Geboorte van de BoFit-methode

door | apr 24, 2017 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Zeventien jaar geleden introduceerde ik in Nederland de BoFit-methode. Daar is natuurlijk een heel proces aan vooraf gegaan. Na jarenlange werkervaring in de verslavingszorg (18 jaar) met de zwaarste groep, en als trainer en oprichter van een van de eerste loopgroepen in Nederland (1995) had ik een goede visie ontwikkeld om mensen te helpen. Daarnaast kwam ik er achter dat ik allergisch was voor autoriteit. Hierdoor maakte ik de keuze om uiteindelijk voor mijzelf te gaan.

Ik heb mijn hele leven al gesport en muziek gemaakt. Met mijn ouders moest ik als jochie elke zondag verplicht mee om te wandelen in de natuur. Ik vond het in die tijd zo saai. Maar het heeft veel voordelen opgeleverd. Ik heb gezien dat de natuur een mooi decor is om in te bewegen en om te herstellen van een burn-out en andere stressgerelateerde klachten.

Mijn eigen kennis en ervaring heb ik ook in de BoFit-methode gestopt. Ik heb altijd geweten dat gevoel, verstand en lijf goed samenwerken als je jezelf kent. Evenals je bewust worden van je valkuilen en grenzen en je emoties durven te uiten. Dit is namelijk niet los van elkaar te zien. Uiteindelijk komen denken, voelen en doen in balans. Ook had ik altijd de gedachte dat de combinatie aanleg, karakter en omgeving bepaalt hoe je stressbeleving is en hoe je je kwaliteiten inzet. Mijn totale visie kwam dan uit op: als je jezelf sterkt dan ontwikkel je ook je omgeving. En hoe sterk je jezelf? Fysiek, emotioneel en mentaal. Ik heb ook nooit geloofd dat een burn-out alleen maar werkgerelateerd is. Het is altijd de combinatie.

In 2000 kreeg ik mijn eerste klant. Het was spannend om met deze innovatieve werkwijze te gaan werken. En het werkte erg goed voor deze klant. Dat smaakte naar meer. Uiteindelijk wilde ik wel heel Nederland van de BoFit-methode laten proeven. Mijn drijfveer als ondernemer was dat iedereen de gelegenheid moest krijgen om te herstellen bij BoFit. Ik heb bewust niet gekozen om BoFit vergoed te krijgen door de particuliere ziektekostenverzekering. Het ligt politiek heel gevoelig en de bureaucratie en regelgeving is gigantisch.

In de loop der jaren is het vertrouwen in onze werkwijze enorm gegroeid. Alle betrokken partijen krijgen de aandacht en er wordt meegedacht met het plan van aanpak dat wij aanbieden. Het is zo mooi om te zien dat er daardoor steeds meer respect en waardering komt voor herstel en opbouw.

Het is nu alweer zeventien jaar later en ik zie dat er steeds meer aanbieders op de markt komen die ons kopiëren. Ik vind het erg goedkoop maar wij worden er alleen maar sterker door. Dat zien wij in de grote aantallen aanmeldingen. Ik blijf het nog steeds zo mooi vinden dat iemand die je niet kent zijn verhaal aan je vertelt en dat je daarna de BoFit-methode mag inzetten om vervolgens mensen te zien opbloeien. Je krijgt er zoveel voor terug. Ik ben heel trots.

Bo Bogaard,
Mastercoach en ontwikkelaar BoFit-methode

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

burn-out vergoeding werkgever, medewerker met burn-out

Burn-out vergoeding door je werkgever? Zo regel je dat

Burn-out vergoeding werkgever. Ben jij onlangs burn-out geraakt of zit je er tegenaan? Misschien vraag je je af of je professionele hulp wel kunt betalen. En moet je het wel zelf betalen of is je werkgever hier ook verantwoordelijk voor? Gelukkig hoef je dit in de...

man met een goede werk-privébalans

6 cruciale tips voor een goede werk-privébalans na je burn-out

Een goede werk- en privébalans zorgt ervoor dat je niet over je grenzen gaat en je energie behoudt. Een belangrijk gegeven voor iedereen, maar zeker voor mensen die burn-out zijn geweest en weer terug naar de werkvloer gaan. Waar moet je op letten als je werk en...

foto bo bogaard

Tweedeling

Er komen elke week veel aanmeldingen binnen bij BoFit. Allemaal mensen die gemotiveerd zijn om te herstellen van hun burn-out, hun angst- en paniekaanvallen of andere stressgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid en depressieve...