Kwart Nederlanders heeft RSI
Ongeveer een kwart van de beroepsbevolking heeft last van klachten gerelateerd aan RSI. Nek- en schouderklachten komen het meest voor, samen met klachten in arm en pols. Stress is een van de oorzaken van RSI.
RSI is een verzamelnaam voor allerlei klachten (zoals pijn, tintelingen of onaangenaam verdoofd gevoel) in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellenbogen, polsen, handen en vingers. Herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoeren en een statische houding of beiden kunnen leiden tot RSI. Arm-/nek-/schouderklachten veroorzaken 9% van alle verzuimdagen volgens onderzoeksbureau TNO. Dit ondanks dat de Arbowet de werknemer beschermt met bijvoorbeeld een tijdslimiet aan beeldschermgebruik.
Beroepen en RSI
Op dinsdag 28 februari jongstleden – Internationale RSI-dag – werd extra aandacht besteed aan de behandeling en preventie van RSI. “We zien dat mensen met kantoorbanen de meeste klachten hebben, maar ook bij kappers en slagers komen de klachten vaak voor”, aldus Sandra Oudshoff, voorzitter van de RSI-vereniging. “Bij kappers komt dit door het precieze werk dat ze doen, terwijl bij slagers de klachten ontstaan doordat ze veel kracht moeten gebruiken tijdens hun werk. Ook hebben vrouwen vaker klachten in verhouding tot mannen, omdat zij vaker beroepen met een herhalende belasting doen.”
Houding en stress
Fysiotherapeut Jaco de Wolf uit Leiden legt uit dat klachten voorkomen kunnen worden door een goede houding. “Als je veel aan een bureau zit moet je ervoor zorgen dat het beeldscherm op de juiste hoogte staat, zodat het hoofd recht op de nek en romp staat. Knieën moeten idealiter in een hoek van negentig graden staan. Ook moet iemand goed voor de muis en het toetsenbord zitten.” Naast een goede houding tijdens werkzaamheden is volgens De Wolf stress ook een van de oorzaken van klachten. “Wanneer tijdens de werkzaamheden de werknemer last krijgt van stress komt het stresshormoon cortisol vrij. Wanneer iemand dan in een verkeerde houding gaat zitten verkrampen de spieren. Wanneer deze verkramping te vaak en te lang voorkomt kunnen de klachten langere tijd aanhouden.”
Jongeren
Ook jongeren hebben last van RSI, blijkt uit een onderzoek door de Hogeschool Rotterdam voor de RSI-vereniging. Schoolgaande kinderen gebruiken gemiddeld 6,5 uur per dag een beeldscherm. Meer dan 60% heeft pijn na beeldschermgebruik. Op de Internationale RSI-dag riep de RSI-vereniging het nieuwe kabinet daarom op om verantwoord beeldschermgebruik op te nemen in het curriculum van scholen.
Bron:
Nu.nl | 28 februari 2017