5 simpele oefeningen om beter adem te halen tijdens je burn-out

door | aug 29, 2018 | BoFit Burn-out Blog

Wat heeft burn-out met ademhalen te maken, denk je misschien. Alles! Hoe je ademhaalt zegt namelijk veel over je stressniveau. Een te hoge ademhaling duidt op stress. Je adem reguleren als je burn-out bent, is dus belangrijk voor je herstel.

Uit de praktijk

Chantal werd op een ochtend wakker en dacht dat ze dood ging. Haar hart sloeg op hol, ze had het warm en ze kon heel slecht ademhalen. Ze had een aanval van hyperventilatie, een onschuldige maar beangstigende ervaring. Ademen? Dat gaat toch vanzelf, zou je denken? Ja, over ademhalen hoef je niet na te denken. Maar hóe je ademt, daar kun je zelf wat aan doen.Want een onrustige en snelle ademhaling leidt naar een soortgelijke ervaring als Chantal die ochtend had. Of allerlei andere klachten als slecht slapen, hoofdpijn, hoge bloeddruk, overmatig zweten, duizeligheid en vermoeidheid.

Lees het hele verhaal van Chantal 

 

Te veel aan kooldioxide

Hoe kan het dat je bij een onrustige ademhaling allerlei fysieke problemen krijgt? Dat zit zo. Bij stress adem je te hoog en te snel. Hierdoor komt er verhoudingsgewijs meer zuurstof (O2) en minder kooldioxide (CO2) in je lichaam. En dat is vervelend want kooldioxide heb je nodig. Bij te weinig kooldioxide komt er namelijk ook te weinig zuurstof in de hersenen. Hierdoor worden de hersenen niet goed doorbloed. Heb je even last van stress dan is dit geen probleem. Maar houdt stress langer aan dan kan het lichaam zich moeilijker herstellen. En daarmee creëer je dus allerlei fysieke klachten.

Onverwerkte emoties

Naast verkeerd ademen door stress kun je ook door trauma’s en overwerkte emoties je adem vastzetten. Ga maar na; als je ergens van schrikt of ergens bang voor bent dan houd je je adem vaak in. Bij een langdurige ontregelde ademhaling kan er schade ontstaan aan je organen, je zenuwen of alledaagse lichaamsprocessen zoals voedsel verteren of spierherstel. Wordt een verkeerde ademhaling chronisch dan wordt dit een gewoontepatroon dat moeilijk te doorbreken is.

 

ademen, burn-out, simpele oefeningen

Verkrampte lichaamshouding

Ook je lichaamshouding heeft invloed op je manier van ademen. Bijvoorbeeld: een gebogen rug, opgetrokken schouders, kaken op slot, gebalde vuisten, aangespannen buikspieren, knieën op slot. Met een verkrampt lichaam adem je vaak ook verkrampt. Bewust worden van je lichaamshouding en deze corrigeren geeft je de gelegenheid om gerichter naar je buik te ademen.

Ademen en burn-out

Mensen met veel (dagelijkse) stress of die stressvolle gebeurtenissen hebben meegemaakt kunnen burn-out raken. Vandaar dat de meeste mensen met een burn-out te hoog ademen. Naast leren ontspannen en anders omgaan met stresssituaties is het oefenen van een gezonde buikademhaling een van de manieren om stress en stressklachten te verminderen en meer energie te krijgen. Een volledige ademhaling zorgt ervoor dat je cellen meer zuurstof ontvangen, de samenstelling van je bloed verbetert en je spieren zich meer ontspannen. Kortom, een goede ademhaling zorgt dat je lichaam optimaal functioneert.

 

5 simpele oefeningen om beter adem te halen tijdens je burn-out

 

Oefening 1: Een goede ademhaling betekent dat je iets korter inademt en wat  langer uit. Je kunt bijvoorbeeld 3 tellen in en 4 tellen uit gebruiken. Volgens ademhalingstherapeut en schrijver Koen de Jong  is deze oefening bij stressklachten het meest effectief om weer geheel te ontspannen.

Oefening 2: Deze oefening is hetzelfde als bij oefening 1, alleen adem je hier langer dan je bent gewend. Bijvoorbeeld 6 tellen in en 7 tellen uit. Deze oefening is vooral goed als je te snel ademt (wat bijna altijd het geval is als je ook hoog ademt).

Oefening 3: Check regelmatig gedurende de dag je ademhaling. Ben je nog ontspannen? Haal je adem via je buik en niet via je borst?

Oefening 4: Maak het een gewoonte om na een spannende of enerverende ervaring even de tijd te nemen om je ademhaling weer op normaal peil te krijgen.

Oefening 5: Begin s ‘ochtends voor dat je opstaat eerst met een ademhalingsoefening. Ontspan je lichaam en adem 3 tot 5 minuten naar je buik toe. Herhaal deze oefening tussen de middag, maar nu doe je dit zittend.  En in de avond voordat je je bed induikt doe je deze oefening staand.

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Burn-out in tijden van crisis. Zo ga je ermee om

Ben jij burn-out? Of zit je tegen een burn-out aan? Dan heb je het nu in deze crisistijd misschien extra moeilijk. Het coronavirus kan je angst aanjagen en je wilt voorkomen dat je besmet raakt. Je weet misschien niet goed of je wel of niet moet doorgaan met een...

foto bo bogaard

Het is de combinatie die werkt

Ik lees vandaag in de krant dat de heer Stavrakakis promoveert op de volgende stelling: er is geen wetenschappelijke grond om sporten en bewegen in te voeren als therapie om depressies te behandelen of te voorkomen; het verband tussen lichamelijke...