Waarom zitten slecht voor je is

door | sep 11, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

We zitten gemiddeld zo’n 9 uur per dag. En jongeren wel 10 uur. Dat is veel. Veel te veel. Ons lichaam is niet gemaakt om lang te zitten. We zijn gebouwd om te bewegen. De geldende gezondheidsnorm om ongeveer een half uur per dag te bewegen heft de negatieve gevolgen van veel zitten niet op. We zouden minstens een uur per dag moeten bewegen om dit te compenseren. Waarom is zitten zo slecht voor je?

 Ben jij iemand die gedurende de dag veel stil zit? Bijvoorbeeld door het werk dat je doet? Veel zitten heeft een enorme invloed op ons lijf. Het veroorzaakt klachten en gezondheidsproblemen. Lees maar eens de klachten die veroorzaakt worden door veel zitten.

 

6 meest voorkomende klachten door zitten

  1. Zitten legt veel druk op de wervelkolom en kan zo rugklachten veroorzaken.
  2. Je longen komen door zitten in de verdrukking waardoor minder zuurstof wordt binnen gehaald en allerlei complicaties ontstaan.
  3. Te veel zitten zorgt ervoor dat de stofwisseling vertraagt waardoor bijvoorbeeld vet minder snel wordt verbrand. Hierdoor kan obesitas ontstaan.
  4. De hersenen functioneren minder goed bij lang zitten. Je concentratie en focus nemen af.
  5. Veel zitten kan onder andere borst- en prostaatkanker, depressies en diabetes veroorzaken. Er zijn 35 chronische ziekten waar je meer kans op maakt als je te veel zit.
  6. Veel zitten kan zelf tot de dood leiden. Je hebt 40% meer kans om te overlijden. Jaarlijks overlijdt 9% van de bevolking aan overdadig zitten, dat is 5 miljoen mensen per jaar.

Voorkomen is beter dan genezen

En dan nog dit: tv kijken blijkt nog schadelijker te zijn. Drie uur tv kijken staat gelijk aan 8 uur zitten. Kortom: we hebben ons een leefstijl aangemeten waarbij zitten de norm is. En dat zou moeten veranderen. De oplossing? Zo veel mogelijk bewegen dus. Hoe kun je dat het beste doen? Hieronder geven wij je een aantal tips.

 

9 tips om meer te bewegen

  1. Heb je een zittend beroep? Stop om het half uur en doe wat oefeningen of loop even heen en weer.
  2. Ga in je lunchpauze niet weer zitten, maar ga naar buiten en wandel een stukje.
  3. Ga ’s avonds sporten of loop een blokje om na het avondeten.
  4. Neem vaker de fiets of ga lopen in plaats van de auto.
  5. Zet een wekkertje als het tijd is om in beweging te komen.
  6. Wil je toch tv kijken? Zet je hometrainer of roeimachine voor de tv. Of ga staand strijken.
  7. Ga niet zitten als je iemand aan de telefoon heeft, maar blijf staan of loop rond.
  8. Doe meer in het huishouden. Stofzuigen of de ramen lappen zijn goede manieren om in huis te bewegen.
  9. Speel mee met je kinderen, zoals voetballen, tikkertje of touwtje springen.

 

Bekijk hieronder ook het filmpje ‘Why sitting is bad for you’ van Murat Dalkilinç.

 

 

 

Bron:

Nrc.nl | 23 augustus 2017

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Het verschil tussen nadenken en piekeren

Iedereen piekert wel eens. Over een ruzie, een doktersafspraak of bijvoorbeeld een examen waar je als een berg tegen opziet. Af en toe piekeren is helemaal niet erg. Het wordt pas echt vervelend als gedachten zo blijven malen in je hoofd dat ze je dagelijks...

Waarom duurt herstellen van burn-out zo lang? (3)

Het proces van burn-out raken is primair een lichamelijk proces dat geleidelijk in 3 fasen verloopt. Door systematisch overbelasting raken onze reserves uitgeput (fase 1) en treedt onze 'noodaggregaat' in werking (fase 2) totdat ook deze helemaal vastloopt (fase...

Is burn-out een individueel of maatschappelijk probleem?

De cijfers vliegen ons de laatste jaren steeds meer om de oren. 1 op de 7 werknemers kampt met burn-outklachten, 60% van de scholieren ervaart stress, 63% van de studenten en jongeren bezochten een psycholoog, 6 op de 10 Nederlanders heeft een slaapprobleem, 42,7...