Het natuurlijk evenwicht

door | sep 4, 2017 | BoFit Burn-out Blog | 2 reacties

Het wordt tijd dat ik een pleidooi ga houden voor het natuurlijk evenwicht ofwel de gezonde basis. Wat houdt dat in? Een gezonde basis betekent: kunnen lachen, geen beren op de weg zien, positieve gedachten hebben, je energie goed verdelen, zelfvertrouwen en eigenwaarde hebben. Geven/nemen, inspanning/ontspanning, werk/privé, arbeid/rust, kwaliteiten/beperkingen zijn allemaal in een natuurlijk evenwicht.

In de afgelopen 17 jaar hebben we bij BoFit duizenden mensen mogen begeleiden met ieder hun eigen verhaal, geschiedenis en klachtenpatroon. Wat blijkt? Mensen kunnen echt veranderen in hun gedrag en handelen. Ze beseffen zich dat het heel goed voelt als je weer voor jezelf gaat zorgen en je bewust wordt van je valkuilen en grenzen. En dat ook nog eens je lijf een heel grote rol speelt in dit proces. Ze krijgen (eindelijk) de rust en ruimte om uit hun kooi te komen, zien weer kansen en mogelijkheden en kunnen dat ook omzetten in een resultaat dat bij hun past. Kortom: het natuurlijk evenwicht wordt weer aangesproken.

Ik heb mensen gesproken die echt niet geloofden in hun herstel maar uiteindelijk er vandoor gingen met een lach. Ik heb mensen hun medicatie zien afbouwen. Ik heb mensen gezien die hun emoties lieten gaan omdat het eindelijk mocht na jaren van verkramping. Ik heb mensen ontmoet waarbij de lichamelijke houding zo mooi werd dat er een authenciteit van afstraalde waar je niet om heen kon. Dat is het natuurlijke evenwicht dat iedereen in de basis met zich meedraagt.

In die 17 jaar heb ik mensen zien groeien. De klachten verdwenen en het natuurlijk evenwicht werd de basis. Fysiek, emotioneel en mentaal werden ze sterker. Als begeleider/coach/trainer is dit net zo goed een geweldig medicijn en groei ik mee in persoonlijke ontwikkeling maar ook in professionaliteit. Je doorloopt dit proces tenslotte samen .

Daarnaast wil ik ook in deze blog een publicatie meesturen van afgelopen week. Een tegengeluid op de DSM5 van een gerenommeerde psychiater en een voorstander van het natuurlijk evenwicht. Ik voel me wel gevleid als ik dit lees want het geeft een goede feedback hoe je met mensen omgaat die hulp nodig hebben. Het begint bij het eerste contact. Het echte gesprek. Luisteren, liefde, aandacht met een duidelijk plan van aanpak. En zo blijven we het de komende jaren ook doen.

Lees hier de publicatie ‘Professor maakt brandhout van psychiatriebijbel DSM’>>

Bo Bogaard,
Mastercoach en ontwikkelaar BoFit-methode

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Hoe lang zit je thuis met een burn-out?

Hoe lang thuis met burn-out? Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven, want iedere situatie en achtergrond is weer anders. In dit blog geven we je meer helderheid over jouw burn-out herstel.   Hoe lang thuis met een burn-out? Het officiële antwoord Het...

foto bo bogaard

De natuur doet je goed

Op een regenachtige middag in de winter, 7 graden (!) en met een nevelige achtergrond, lopen we heerlijk over het strand. Kijkend naar de Noordzee. De natuur is een prachtig decor om te herstellen van een burn-out, angst en paniek en andere stress...

foto bo bogaard

Droom wordt wakker!

Je hebt van die momenten in je leven dat het best goed gaat en dat je energiebalans goed is. Alles is dan in beweging. Je gezondheid, je creativiteit, je relatie. Love is in the air! Het gaat jaren goed, maar dan ga je steeds meer aanpakken en nemen de...