Werkgevers moeten meer inzetten op preventie

door | jul 10, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

In Nederland zouden we meer moeten inzetten op preventieve programma’s om de werknemer gezond te houden. In plaats van te investeren in verzuim en arbeidsongeschiktheid.

Volgens Annelies Hoogendoorn, bedrijfsarts en hoofd innovatie bij Zorg van de Zaak, wordt het hoog tijd dat we anders gaan denken over werk en gezondheid. Stress is de grootste oorzaak van gezondheidsklachten en werk heeft hier een grote invloed op. Onze werkcultuur blijft maar veranderen. Meer overwerk, een hogere werkdruk, onzekerheid over het behouden van je baan. Dat heeft vooral tot gevolg dat met name psychische klachten toenemen. Denk aan: depressie, angst- en paniekklachten, overspannenheid en burn-out.

Nieuwe wet

Per 1 juli is er een nieuwe Arbeidsomstandighedenwet van start gegaan waar alle werkgevers aan moeten voldoen. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat bedrijfsartsen én werknemers meer macht krijgen om preventief te werken. Op die manier kunnen ze ingrijpen voordat iemand echt ziek wordt. De laatste jaren kreeg verzuim op de werkvloer vooral de aandacht. Het wordt nu tijd dat gezonde arbeidsomstandigheden weer de prioriteit krijgen.

Bedrijfsarts

Een werknemer kan nu anoniem een afspraak maken met een bedrijfsarts voor advies over werk en gezondheid. Ook een second opinion bij een bedrijfsarts zonder contract bij je eigen bedrijf behoort nu tot de mogelijkheden. Hoogendoorn: “Mensen vrezen vaak ten onrechte dat bedrijfsartsen aan de kant van de werkgever staan. Dat is niet zo. Iedere organisatie is wettelijk verplicht om een contract af te sluiten met een verlener van bedrijfszorg. Het is vervolgens onze taak om werknemers zo goed mogelijk te helpen.”

Chronische ziekten

Chronische ziekten nemen onder de werkende Nederlanders steeds meer toe. “Over tien tot twintig jaar is het eerder een uitzondering als een personeelslid volledig gezond is. Stel dat iemand op zijn vijfenvijftigste gewrichtsproblemen krijgt. Vroeger hoefde je dan nog maar een paar jaar te werken. Maar straks moet je tot je zeventigste door”, aldus Hoogendoorn.

Preventie

Werkgever en werknemer zijn beiden verantwoordelijk voor gezonde omstandigheden, vindt Hoogendoorn. Er moet meer preventieve gezondheidsprogramma’s ingezet worden om ziektes te voorkomen. Maar we moeten ook anders gaan nadenken over inzetbaarheid. Het is een verouderd idee dat je jarenlang voor één werkgever werkt en daarna stopt. Voor veel mensen verloopt hun loopbaan veel chaotischer. We veranderen veel vaker van baan en werkgever dan voorheen. Hoogendoorn: “Een lerares die na dertig jaar is uitgekeken op de leerlingen, is die ziek? Nee. Maar ze kan het wel worden, als ze niet de ruimte krijgt om nieuwe bevlogenheid te vinden.”

Oplossing

Eigenlijk moeten we leren omdenken. Zoals: de pensioenpot openbreken en meer gaan sparen voor tussentijdse uitgaves zoals scholing of een sabbatical. Hoogedoorn: “Er worden nu miljarden uitgegeven aan verzuim en arbeidsongeschiktheid, al is dat wel beter geworden. Stel je voor dat we dat geld zouden steken in het veerkrachtig en productief houden van mensen?”

 

Bron:
Nrc.nl | 8 juli 2017

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Multitasken is niet effectief

Op het werk zijn we vaak met verschillende taken tegelijk bezig. Ons brein wordt overspoeld door informatie, terwijl we sneller dan ooit belangrijke beslissingen moeten nemen. Onze hersenen kunnen heel gericht aan één taak werken, maar worden we tussendoor afgeleid...

Ontspannen brein zit vol goede ideeën

We hebben vrije tijd en vakanties nodig om tot rust te komen. Daarom plannen we tijd in voor hobby’s, sporten, dagjes uit en gaan we elk jaar op vakantie. Maar hoe komt ons brein het beste tot rust? En hoe helpt een ontspannen brein ons om complexe problemen op te...

Meer psychisch verzuim (2): wat moet anders

Het psychisch arbeidsverzuim neemt toe. Maar liefst 1 op de 5 werkenden heeft psychische problemen. Hoogleraar Arbeids- en Organisatie psychologie prof. dr. Fred Zijlstra belicht de oorzaken en oplossingen in zijn paper ’Duurzame inzetbaarheid kan € 5.25 miljard...

Mentaal fit: gelukkiger en minder stress

Als we aan fit zijn denken, denken we al snel aan ons lichaam. Aan onze conditie, spierkracht en figuur. Vaak vergeten we de verzorging van onze geest, terwijl een gezonde geest net zo belangrijk is als een fit lichaam. Want zit je lekker in je vel én hoofd, dan...