Burn-out raken door de coronacrisis, kan dat?

door | jun 11, 2020 | BoFit Burn-out Blog

Kun je burn-out raken van de coronacrisis? Ja, is het antwoord. Als je zo veel stress ervaart, kan dit uiteindelijk tot uitputting leiden. Staat jouw leven ook behoorlijk op zijn kop? En ben je hier flink gestrest door? Lees dan snel mee.

 

De coronacrisis slaat toe

Sylvia had vóór de coronacrisis een goed leven. Ze had een perfecte baan, verdiende meer dan voldoende, had een fijne relatie en samen ondernamen ze veel. Zo gingen ze geregeld uit eten, maakten ze uitstapjes, lange reizen naar het buitenland en ze konden alles kopen wat ze nodig hadden. Eigenlijk was niets te gek. Alles kon, en daar was ze ook aan gewend geraakt. Totdat de crisis toesloeg. Sylvia moest allereerst thuis werken, wat eigenlijk prima ging. Maar hoe langer het duurde, hoe vaker ze te horen kreeg dat het niet goed ging met het bedrijf. De opdrachten bleven uit en Sylvia had nog maar weinig werk te doen. Dat gaf even wat ruimte, maar ze werd er op den duur alleen nerveus en ongeduldig van.

 

Vrouw met mondkapje corona 

Ontslagen door de coronacrisis

Op een gegeven moment werd ze met haar collega’s op kantoor geroepen. Hier hoorde ze het vervelende nieuws. Ze was, samen met een aantal andere werknemers, ontslagen. Ze kreeg een uitkering en kwam thuis te zitten. Tot overmaat van ramp kwam een goede vriendin in het ziekenhuis terecht. Ze was besmet met het coronavirus en had hierdoor hevige luchtwegenproblemen. Dit alles bracht een hoop stress met zich mee. Sylvia wist thuis niet goed wat ze moest doen, miste haar werk, maar ook het fysieke contact haar familie. Ook haar manier van leven was totaal veranderd. Ze voelde zich opzijgezet door haar werk en maakte zich zorgen over haar toekomst. Zou ze in deze situatie wel weer een andere baan krijgen? En hoe lang gaat dit allemaal duren?

Ook de relatie met haar partner leverde irritaties op. Ze zat al niet lekker in haar vel en nu hij ook thuis aan het werk was voelde ze zich enorm opgesloten. Ze hadden steeds vaker ruzie. Daarnaast maakte ze zich zorgen over haar vriendin die ze niet eens mocht bezoeken. Ze begon slecht te slapen, had bijna dagelijks hoofdpijn en raakte steeds vermoeider. Omdat ze niet goed wist hoe ze hiermee om moest gaan, raakte ze uiteindelijk burn-out.

 

Download ebook over burn-out

 

Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

Coronaburn-out door de crisis

De eerste aanmeldingen druppelen bij BoFit al binnen van mensen die door de crisis een ‘coronaburn-out’ hebben gekregen. Dit zijn vooral mensen die door corona hard zijn geraakt. Bijvoorbeeld: hun baan zijn verloren, hun bedrijf failliet hebben zien gaan, thuis tegen problemen opliepen, dierbaren zijn verloren of die ernstig ziek zijn geraakt, of zelf onder het coronavirus hebben geleden. De stress die dit met zich mee brengt, heeft tot zulke ernstige klachten geleid dat ze totaal uitgeput zijn geraakt.

Lees ook: Burn-out, stress en het coronavirus. Is dit een gevaarlijke combinatie?

 

 Vrouw met mondkapje in de zorg

Burn-out in de zorg

Ook Jacqueline raakte burn-out. Ze werkte in een ziekenhuis op de IC. De druk op haar werk nam tijdens de coronapiek flink toe. Ze moest enorm wennen aan alle nieuwe regels die op haar werk golden, zoals het aantrekken van beschermende kleding en een mondkapje. Ze wilde iedere patiënt naar behoren helpen maar kwam vaak handen te kort. Naast de vele zieken, overleden ook meer mensen dan normaal. Dat hakte er bij Jacqueline behoorlijk in. Daarnaast was er de vrees om zelf besmet te raken continu op de achtergrond aanwezig.

 

Toegeven aan burn-out

Omdat het werk zo intensief was kon ze in haar vrije uren moeilijk ontspannen. Jacqueline kreeg slaapproblemen en sliep maar een paar uur per nacht. Ook had ze last van haar rug omdat ze veel meer fysiek werk moest doen. Ze bleef zichzelf voorhouden dat dit een tijdelijke situatie was en ze nog even moest volhouden. Daarnaast wilde ze haar collega’s niet in de steek te laten. Maar eigenlijk was ze al moe als ze ’s ochtends opstond. Ze ging steeds meer tegen haar werk opzien en kon soms haar aandacht er niet bij houden. Toen ze op een dag een grote fout maakte, wist ze dat ze zo niet kon doorgaan. Ze bracht met haar vermoeidheid anderen in gevaar. Ze was boos op zichzelf maar eigenlijk ook opgelucht dat de kogel door de kerk was. Nu kon ze eindelijk toegeven dat ze burn-out was. Toen pas stortte ze volledig in.

