik wil ze de gelegenheid geven om te ervaren wat zingen met je doet. Eigenlijk zou er op de basisschool verplicht weer beweging en muziekles moeten worden gegeven. Wat zou dat een opleving geven in de emotionele en mentale ontwikkeling van een kind.

Bofit gaat meer doen met muziektherapie. Samen spelen en samen iets creëren. Muziek blijft voor mij centraal staan. Samen met bewegen en mensen helpen. Ik ga ervan uit dat het de gezondheid zeker niet schaadt.

Dit nummer gaat over bewegen. Het is gemaakt samen met mijn band ‘Vast en Zeker’, mede mogelijk gemaakt door BoFit. Het is voor jullie, luister er maar naar!

Bo Bogaard,
Mastercoach en ontwikkelaar BoFit-methode

Ps: op 4 augustus speel ik om 17:00 uur met mijn band Vigorous op de Kunstdagen van Goedegeree.

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Burn-out in tijden van crisis. Zo ga je ermee om

Ben jij burn-out? Of zit je tegen een burn-out aan? Dan heb je het nu in deze crisistijd misschien extra moeilijk. Het coronavirus kan je angst aanjagen en je wilt voorkomen dat je besmet raakt. Je weet misschien niet goed of je wel of niet moet doorgaan met een...

leren 'nee' zeggen

6 effectieve manieren om ‘nee’ te zeggen

Zeg je altijd ‘ja’ op vragen en verzoeken van anderen? Veel mensen met een burn-out hebben hier last van. Als je altijd ingaat op de wensen van je omgeving, pleeg je roofbouw op jezelf. Je zelfvertrouwen leidt eronder en gevoelens van ontevredenheid en boosheid...

Vrouw ademt uit - illustratie gevolgen oppervlakkige ademhaling

Wat zijn de gevolgen van een oppervlakkige ademhaling?

Heb jij een oppervlakkige ademhaling? Dat heeft gevolgen. Ongemerkt kunnen veel klachten hierdoor ontstaan. In dit blog leggen we uit waarom je hoog ademt bij stress en burn-out en wat de gevolgen zijn. En wat je zelf kunt doen bij een te hoge ademhaling.  ...