Gebruik spiraaltje veroorzaakt stress
Volgens nieuw onderzoek blijkt dat stress niet alleen veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld een hoge werkdruk. Onlangs kwam men er achter dat het gebruik van een hormonspiraaltje ook stress opwekt.
Zo’n 12% van de Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 45 jaar gebruiken het hormoonspiraaltje. Daarmee is het spiraaltje een van de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen en die populariteit blijft stijgen. Hoewel het spiraaltje vele bijwerkingen kan hebben – zoals misselijkheid, extra risico op trombose en verhoogde kans op borstkanker voor vrouwen boven de 50 jaar – is stress relatief nieuw in dit rijtje.
Hoog cortisolgehalte
Het Erasmus MC in Rotterdam onderzocht hiervoor 150 vrouwen en keek vooral hoe ze lichamelijk reageren op stress. Het bleek dat vrouwen die het spiraaltje gebruiken een hoger cortisolgehalte hadden dan vrouwen die de pil slikken of een natuurlijke menstruatie hebben. Ook de hartslag was aanzienlijk hoger. Cortisol is een hormoon dat zorgt voor meer stress in het lichaam. Houdt stress lang aan dan kan dat allerlei psychische en fysieke klachten geven zoals depressie, burn-out of slecht slapen.
Invloed op hersenen
Jurate Aleknaviciute leidde onder supervisie van professor dr. Steven Kushner dit onderzoek. Beiden onderstrepen het belang van de onderzoeksuitslag. Tot nu toe wordt vrouwen namelijk verteld dat een hormoonspiraaltje alleen lokaal werkt, in de baarmoeder dus. Maar de uitslag van de testen laat wat anders zien. Aleknaviciute: “Uit onze studie blijkt nu dat deze aanname niet correct is. Vrouwen moeten daarom op de hoogte worden gesteld dat de effecten van het hormoonspiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn en dat de verhoogde stressrespons mede door de effecten van het hormoonspiraaltje in de hersenen ontstaat.”
Bronnen:
Blikopnieuws.nl | 3 juli 2017
Nu.nl | 3 juli 2017