Thuiswerken en stress: zo houd je het in de hand

door | apr 6, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Thuiswerken en stress: uit onderzoek blijkt dat de psychische gezondheid van werknemers achteruitgaat door thuiswerken. En dat is natuurlijk geen goed nieuws. Hoe kun je ervoor zorgen dat je stress in de hand houdt?

 

Thuiswerken: met een kop koffie achter de laptop

Het lijkt zo heerlijk: lekker ’s ochtends in je pyjama met een kop koffie achter de laptop kruipen. Even je mail checken en nog maar een kop koffie inschenken. Je ziet wel wanneer je je aankleedt. Tenslotte is er geen collega die je ziet. In je eigen comfortabele omgeving is het ontspannen werken. Leek thuiswerken jou ook zo leuk? Voor veel mensen valt dit vies tegen. Zeker nu dit een noodzaak is en je op advies van de overheid thuis moet blijven.

Vrouw achter laptop met koffie

Stress en problemen tijdens het thuiswerken

De realiteit van thuiswerken kan heel anders zijn. Want als jij niet de luxe van een aparte werkkamer hebt, dan kan de situatie er bij jou heel anders uit zien. Bijvoorbeeld omdat je aan de keukentafel moet werken waar ook je kinderen huiswerk maken en je man zijn werk doet. Of je zit in je slaapkamer op bed omdat het daar tenminste rustig is en je de deur achter je dicht kunt trekken. Weinig comfortabel dus.

Daarnaast mis je tijdens het thuiswerken de structuur die je had toen je nog naar kantoor of je bedrijf ging.  Die structuur werd bepaald door je werkgever, je collega’s en je werktijden. Nu moet je dit zelf uitvogelen. En dat is niet altijd even gemakkelijk als er zo veel andere (zorg)taken bij komen. Kortom, tijdens het thuiswerken kun je dus tegen veel problemen stuiten. We zetten er hieronder een paar voor je op een rijtje:

  •  Je kinderen vragen continu de aandacht;
  • Je hebt te veel afleiding, als het huishouden, telefoontjes of pakketjes die worden afgeleverd;
  • Je hebt geen eigen, afgesloten plek om te werken;
  • Je hebt geen goede werkuitrustig als een goede bureaustoel en de juiste bureauhoogte;
  • Privé en werk lopen te veel door elkaar heen;
  • Je mist het contact met je collega’s;
  • Je hebt het gevoel er veel meer alleen voor te staan;
  • Je werkt langer door;
  • Je neemt minder of juist meer pauzes;
  • Je geeft minder goed je grenzen aan;
  • Je eet en snackt meer.

 

Thuiswerken en je partner

Daarnaast kun je ook andere, niet-werkgerelateerde problemen tegenkomen. Je bent bijvoorbeeld opeens de hele dag met je partner thuis. Is de relatie al wat wankel, dan kan dit nu echt voor stress en problemen zorgen. Maar ook als de relatie goed is, is de hele dag op elkaars lip zitten best een uitdaging. Proberen om niet je eigen stress op de ander te botvieren, is niet altijd even gemakkelijk. Irritaties liggen hierdoor sneller op de loer.

 

 

 

Thuiswerken en fysieke klachten

Volgens een recent onderzoek van de ArboUnie en ArboNet neemt stress en psychische klachten toe omdat we nu massaal thuiswerken. Vooral de vermenging van privé en werk zorgt voor problemen. We ervaren daardoor meer angst en onzekerheid. Maar niet alleen geeft thuiswerken psychische klachten, ook fysieke klachten spelen op zoals nek-, rug- en schouderpijn. Thuis heb je nu eenmaal niet een volledig uitgerust kantoor zoals op je werk. Andere fysieke klachten die je nu door stress kunt ervaren, zijn:

  • Slecht slapen;
  • Kaakklemmen;
  • Oorsuizen;
  • Hoofdpijn;
  • Maag- en darmproblemen;
  • Verstoorde hormoonhuishouding;
  • Huidproblemen;
  • Hartproblemen;
  • Hoge bloeddruk;
  • Sneller ziek worden.

Lees meer klachten in dit blog: Zo herken en voorkom je stress + 7 tips.

 

Thuiswerken en single zijn

Bij thuiswerken denk je misschien al snel aan een tafereel met gestreste ouders en blèrende kinderen. Toch heb je als je alleen woont net zo goed stress. Al was het maar omdat alles op jouw schouders terecht komt en je ook je inkomsten zelf moet ophoesten. In onzekere tijden kan dit een extra druk geven. Als single kun je het contact met je collega’s nu juist extra missen. Het is dan ook helemaal niet raar als je je eenzaam en somber voelt. Voor singles is het extra belangrijk om dat contact met collega’s, maar ook familie en vrienden goed te onderhouden. Ze regelmatig (video)bellen verdrijft voor een groot deel die eenzame of sombere gevoelens.

