Burn-outverhaal van Michel | lastig voor mijzelf opkomen

In de periode dat ik in deze leerzame periode zat (burn-out, red.) was het een weg vol leegte en met weinig energie. Uiteindelijk verwijten naar voornamelijk mijn werkgever en volop boosheid op mezelf. Nu een klein jaar later weet ik wie ik ben, dat ik volop gevoel heb en wat mijn basis is als het wat minder gaat.

Voor mezelf opkomen was altijd lastig en is nog steeds uitdagend. Een patroon dat er levenslang is ingesleten verander je niet zomaar. Laat staan dat je herkent en erkent dat het ook anders kan. Hulp die werd aangeboden en niet in de vorm was dat het voor mij als hulp werd herkent, kon ik niet aanvaarden. Conclusie: doe iets anders als het huidige patroon je niet helpt. Nu begrijp ik dat en luister ik naar de signalen die mijn lichaam me aangeeft. Ik begrijp nu ook dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en dat dit niet egoïstisch hoeft te zijn als je voor jezelf opkomt, je naar je lichaam luistert en je behoeftes hierin vervult.

 

“Ik herken nu eerder dat ik in een negatieve spiraal zit zodat ik mezelf hierin kan stoppen”

 

Bij het herkennen en erkennen heeft mijn BoFit-coach Marian mij echt geholpen. Mijn gevoel heb ik jarenlang onderdrukt en genegeerd. De beeldspraken, de oefeningen in de natuur maar ook het in beweging komen is iets wat bij mij past en me heeft geholpen om patronen te herkennen en erkennen. Zo kwam ook stapje voor stapje steeds meer gevoel terug.

Met dit als basis kon ik vertrekken om uit te zoeken wie ik ben en prioriteit te geven wat echt belangrijk is. Het blijven hangen in de dagelijkse beslommering probeer ik, hoewel noodzakelijk, zo efficiënt en effectief mogelijk te doen zodat ik me kan focussen op de dingen die ik echt belangrijk vind. Om die ambities te verwezenlijken maak ik nu bewuste afwegingen hoe ik met mijn tijd om ga op het gebied van mezelf, relaties en mijn werk.

Het allerbelangrijkste is wellicht het besef dat ikzelf in actie moet komen als ik iets wil. Naar alles om me heen wijzen helpt me niet. Ik herken nu eerder dat ik in een negatieve spiraal zit zodat ik mezelf hierin kan stoppen en kan kijken om dit om te buigen in een positieve spiraal die me helpt.

Onderstaand nummer ‘Waarom zouden we ons zorgen maken’ van Daniel Kist heeft mij in deze periode geholpen (en soms nog steeds een beetje).

 

Ogen open, focus op het doel
Mijn hoofd wordt met gedachtes overspoeld
Terwijl ik haast en sprint haalt de tijd mij in
Zet ik een tandje bij, maar het heeft geen zin
Ik stijg wel op maar vlieg nog steeds te laag

Afstand geeft het beste resultaat

Alles wat je tegenhouden kan
Zet het van je af en naar je hand
Zorg dat je verstand je hart verlaat
Of er nou een oplossing bestaat
Oooooh je problemen kunnen jou niet raken
Oooooh waarom zouden we ons zorgen maken

Voorzichtig neem ik één stap achteruit

Het is tijd dat mijn gedachtegang verhuist
Waar ik eerst klagend zei dat lijkt me niets voor mij
Ben ik open, blij, gerust gesteld en vrij
Het haasten, sprinten is er niet meer bij

Alles wat je tegenhouden kan

Zet het van je af en naar je hand
Zorg dat je verstand je hart verlaat
Of er nou een oplossing bestaat
Oooooh je problemen kunnen jou niet raken
Oooooh waarom zouden we ons zorgen maken

Kijk ik ben

Omdat ik geluk herken

Alles wat je tegenhouden kan

Zet het van je af en naar je hand
Zorg dat je verstand je hart verlaat
Of er nou een oplossing bestaat
Oooooh je problemen kunnen jou niet raken
Oooooh waarom zouden we ons zorgen maken

 

Als afsluiting wil ik meegeven dat voor mij persoonlijk de BoFit-methode goed bij mij paste. Het coachen en bewegen in de natuur heeft mij geholpen om echt in beweging te komen. Dit was minder effectief geweest aan een tafel of in een zaaltje waarin je praat over wat er gebeurt.

Bij dit coachingstraject, dat je volgt om je gevoel weer te vinden en hier ook naar te luisteren, vond ik het fijn om juist in een heerlijke omgeving als Oranjezon met volop natuur en mooie dieren (herten, paarden, vogels) deze weg te mogen bewandelen.

Bedankt Marian dat je mijn coach wilde zijn!

 

 

Groeten,

 

Me, myself and I

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Ingrid | beklemmend gevoel en afwezig

 Eind mei 2017 begon de ‘reis’ waarvan ik veel geleerd heb maar die ik niet nog een keer wil maken. Ik had sinds langere tijd een wedstrijd gepland met mijn paarden. De week voorafgaand aan het evenement was ik ‘ziek’ van de zenuwen. Dacht ik… Die vrijdag ging...

Burn-outverhaal van Catharina | hoge toeren draaien

Alle ballen hoog houden. Dat kon ik, dat moest ik, dat deed ik altijd! Mijn werk was mijn leven. De leerlingen waren mijn kindjes. Ik werkte graag, hard en door. Ook thuis was alles altijd netjes. Ik moest van mezelf alles onder controle hebben. Ik kon niet rustig...

Burn-outverhaal van Marit | overleven

Ik werk bij een luchtvaartmaatschappij en in 2013 werd ik tijdens een vlucht naar Shanghai onwel. Ik belandde daar in een ziekenhuis met een hypertensie crisis en werd meteen aan alle toeters en bellen gelegd. Volgens de arts bevond ik mij in een levensbedreigende...