Werkstress en slapen: een vicieuze cirkel

door | feb 27, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Dat (werk)stress tot gepieker kan leiden en daarom tot slecht slapen, weten we allemaal wel. Maar wist je ook dat dit andersom geldt? Slecht slapen leidt ook tot meer werkstress. Dat ontdekte arbeidspsychologe Michelle van Laethem tijdens haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Van Laethem: “Als je slecht slaapt, ben je moe. De dingen die je doet op het werk, doe je wel, maar waarschijnlijk minder goed dan normaal. Dus ga je piekeren en raak je in de stress.” Dit resulteert in minder goed slapen en dus weer meer stress op het werk. Het is een wederzijdse beïnvloeding dat tot een vicieuze cirkel leidt.

Slaapkwaliteit

Van Laethem onderzocht een jaar lang een groep van 2.000 Zweden en 1.000 Nederlanders. Ook bestudeerde ze daarnaast 44 promovendi. Deze laatste groep hield een dagboek bij waarin ze de voortgang van de verdediging van hun proefschrift beschreven. Het stressniveau nam in de aanloop van de verdediging toe en vertoonden direct erna een scherpe afname. De slaapkwaliteit van de promovendi verbeterde daarmee onmiddellijk. “We weten niet waarmee het begint, slecht slapen of stress, maar we weten wel dat beiden elkaar steeds blijven beïnvloeden”, aldus Van Laethem.

Herstellen

De oplossing? Naast het verminderen van werkstress kunnen we onszelf aanleren om na het werk te ontspannen en het hoofd leeg te maken. “Dat we geneigd zijn ’s avonds te piekeren, heeft veel te maken met ons gebrek aan mentale rust”, zegt Van Laethem. “We zijn tegenwoordig de hele dag door druk en nemen nauwelijks tijd om bij te komen. Daarom is een van mijn aanbevelingen om tijdens vrije momenten ook echt optimaal te herstellen.”

10 tips om goed te slapen

Wie meer van zijn nachtrust wil genieten kan zelf stappen ondernemen om een slecht slaappatroon te doorbreken. Hoe? Hieronder 10 tips om goed te slapen.

  1. Zorg overdag voor voldoende beweging;
  2. Gebruik 90 minuten voordat je gaat slapen geen tablet of telefoon meer;
  3. Ga iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed en zorg in het weekend dat je hier niet te veel van afwijkt;
  4. Zorg ’s avonds voor positieve afleiding;
  5. Vermijd voordat je gaat slapen (te veel) cafeïne en alcohol;
  6. Zorg voor een gezonde slaapomgeving zoals frisse lucht en een schoon dekbed;
  7. Drink niet te veel voordat je gaat slapen zodat je er ’s nachts niet uit hoeft;
  8. Eet niet te zwaar of te laat;
  9. Sta iedere morgen om dezelfde tijd op;
  10. Blijf niet te lang ‘snoozen’. Te lang blijven liggen maakt dat je juist wat suffig wordt.

 

 

Bron:
NRC.nl | 20 februari 2017

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Meer kans op burn-out met een bullshitbaan

Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze weinig zinvol werk doen. En dat levert een hoop stress en spanning op waarmee de kans op overspannenheid en burn-out alleen maar toeneemt. Onlangs was bij de VPRO Tegenlicht de documentaire ‘Mijn bullshitbaan’ te zien....

SZW actieweek 3 t/m 6.11.14: check je werkstress

Bijna 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziekten. Werkstress is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van psychische beroepsziekten. 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van ongezonde stress op...

SOLK: Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten

Een miljoen Nederlandse kinderen en volwassenen hebben hardnekkige fysieke klachten waarvoor geen medische oorzaak gevonden kan worden. Klachten zoals hevige rugpijn, chronische hoofdpijn, chronisch moe en spierpijn die maar niet over gaat. Sinds kort heten deze...

Bevlogenheid goed voor werknemer en organisatie

Hard werken onder hoge werkdruk is een stressrisico, maar bevlogen harde werkers lijken veel minder last te hebben van stress. Bevlogenheid is het tegenovergestelde van burn-out of opgebrand zijn. Bevlogen medewerkers zijn vitaal, toegewijd en bruisen juist van de...