Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Werkdruk op universiteiten extreem hoog

door | feb 6, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

De werkdruk die academici en ondersteunend personeel ervaren op de universiteiten is schrikbarend hoog. Dit is de conclusie van een onderzoek van de FNV in samenwerking met de vakbond VAWO onder 2546 deelnemers.

Een ruime meerderheid (67%) van de medewerkers op universiteiten ervaart een hoge werkdruk. Vooral het wetenschappelijke personeel heeft hier last van. 79% vindt zijn werk te zwaar, vooral in de leeftijdsgroep tussen 35 en 46 jaar. De afgelopen drie jaar is die werkdruk overigens alleen maar toegenomen, volgens de ondervraagden.

Meer studenten

Waar komt die werkdruk vooral vandaan? Een aantal redenen die genoemd worden in het onderzoek zijn: te weinig personeel, geen reëel aantal contracturen en ook het aanvragen van subsidie is tijdrovend. Maar vooral de toename van studenten staat op nummer één. Daarnaast is er te weinig uren begroot voor onderwijs. Dit alles bij elkaar maakt dat 59% (vooral mensen met een tijdelijk contract) wel eens nadenkt om over te stappen naar een andere baan. En 70% van de ondervraagden schuift dingen die belangrijk zijn voor de persoonlijke ontwikkeling opzij omwille van werk.

Onzekere toekomst

Naast stress op de werkvloer speelt ook het kunnen rekenen op werk in de toekomst mee. Meer dan driekwart van de medewerkers – vast of tijdelijk – onder de 35 jaar voelt onzekerheid over waar zij volgend jaar werkt. Vooral mensen met een tijdelijk contract zijn onzeker over hun toekomst en ervaren om die reden een hoge de druk om goed te presteren. Een overwerkcultuur helpt hier niet aan mee. Omdat het werk vaak niet af is, werkt 80% ook nog in de weekenden en in de avonduren. 70% van het wetenschappelijke personeel werkt meer dan 6 uur per week over.

Effecten gezondheid

Gedurende de dag is er weinig tijd om pauze te nemen en wordt er niet met een gevoel van rust gewerkt, blijkt uit het onderzoek. Dat te weinig ontspanning en te veel druk gevolgen heeft voor de gezondheid, moge duidelijk zijn. Toch werkt 45% van de werknemers gewoon door bij ziekte. Dit vanwege de tijdsdruk, omdat het werk zich anders opstapelt. 59% heeft de afgelopen drie jaar lichamelijk of psychische klachten gehad vanwege de hoge werkbelasting.

Eigen keuze?

Dat de werkdruk hoog ligt op universiteiten is niet nieuw. Volgens de VAWO is de werkdruk de afgelopen jaren door werkgevers afgedaan als ‘incident’ of ‘persoonlijke keuze tot overwerken’. Natuurlijk is het meegaan in een overwerkcultuur gedeeltelijk een eigen keuze. Daarnaast is het omgaan met stress en druk een persoonlijke ervaring. Eentje die je kunt leren hanteren. Toch laat dit onderzoek zien dat de werkdruk op universiteiten structureel is en over de gehele linie veel te hoog.

Oplossing

FNV wil in samenwerking met de andere vakbonden in de cao afspraken maken met werkgevers over werkdruk en aanstellingen. Door centrale afspraken te maken, worden universiteiten gedwongen dit op lokaal niveau te regelen.

Bronnen:
BGmagazine.nl | 20 januari 2017
Fnv.nl

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Meer kans op burn-out met een bullshitbaan

Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze weinig zinvol werk doen. En dat levert een hoop stress en spanning op waarmee de kans op overspannenheid en burn-out alleen maar toeneemt. Onlangs was bij de VPRO Tegenlicht de documentaire ‘Mijn bullshitbaan’ te zien....

Werkstress en slapen: een vicieuze cirkel

Dat (werk)stress tot gepieker kan leiden en daarom tot slecht slapen, weten we allemaal wel. Maar wist je ook dat dit andersom geldt? Slecht slapen leidt ook tot meer werkstress. Dat ontdekte arbeidspsychologe Michelle van Laethem tijdens haar promotieonderzoek aan...

Meer verzuim door stress bij jonge werknemers

Stressklachten op de werkvloer komen op steeds jongere leeftijd voor. Vorig jaar waren stressklachten zelfs de belangrijkste verzuimoorzaak bij jonge werknemers onder de 25 jaar. Dit meldt arbodienst ArboNed op basis van een analyse van verzuimgegevens van ruim een...

Slaaptekort bij jongeren door telefoon en tablet

Alleen al de aanwezigheid van een telefoon of tablet in de slaapkamer kan slaapproblemen veroorzaken bij jongeren. Mogelijk worden zij onrustig door het anticiperen op berichten. 125.000 kinderen tussen de zes en negentien jaar werden onderzocht door het King's...