Hartstikke ziek en toch naar je werk

door | mei 8, 2017 | Burn-out nieuws | 1 reactie

De helft van werkend Nederland blijkt toch gewoon naar hun werk te gaan als ze ziek zijn. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Veel werknemers voelen zich schuldig.

Update: 23 oktober 2023

 

Dit fenomeen van niet ziekmelden heet presenteïsme (aanwezig zijn). Het tegenovergestelde van absenteïsme (afwezig zijn). Het betekent dat werknemers, vaak met de beste bedoelingen, gewoon naar hun werk komen als ze ziek zijn. Vaak worden deze mensen door hun collega’s bewonderend ‘doorzetters’ genoemd. Maar het heeft meer negatieve effecten dan tot nu toe werd aangenomen. Niet alleen op de productiviteit, maar ook op de gezondheidsklachten. Die verergeren namelijk alleen maar.

Onderzoek (onder andere van TNO) laat zien dat werknemers die presenteïsme vertonen een verhoogde kans hebben op een burn-out. Doorwerken ondanks ziekte blijkt namelijk te resulteren in onder meer emotionele uitputting. En: gemiddeld leidt een burn-out tot een arbeidsongeschiktheidsperiode van een half jaar.

 

Mentale klachten

Opvallend is dat slechts 41 procent van de werkende Nederlanders aangeeft zich ziek te melden bij mentale klachten. En dat terwijl de cijfers van de Arbo Unie aangeven dat in 2023 de hoogste verzuimcijfers ooit zijn gemeten voor verzuim door psychische klachten.

De meest voorkomende redenen voor ziekmelding:

1 Griep en koorts (70%)
2 Lichamelijk letsel (58%)
3 Verkoudheid met koorts (45%)

Extra uren ter compensatie

Daarnaast blijkt uit onderzoek van Fellowes, specialist in kantooroplossingen, dat werknemers de verminderde productiviteit als gevolg van presenteïsme proberen te compenseren. Zo maakt een kwart van de werknemers extra uren of werkt over in het weekend. Dit gaat weer ten koste van de focus en motivatie.

 

Schuldig voelen bij ziekmelding

Waarom melden werknemers zich niet gewoon ziek? Naast zich stoer voordoen, blijkt uit recent onderzoek van de Europese HR-dienstverlener SD Worx dat 39% van de werknemers zich schuldig voelt bij ziekmelding. De voornaamste reden is werkdruk. Dat het werk niet af komt en dat collega’s meer taken op hun bordje krijgen is een reden om zich niet ziek te melden. Ook het niet kunnen overdragen van taken is een reden om toch naar het werk te gaan. 

 

Meer doen voor algehele welzijn

Volgens de Nederlandse werknemer ligt er een verantwoordelijkheid bij de werkgever om presenteïsme te verminderen. Ruim een derde van Nederlandse werknemers vindt dat hun werkgever niet genoeg doet voor hun algehele welzijn. De helft geeft aan dat ze langer in dienst zouden blijven als er meer aandacht was voor hun gezondheid.

Eigen verantwoording bij ziekmelding

Toch is het aan te raden om ook de verantwoording bij de werknemer zelf te leggen. Het is aan de werknemer om naar zijn eigen lichaam te luisteren en niet over zijn grenzen te gaan. Ziek is ziek, en een lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Of je nu grieperig bent, last hebt van mentale klachten of een been hebt gebroken.

Werkgevers vertrouwen er bovendien op dat werknemers zelf kunnen inschatten of ze in staat zijn om te werken. Als werknemer moet je dit dus zelf aangeven.

Daarnaast steken zieke werknemers die gewoon gaan werken hun collega’s aan. Hierdoor neemt ziekteverzuim in het bedrijf alleen maar. Kortom: ziek naar je werk gaan heeft negatieve consequenties op alle vlakken. Het raadplegen van de bedrijfsarts is een goede preventieve stap, vaak zonder dat je hoeft af te melden van je werk.

 

 

 

Bronnen:

Allesoverhr.nl

Baaz.nl | 1 mei 2017

Baken5.nl | 18 november 2014

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

1 op de 7 Nederlanders heeft een angststoornis

In de afgelopen twaalf maanden hadden 1 op de 7 Nederlanders last van een angststoornis. Dat zijn in totaal 1,9 miljoen mensen. En daarmee is het de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland. Daar zitten zowel lichte als ernstige varianten bij. Hoewel...

Veilige cultuur voorkomt psychisch verzuim

Veel werknemers met een psychische aandoening werken door, maar vaak moeten zij wel een strijd leveren om hun werk te behouden. Uit angst voor negatieve reacties van anderen en discriminatie durven velen van hen niet open te zijn over hun aandoening. Dit is één van...

Cognitieve problemen bij burn-out

Veel burn-outpatiënten rapporteren cognitieve problemen. Presteren deze patiënten dan ook minder goed op cognitieve taken? En met welke mechanismen hangen deze problemen samen? Onderzoek laat zien dat deze cognitieve problemen objectief zijn aan te tonen en dat ze...

Werkstress voorkomen, hoe doen grote werkgevers dat?

Grote werkgevers ontwikkelen in toenemende mate preventief beleid om excessieve werkstress te verminderen en de risico's van burn-out beheersbaar te houden. Veel van de grootste beursgenoteerde bedrijven gaan zich actief bemoeien met de gezondheid van hun personeel...