Bevlogenheid voorkomt burn-out
Het is een veelgehoorde kreet: van hard werken ga je niet dood. Maar een burn-out kun je er wel van krijgen. Toch krijgt niet iedereen die hard werkt een burn-out. Dus hoe zit dat? Bevlogenheid blijkt een goed medicijn te zijn.
Bevlogenheid en passie op je werk blijken een burn-out vaak te voorkomen, aldus Wilmar Schaufeli, hoogleraar arbeidspsychologie en docent aan de Universiteit van Utrecht en Leuven. Schaufeli deed onderzoek naar bevlogenheid op de werkvloer. En wat blijkt? Nederlanders (19%) zijn zeer bevlogen op hun werk ten opzichte van andere Europeanen (11%).
Tegenpool burn-out
Bevlogen zijn is de tegenpool van je opgebrand voelen. Als je bevlogen bent dan bruis je van de energie, ben je toegewijd aan je werk en ga je er helemaal in op. Het tegenovergestelde van burn-out dus waarbij je je uitgeput voelt, je interesse en focus verliest en je vaak ook slechter presteert. Jaarlijks krijgen 7% van de Nederlanders een burn-out.
Waardering
Hard werken hoeft niet door te schieten in een burn-out. Het harde werken an sich is het probleem niet, wél of er voldoende ‘energiebronnen’ zijn, volgens Schaufeli. Dat kan vanuit jezelf komen of vanuit de organisatie. Vaak maakt een compliment of waardering voor je werk al een groot verschil.
Veerkracht
Wat is volgens Schaufeli de oplossing om burn-out te voorkomen? Niet per se het elimineren van stress. Vaak is dat niet eens mogelijk. Denk aan de call-centermedewerker die klachten van klanten opvangt. Of de politieagent die te maken heeft met geweld op straat. Schaufeli ziet meer in het goed kunnen opvangen van stress en ermee weten om te gaan. Veerkracht dus. Passie en bevlogenheid in je werk voelen, voeden die veerkracht. Je weet hierdoor beter met stress om te gaan en negatieve situaties positief om te buigen.
Energie
Wat kost energie en wat geeft energie? Dat is een vraag waar niet alleen bedrijven maar ook de individuele werknemer mee aan de slag kan. Wanneer de energie die je geeft en de energie die je ontvangt in balans zijn, dan is de kans op een burn-out kleiner. Daarnaast zijn een goede sfeer, ruimte voor inspraak en mogelijkheden voor groei ook essentieel voor een optimale werkomgeving.
Bron:
Nrc.nl | 10 april 2017