Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Waarom alleen maar praten bij burn-out niet helpt

door | aug 27, 2018 | BoFit Burn-out Blog

Je bent burn-out en zoekt een coach, psycholoog of therapeut om je klachten voor te leggen. Je wilt je problemen van je af praten en meer inzicht krijgen in jezelf. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Maar bij mensen met een burn-out is praten alleen vaak geen oplossing. In dit blog leggen we je uit waarom.

Copingstijlen

Ieder mens heeft manieren om om te gaan met lastige situaties, stress en emoties. Deze manieren van omgang heten ‘copingstijlen’ of ‘overlevingsmechanismen’. Het is je reactie op een bepaalde situatie. De meeste mensen hebben één of verschillende copingstijlen die ze van jongs af aan hebben aangeleerd. Bijvoorbeeld: je probleem direct actief aanpakken of juist afwachten.

Rationaliseren

Een van de manieren om met (hevige) emoties om te gaan is het rationaliseren hiervan of in je hoofd gaan zitten. Dit is een veel voorkomende overlevingsstrategie in het Westen omdat onze maatschappij met name is gericht op kennis, informatie en leren. In onze samenleving heeft het gebruiken van je verstand de voorkeur boven aanvoelen of het laten zien van emoties. Veel mensen gebruiken daarom hun hoofd om een uitweg te zoeken bij problemen.

Overanalyseren

Rationaliseren kan op verschillende manieren ingezet worden. Bijvoorbeeld door jezelf voor te houden dat alles wel meevalt, dat anderen het zwaarder hebben of dat na regen weer zonneschijn komt. Of je probleem overanalyseren waardoor je niet toekomt aan werkelijk voelen wat de situatie nu met je doet. Het is een manier om niet echt toe te geven hoe pijnlijk je situatie is of wat er echt aan de hand is. Het probleem kan van de hand gedaan worden doordat je er over na hebt gedacht. Maar vaak is er meer nodig om je klachten diepgaand op te lossen.

Mensen met een burn-out

Mensen met een burn-out zitten vaak erg in hun hoofd. Ze vinden dat ze van alles moeten omdat dit zo hoort, ze dit al jaren zo doen of omdat ze dit zo hebben geleerd. Ze luisteren hierdoor niet naar de signalen van hun lichaam of naar de emoties die hierbij komen kijken. Het verstand en het gevoel raken steeds verder van elkaar verwijderd en zorgen uiteindelijk voor een kortsluiting. Dit uit zich fysiek in klachten.

 

burn-out praten

Je lichaam gebruiken bij herstel

Alleen maar over je problemen praten stimuleert nu juist je ratio en daarmee je overlevingsstijl. Dan kun je je problemen wel begrijpen, maar je zit nog steeds in je hoofd. Of je probleem wordt door praten alleen maar groter omdat je geen fysieke en emotionele draagkracht en mogelijkheden hebt om hier op een helpende manier mee om te gaan. Je lichaam gebruiken bij herstel van je burn-out zorgt ervoor dat de juiste hormonen (endorfine) weer op gang komen, er emoties vrij komen die vastzitten en je de signalen van je lichaam beter begrijpt en oppakt. Dit helpt je om na je burn-out niet weer in je hoofd te schieten als er even iets niet goed gaat. Je weet nu hoe het in je lichaam voelt als je over een grens gaat of als je een emotie onderdrukt.

Je burn-out aanpakken

Naast een verbeterd contact met je lichaam bouw je ook fysieke en emotionele draagkracht op. Dit is nodig is om effectief met persoonlijke issues en knelpunten te leren omgaan. Doe je dit zonder draagkracht dan verslechtert je situatie alleen maar. Door aandacht te besteden aan alle facetten – zowel fysiek, emotioneel als mentaal –  pak je je burn-out compleet aan en kun je volledig herstellen.

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Moe, moe of móe?

Gisteren ben ik sinds lange tijd weer eens in Artis geweest, samen met mijn vrouw en de nichtjes. Heerlijk weer, lekker druk en er kwam een nostalgisch gevoel over mij heen. De meeste plekken zijn nog steeds hetzelfde, maar er waren ook nieuwe dingen...

Burn-outherstel in de natuur

3 oorzaken van burn-out die iedereen zou moeten weten

Een burn-out overkomt je niet zo maar. Een aantal ervaringen heeft je gebracht naar het punt waar je nu staat. Natuurlijk is het dan belangrijk te weten wat de aanleiding hiervan is. Ook als je burn-out wilt voorkomen is het op tijd signaleren essentieel. Bij BoFit...