Een beetje bewegen maakt gelukkiger
Dat mensen met burn-out, depressie en andere stressverschijnselen baat hebben bij beweging is al een tijdje bekend. Maar zijn gelukkige mensen ook gelukkiger als ze vaker bewegen? Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit in Cambridge blijkt van wel. Zelfs een klein beetje bewegen is al beter dan helemaal niets doen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging volgens een opbouwend stappenplan een antidepressieve werking heeft. Dit komt onder andere door de aanmaak van het hormoon endorfine. Als mensen langdurig extreme stress ervaren komt veel cortisol vrij, een stresshormoon. Hierdoor kan hun hormoonhuishouding ontregeld raken. Door de aanmaak van endorfine door lichaamsbeweging te stimuleren kan de hormonale balans op een natuurlijke manier herstellen. Maar dit geldt vooral voor mensen met negatieve gevoelens en gedachten. Hoe zit het met mensen die zich over het algemeen prima voelen, vroegen de onderzoekers aan Cambridge zich af?
Weekend of werkdag
Zo’n 10.000 vrouwen en mannen deden mee aan het onderzoek via een mobiele app. Hierin gaven de deelnemers gedurende zeventien maanden aan hoe ze zich voelden, wanneer ze zaten, bewogen, renden, lagen of helemaal niets deden. Opvallend was dat de meeste mensen zich gelukkiger voelde nadat ze hadden bewogen. Vaker dan wanneer ze hadden gezeten of gelegen. Ook de dag van de activiteit maakte niet uit. Of dit nu in het weekend was of tijdens een werkdag, het geluksgevoel was hetzelfde.
Hoe actiever, hoe gelukkiger
Al met al kwamen de onderzoekers tot de volgende conclusies. Mensen die geregeld bewegen hebben ook een bevredigend leven. Vaak geldt: hoe actiever, hoe gelukkiger. En: op het moment dat mensen actief zijn voelen ze zich gelukkiger. Het onderzoek kende ook zijn grenzen. Omdat het onderzoek via een app op de telefoon verliep kon men minder goed peilen hoe de deelnemers zich voelden gedurende hevige activiteit. De meeste mensen nemen tijdens het hardlopen of andere sporten namelijk niet hun mobiele telefoon mee.
Bronnen:
Nytimes.com | 25 januari 2017