Burn-outervaring van Margreet | weinig zelfvertrouwen en paniekaanvallen

Waarschijnlijk herkent iedereen het wanneer ik zeg dat ik die eerste klap echt niet zag aankomen. Ik was altijd superpositief ingesteld, pakte alles met beide handen aan en probeerde er voor iedereen te zijn. Maar die ene klap zorgde ervoor dat ik dat ineens kwijt was. Het was als sneeuw voor de zon verdwenen. De ballen die ik hierna nog steeds probeerde hoog te houden gingen gepaard met zo weinig zelfvertrouwen dat ik buiten de deur continu paniekaanvallen kreeg.

Voordat ik aan het coachingstraject van BoFit begon, had ik al allerlei therapieën achter de rug: psychosomatische fysiotherapie, gesprekken met een psycholoog en daarna ook nog een lange tijd bij een haptonoom. Door deze therapieën zag ik steeds beter in waarom het ineens zo slecht met mij ging. Het klinkt misschien een beetje zweverig maar de hoofdconclusie was dat ik eigenlijk mijn hele leven lang niet mijn eigen leven heb geleefd. Dat mijn lichaam mij blokkeerde met angstaanvallen was echt nodig om dit in te zien, het roer drastisch om te draaien en eigen keuzes te gaan maken. Echter bleek dit een enorm lang proces te zijn. Maar wel een proces waarvan ik zo blij ben dat ik die ben aangegaan!

 

reactie klant herstel burn-out

 

Ondanks de therapieën die ik al achter de rug had en het de goede kant op ging, had ik weer een keuze gemaakt zonder dat ik daar zelf 100% achter stond. Hierdoor kwamen de angstaanvallen binnen no-time terug en realiseerde ik mij dat ik er nog niet was. Ik wilde echt aan de slag met die angstaanvallen en al googelend kwam ik uit bij BoFit. Simone werd als mijn BoFit-coach aangesteld en de klik was er vrijwel meteen. Ik vond het erg prettig om met haar al kletsend door de natuur te wandelen. Zij gaf mij veel steun doordat zij ook vanuit haar eigen ervaringen praatte waardoor ik mij geen cliënt voelde. Dat gaf snel vertrouwen en ook inzicht in hoe zij met bepaalde zaken omging.

Mijn BoFit-coach had meteen door dat ik al behoorlijk veel over mijzelf had geleerd en dat de echt heftige burn-outperiode achter mij lag. Echter had ik nog geen zelfvertrouwen en geen idee hoe ik om moest gaan met die paniekaanvallen. Door de jaren heen had ik namelijk een manier gevonden om deze aanvallen te ontlopen. Maar daardoor bleef de angst voor die angst aanwezig. Door het coachingstraject heb ik geleerd deze angsten er te laten zijn, ze aan te gaan en weer vertrouwen te krijgen in het volbrengen van mijn dagelijkse activiteiten. Dat geeft zo een enorme kik en zelfvertrouwen dat ik me trots voel nu ik dit schrijf.

Het mooie is dat ik die persoonlijkheid die ik aan het begin omschreef, nog steeds ben. Het is écht wie ik ben. Ik heb alleen bijgeleerd dat ik ten alle tijden mijn grenzen mag aangegeven en ik het ook verdien dat mensen voor mij klaar staan. Ik luister nu constant naar mijn gevoel en daarop maak ik afwegingen. Uiteraard kom ik soms een situatie tegen waar het niet anders kan, maar dan pak ik even de rust. Ik weet mezelf te motiveren en daardoor wordt alles weer een beetje lichter. Stapje voor stapje word ik steeds meer de baas van mijn eigen angsten. En dat voelt supergoed! 

Tip: Zorg goed voor je lichaam en geest. Eet gezond, overdrijf niet te veel met alcohol en ga vooral voldoende de natuur in want je brein heeft daar zoveel baat bij en je voelt jezelf steeds sterker worden. Leef vooral in het nu, want het verleden ligt achter je en de toekomst komt vanzelf. Geef het proces voldoende de tijd en wees er trots op dat jij ruimte vrijmaakt om jezelf aandacht te geven en je jezelf goed leert kennen.

Het werken aan zelfcompassie doen wij mensen veel te weinig. Het is echt de beste lange-termijninvestering die je ooit (voor jezelf) kunt doen! 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Marlies | tollende gedachten

Een jaar geleden wist ik het: dit gaat niet vanzelf over, de tijd lost dit niet op. Ik ga op zoek naar hoe anders, omdat ik weet dat het leven leuker kan zijn als ik in staat ben om….? Dit was om en nabij mijn hulpvraag tijdens het eerste gesprek met BoFit-coach...

Burn-outverhaal van Zoë | acute moeheid

Het was dinsdag en ik stond te huilen, midden in de kantoortuin. Gelukkig was er een lieve collega die me mee naar buiten nam. Na een kort gesprek werd duidelijk dat het niet goed met me ging, helemaal niet goed. Ik vertrok naar huis met het idee dat even rustig...

Burn-out ervaring van Mariëlle | volledig uitgeput

Ik ben perfectionistisch, beschik over een grote dosis doorzettingsvermogen, ben hoog sensitief, een pleaser, en pieker erop los. Hoe kan het dat ik niet eerder een burn-out heb gehad, denk ik achteraf. De jarenlange zorg voor een partner met psychische problemen,...

Burn-out ervaring van Ilse | agressieve relatie

Al ruim 25 jaar liep ik met vage kwaaltjes rond. Ik had totaal niet door dat er iets anders aan de hand zou kunnen zijn dan lichamelijke klachten. Vooral duizeligheid, hoofdpijn en nek- en schouderklachten maakten dat ik me vaak écht ziek voelde.   Elke arts die...