Wanneer zoek je hulp bij burn-out?
In ons vorige blog schreven we wat de meest voorkomende redenen zijn waarom mensen met een burn-out zich niet aanmelden bij professionele begeleiding. Voor een groep mensen is die stap naar hulp groot is. Helaas betekent te lang wachten vaak een langdurig herstel. Dus: wanneer weet je wanneer je hulp moet inschakelen?
Hulp inschakelen is noodzakelijk
We gaven het al eerder aan: een professional inschakelen bij je burn-out heeft als voordeel dat je sneller en grondiger van je burn-out afkomt. Hierdoor is de kans dat je burn-out terugkomt velen malen kleiner. Hulp inschakelen bij burn-out is dus echt noodzakelijk. Maar hoe wanneer weet je of het zo ver is? Hoe weet je of niet gewoon een beetje moe bent en met wat rust er ook wel komt? En hoe weet je wanneer je het niet meer zelf op kunt lossen? Met deze aanwijzingen hieronder herken je beter of je hulp moet inschakelen.
A. De duur van je klachten
Voor veel klachten geldt dat hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Je kunt een hoop ellende besparen door een burn-out te voorkomen. Als je een paar maanden last van stressklachten hebt kun je al overspannen zijn en is het aan te raden om advies in te winnen bij je huisarts. Overspannenheid kan namelijk uiteindelijk over gaan in burn-out.
B. Je dagelijks functioneren
Als je dagelijks functioneren wordt beïnvloed door je klachten dan is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld: je vermijdt sociale activiteiten, gaat minder sporten of meld je vaker ziek. Lastiger wordt het als je bepaalde klachten al jaren hebt en dit normaal bent gaan vinden. Je komt bijvoorbeeld ’s avonds van je werk en bent zo moe dat je niets meer kunt doen. Maar omdat je dit al jaren hebt, denk je dat je dit bij je hoort. Ook in die gevallen is het slim om eens met je huisarts te praten en te kijken of dit inderdaad zo gewoon is of dat je stiekem jarenlang met vermoeidheidklachten rondloopt.
C. De reactie van je omgeving
Je omgeving heeft meestal eerder door dat het niet goed met je gaat. Vaak hebben we de neiging om dit af te wimpelen en er niet naar te luisteren. Toch is het goed bij dit soort reacties van je omgeving bij jezelf te rade te gaan in hoeverre ze gelijk hebben. Zeker als meerdere mensen dit tegen je zeggen is dit een signaal om niet te negeren.
D. Als rust nemen niet werkt
Je kampt met vermoeidheidsklachten en je hebt er al van alles aan gedaan om dit te verminderen en om meer rust te nemen. Maar als dit niet of onvoldoende werkt dan is er mogelijk meer aan de hand en is het tijd om actie te ondernemen.
E. Klachten die niet goed te plaatsen zijn
Kamp je met klachten die je niet kunt plaatsen of waar niet goed de oorzaak van gevonden kan worden? Ook dit kunnen (beginnende) burn-outklachten zijn.
Download nu ‘Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf’>>
Preventie
Wat we je in dit blog graag willen meegeven is dat je niet hoeft te wachten tot je klachten zeer ernstig zijn of dat je letterlijk neerstort. Maar ook als je bijvoorbeeld spanningen ervaart op je werk of in je privéleven waarvan je last hebt. Het is niet raar, gek of aanstellerig om eerder naar je huisarts te stappen en dit te bespreken. Preventief te werk gaan en voorkomen dat je klachten verergeren, is het beste cadeau dat je jezelf en je gezondheid kunt geven.
Denk jij dat je een burn-out hebt?
En wil je advies inwinnen over je klachten? We nemen de tijd om naar je persoonlijke situatie te luisteren en te kijken wat voor jou de beste oplossing is.