Meer burn-out door thuiswerken zorgelijk
Uit diverse onderzoeken blijkt dat thuiswerken nadelig kan zijn voor je gezondheid. Verzekeringsmaatschappij ASR ziet de aanmeldingen oplopen en maakt zich zorgen hierover.
Werkgeluk neemt af
Het gevoel van geluk wordt er niet beter op nu we met z’n allen al zo’n anderhalf jaar thuiswerken. Dat blijkt uit een onderzoek van Zoku, een home-office hybride concept in Amsterdam. Vooral het contact op de werkvloer wordt gemist. Tweederde voelt zich hierdoor minder verbonden met zijn collega’s en één op de zes is minder loyaal naar de werkgever toe. Daarnaast geeft bijna 60% aan dat de verhoudingen en de dynamiek binnen het team en het bedrijf behoorlijk zijn veranderd. Kortom, thuiswerken heeft invloed op het werkgeluk en nog meer dan dat. Ook psychisch raken we er aardig van in de knoei.
Thuiswerken duurt te lang
Tot nu toe waren de meningen over thuiswerken redelijk verdeeld. De een vond het een ramp om te midden van thuisblijvende kinderen en partner aan de keukentafel zich te moeten concentreren. De ander vond het ideaal om niet meer te hoeven reizen en thuis zelf zijn tijd te kunnen indelen. Maar nu het thuiswerken nog niet van de baan is, zijn er steeds meer geluiden dat deze manier van werken zijn tol eist. Verzekeringsmaatschappij ASR trekt daarom aan de bel. Zij starten een campagne om mensen bewust te maken van psychische overbelasting en met name burn-out.
Mensen zien burn-out niet aankomen
ASR merkt dat steeds meer mensen met psychische klachten zich aanmelden. Dat is al een tijdje een trend, maar de pandemie heeft dat versneld. En dat is zorgwekkend. Daarom moet de campagne mensen bewust maken van hun stressklachten, vooral als ze twijfelen. Het blijkt namelijk dat 80% van de mensen met stressklachten een burn-out niet zien aankomen. Daarnaast heerst er nog een taboe op het bespreken van die klachten. Vaak wordt het nog gezien als falen. Deze mensen moeten over de streep getrokken worden om een burn-out te voorkomen. ASR is overigens niet de enige die zich hierover zorgen maakt. In het verleden hebben meerdere verzekeringsmaatschappij hun bezorgdheid uitgesproken en campagnes gevoerd.
Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:
Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf
Werk-privébalans anders inrichten
Ook salarisverwerker ADP ziet deze trend van een toename aan overbelasting. Martijn Brand, algemeen directeur bij ADP Nederland, zegt hierover: “Dit is niet verrassend, omdat elke werknemer die een gezin heeft, zijn werk-privébalans anders heeft moeten inrichten sinds de pandemie uitbrak. Denk aan de kinderen die thuis zijn, de partner die ook thuiswerkt; dat trekt een zware wissel op het gezinsleven en vraagt aanpassingsvermogen.’’
Geen zomervakantie om op te laden
Vakbond CNV zag het probleem al eerder aankomen. “We hebben zelf al twee keer een onderzoek gedaan naar de psychische werkdruk tijdens corona’’, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “En daar bleek al uit dat de grote druk tot uitval leidt.” Normaal gesproken is de zomer en de vakantie een periode om weer op te laden. Maar nu toch nog veel mensen in Nederland zijn gebleven en het weer niet uitnodigde om thuis dat vakantiegevoel op te wekken, is de accu bij veel mensen niet opgeladen. “Wat mij opvalt, is dat de somberheid gebleven is. Mensen geven aan niet uitgerust te zijn.’’ Ook Fortuin ziet de nadelen van thuiswerken in. “Mensen maken lange dagen, vaak gaan ze ’s avonds nog even door. Ze willen niet ervan beschuldigd worden dat ze thuis de kantjes er vanaf lopen. Mensen die thuis werken, staan de hele dag aan. Dat is belastend.’’ Daarnaast is het niet zeker wanneer alles weer normaal gaat worden. Die onzekerheid is voor veel mensen slopend.
Personeel moet harder werken
Ook bedrijven hebben het moeilijk, zelfs als die weinig tot geen schade hebben geleden van de pandemie. Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL, zegt hierover: “Bedrijven die goed draaien, hebben moeite om nieuw personeel te vinden. Dat betekent dat het zittende personeel harder moet werken. En de werkdruk is al hoog.’’ Biesheuvel drukt ondernemers daarom op het hart zuinig te zijn op hun personeel. “Ga het gesprek aan met je mensen over hoe ze zich voelen. En vraag door naar hoe het werkelijk met hen gaat.’’
Oplossingen?
Hoe nu verder? Uit onderzoek blijkt dat werknemers zich minder gesteund voelen door hun werkgever. Daar ligt dus een uitdaging. Daarnaast kunnen werknemers zelf aan de slag om stress te verminderen en te zorgen voor een goede werk-privebalans. En, is het belangrijk om je stressklachten op tijd te herkennen. Twijfel je hierover? Doe dan de zelftest van de ASR.
Lees hier: Thuiswerken en stress: zo houd je het in de hand.
Bronnen:
Ad.nl | Peet Vogels