 

Een crisis zet alles op scherp

Soms is er meer aan de hand en is een crisis de druppel die de emmer doet overlopen. In het geval van Sylvia was zij gewend om altijd maar door te gaan. Hierdoor wist ze niet meer hoe het was om bij zichzelf stil te staan en vanuit balans te leven. Nu ze niets anders kon dan thuis zitten merkte ze pas wat een enorme onrust ze in zich had. Eigenlijk was ze hier altijd voor weggelopen, maar nu moest ze het onder ogen zien. Ook bij Jacqueline die op de IC werkte, was er meer aan de hand. Ze had een groot verantwoordelijkheidsgevoel waardoor ze zich snel schuldig voelde als ze voor zichzelf koos. Dat zat diepgeworteld. Als kind had ze haar zusje een keer alleen had gelaten terwijl ze haar ouders beloofd had op haar te letten. Haar zusje kreeg een ongeluk en Jacqueline heeft dit nooit goed verwerkt. Zo kreeg ‘voor jezelf kiezen’ voor Jacqueline een negatieve lading. De coronacrisis zette deze situatie op scherp waardoor ze zichzelf enorm tegenkwam. Je verleden, opvattingen, opvoeding, milieu en karakter neem je mee in situaties van stress. Een crisis vergroot dit soms flink uit waardoor oude gedragspatronen naar boven komen en je flink kunnen dwarszitten.

 

Hoe jij reageert op een crisis lees je ook af aan je copingstijl. Dit zegt iets over hoe jij omgaat met problemen en stress. Meer weten? Lees dan:

Hoe ga jij om met heftige situaties, problemen en crisis. Ofwel: wat is jouw copingstijl?

 

Overleven in tijden van crisis

Tijdens een crisissituatie kun je langdurige stress ervaren waardoor je in een soort ‘overleefstand’ komt te staan. Je kunt eigenlijk niet anders dan je verstand op nul zetten en maar gewoon doorgaan. Je luistert hierdoor niet meer naar de signalen van je lichaam. Hierdoor verslechtert je immuunsysteem waardoor je steeds meer klachten ontwikkelt en vatbaar bent voor ziekten en virussen. Je pleegt op die manier een enorme roofbouw op je lichaam. Op een gegeven moment roept je lichaam dit vanzelf een halt toe doordat je bijvoorbeeld helemaal niets meer kunt of volledig ineenstort.

 

Symptomen van stress en burn-out (h)erkennen

Natuurlijk wil je een burn-out het liefst voorkomen. Maar vaak heb je helemaal niet in de gaten dat je op een burn-out afstevent. Je weet waarschijnlijk wel dat je gestrest bent, maar je denkt dat je het allemaal aankunt. Je zet gewoon je schouders eronder en verder niet zeuren. In het verleden heeft dat ook gewerkt, dus waarom nu niet? Het is juist deze houding die je naar een burn-out brengt. Dat werkt namelijk voor even, maar op lange termijn put je jezelf uit. En niemand heeft er iets aan als jij straks maanden uit de roulatie bent. Je omgeving daarentegen heeft vaak eerder dan jijzelf in de gaten dat het niet goed met je gaat. Je eerste stap naar herstel is daarom naar de mensen om je heen luisteren die jou goed kennen. Zij houden van je en hebben het beste met je voor. Daarnaast kun je je verdiepen in stress en burn-out zodat je klachten en symptomen gaat herkennen. Als laatste: blijf er niet te lang mee rondlopen en vraag hulp als je merkt dat de stress in deze coronatijd je te veel wordt.

Wil je beter omgaan met stress? Lees dan: Zo herken én voorkom je stress + 7 tips.

Ben je al burn-out of zit je hier tegenaan? Lees: Burn-out in tijden van crisis. Zo ga je ermee om.

 

 burn-outcoach en klant lachen

Is dit verhaal voor jou herkenbaar? Heb jij last van extreme stress door de coronacrisis?

BoFit leert je omgaan met stress, je valkuilen kennen en je talenten en sterke punten beter inzetten. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen en minder stress en spanning opleveren.

Bij BoFit werken we al 20 jaar met stressklachten en burn-out. We hebben inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een gelukkig en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

vrouw tijdens een depressie

Hoe ga je om met depressieve stemmingen?

Moe? Lusteloos? Nergens zin in? Het kunnen tekenen van een burn-out zijn maar misschien heb je ook last van depressieve stemmingen. Burn-out en depressie hebben namelijk raakvlakken en komen geregeld samen voor. Hoe ga je naast je burn-out met je depressieve...

vrouw met winterdip

10 praktische tips tegen een winterdip

 De donkere winterdagen zijn de gezelligste dagen van het jaar. Voor sommigen dan. Niet iedereen staat te springen wanneer de gordijnen om vijf uur al gesloten worden. Stemt het weinige licht je somber? En verlang je nu al naar de lente? Mogelijk heb je last...