Burn-outverhaal van Cindy | alleenstaande ouder en burn-out

Al een tijdje had ik last van fysieke klachten, zweetaanvallen, hoofdpijn en slecht slapen. Maar ja, ik dacht: hoort er vast bij als je als alleenstaande ouder en met een managementfunctie het hoofd boven water probeert te houden.

In eerste instantie zocht ik het in de medische hoek. Zou ik in de overgang zijn? Zo vroeg? Niets van dat alles. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het gewoon pure stress was.

Tot eind 2017. Ik kon letterlijk niet meer uit mijn woorden komen, was angstvallig aan het proberen om op alle vlakken de controle te behouden. Met als gevolg dat ik onderweg in de auto niet eens meer de weg goed kon zien. Nog steeds dacht ik dat ik wel kon blijven werken. Gelukkig waren er collega’s die wel zagen wat er aan de hand was en die mij onder lichte dwang naar huis hebben gestuurd.

 

“Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het gewoon pure stress was”

 

Drie weken rust waren goed, maar weer aan het werk ervoer ik hetzelfde gevoel. Prikkelend gezicht, stijve nek, zweten… verschrikkelijk gevoel. Via een collega ben ik bij BoFit terechtgekomen want hier kwam ik met hard werken en lekker doorgaan niet doorheen, helaas.

Mijn eerste inzichten bij BoFit was dat je puur met alleen je ademhaling jezelf al in een andere staat kunt krijgen. Zo simpel, nu nog toepassen. BoFit-coach Tineke gaf mij de inzichten dat ik alles in de vijfde versnelling deed en mij bemoeide met alles en iedereen. Eerste les was dus ook: alles langzamer en met aandacht doen en laat iedereen zijn eigen pad bewandelen. Laat de verantwoordelijkheid bij wie hij hoort. Ik realiseerde mij ook dat ik de organisatie niet in balans bracht door zaken naar mij toe te trekken die helemaal niet bij mijn verantwoordelijkheid hoorde.

Gedurende het traject werd het me steeds duidelijker wat het verschil is tussen mijn leefsysteem en mijn stresssysteem. In eerste instantie dacht ik echt ‘wat klets je nou’? Ik leef toch? Hoezo leefsysteem? Maar nu voel ik het verschil tussen leef- en stresssysteem.

Ik werd mij steeds bewuster van het feit dat zodra ik in mijn stresssysteem kom ik vlak en apathisch word. Ik had het zelf niet eens meer door, zo gewoon was het geworden. Op de automatische piloot functioneren was voor mij de manier om toch nog alles gedaan te krijgen.

Nu aan het einde van mijn traject zou ik dit iedereen aanraden. BoFit voelt echt als een APK voor je bestaan. Het is nog steeds elke dag een uitdaging om je rust te pakken, even adem te halen. Maar langzaamaan komt het steeds meer in je dagelijkse patroon.

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-out ervaring van Henk | angstaanvallen en zelfmoordpogingen

Een jaar geleden ben ik in een burn-out terecht gekomen. De eerste signalen waren fysiek, zoals zweten, hartkloppingen en een korte adem. Dat sloeg snel over naar de emotionele kant. Veel woede en ook huilen. Op een dag kon ik mijn bed niet meer uit. Ik kon gewoon...

Burn-out ervaring van Astrid | machteloos en waardeloos

In oktober 2022 viel ik uit op mijn werk met burn-outklachten. Na een drukke periode op het werk kreeg ik last van paniekaanvallen. Mijn energie ging namelijk op aan het managen van mijn uit de hand gelopen takenpakket. Dit in plaats van het doen van de taken waar...

Burn-outervaring van Stine | niets meer kunnen

In mijn werk heb ik vaker perioden gehad dat het zo druk was dat ik niet wist hoe ik er doorheen moest komen. Ik ben altijd vrij goed door die periodes heen gekomen. Er volgde eigenlijk altijd wel weer een moment/periode dat ik even weer bij kon komen. Ik heb...

Burn-outverhaal van Merel | geen plezier meer in werk

Juli 2017. Het begon met kijken. Ik merkte op dat ik moeite had met het lezen van mijn e-mails. Ik kon de woorden wel zien, maar de zin niet in één keer lezen. Het is een gek gevoel, het lijkt wel alsof je aangeschoten bent. Dit had ik wel eens eerder een dag of...