 

Van thuiswerken naar burn-out

Heb je snel last van stress? Of zit je in een situatie die al stressvol is? Dat kan zeker aanleiding zijn voor burn-out en overspannenheid. In een noodgedwongen situatie blijft het zoeken naar de juiste balans. Als je die echt niet kunt vinden en je merkt dat je in je vrije tijd niet meer kunt bijtanken, dan is dat een sterk signaal dat je hierbij hulp nodig hebt. Wacht hier niet te lang mee want met een burn-out kun je totaal uit de roulatie zijn. En dat kun je nu natuurlijk niet gebruiken.

Lees ook: Hoe lang zit je thuis met een burn-out?

 

Burn-out Ebook cover
Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf.

Voordelen thuiswerken

Misschien vind je dit allemaal vrij negatief klinken. Maar zitten er ook positieve kanten aan thuiswerken? Natuurlijk. Als je je draai eenmaal hebt gevonden, dan biedt thuiswerken voor jou ook voordelen:

  • Je bent meer vrij om je eigen tijd in te delen;
  • Je hebt geen reistijd meer;
  • Je kijkt minder naar je werkuren, maar meer naar resultaat;
  • Als er thuis iets ernstigs gebeurt, ben je meteen ter plekke.

Man werkt thuis op bank

7 adviezen voor thuiswerkers om stress te verminderen

Om te veel stress op je nieuwe werkplek (thuis dus) te voorkomen, geven we je een aantal tips die je helpen om de rust en het overzicht weer te hervinden. Zo houd je stress echt in de hand en voorkom je burn-out en overspannenheid.

1. Bepaal (opnieuw) je werktijden

Als van 9 tot 5 werken voor jou thuis niet werkt, kijk dan of je dit kunt veranderen. Misschien is het veel efficiënter om van 8 tot 12 te werken en van 2 tot 6. Of heb je juist in de avonduren de rust om gefocust te werken.

2. Maak een vast werkschema

Een vast schema helpt je om structuur in je dag te hebben en geeft je ook het gevoel echt iets gedaan te hebben. Dit geeft meer overzicht en rust.

3. Geef duidelijk je grenzen aan

Laat duidelijk aan je gezin of omgeving weten wanneer je werkt. Doe de deur dicht (als dat kan) en geef aan dat je op die tijden niet gestoord wilt worden. Of, als de deur gesloten is: niet storen.

Lees ook: Grenzen stellen, hoe doe je dat?

4. Neem voldoende pauzes

Omdat het al zo’n rommelige dag is, heb je misschien de neiging om door te gaan. Je wilt ten slotte dat je goed werk blijft leveren en dat je baas tevreden met je is. Maar geen of te weinig pauzes nemen leidt meer naar stress dan toegenomen werkdruk. Je bent hierdoor minder gefocust en maakt eerder fouten. Niet doen dus. Zorg dat je niet te lang doorwerkt, werk bijvoorbeeld in korte blokken. En ga af en toe even naar buiten om een frisse neus te halen.

Lees ook: Niet ontspannen is grootste valkuil bij stress.

En: Ontspannen brein zit vol goede ideeën.

5. Zorg voor een goede werkplek

Een eigen, afgesloten plek is het meest ideaal. Maar als dat niet lukt dan kun je misschien een apart hoekje maken of een bureau achter een kast zetten. Vraag je kinderen om boven op hun eigen kamer te spelen als je niet anders kunt dan in de huiskamer werken. Vraag je werk om bijvoorbeeld een goede bureaustoel. Of misschien mag je je eigen bureaustoel van kantoor meenemen. Of, als er echt thuis geen mogelijkheden zijn, kijk of je elders een ruimte kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een extra kamer bij een vriendin thuis (zonder dat je elkaar hoeft te zien). Ook zijn er flexplekken te huur. Vraag je werkgever of dit vergoed kan worden. Dat jij goed werk aflevert, is tenslotte ook zijn belang.

6. Ontspan in je vrije tijd

Ben je vrij? Ontspan dan ook echt. Doe de dingen waar jij blij van wordt en waar je energie van krijgt. Juist nu is dat geen overbodige luxe. Als je wil dat je het volhoudt, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen zodat je extra druk ook aankunt.

7. Blijf gezond leven

In tijden van stress heb je misschien de neiging om nog maar een glas wijn extra te nemen. Of een zak met chips ongemerkt leeg te eten. En misschien heb je ook niet zo’n zin om te bewegen, je moet al zo veel. Daar mag je heus wel een keer aan toegeven, maar zorg dat het geen gewoonte wordt. Ongezond leven zorgt ervoor dat je immuunsysteem verzwakt. En dan ben je eigenlijk nog verder van huis.

Lees ook dit blog hierover: 13 positieve effecten door leefstijlverandering.

 

Wil jij ook de voordelen van thuiswerken ervaren?

Is voor jou thuiswerken verre van ideaal? En ervaar je hierdoor veel stress die je niet zo een twee drie kunt oplossen? Of denk je zelfs richting een burn-out te gaan? Speciaal voor jou hebben we een preventief burn-outprogramma waarbij je leert om beter met stress om te gaan en een goede werk-privébalans te behouden. Neem direct contact met ons op voor de brochure, tarieven en voor een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

 

 

 

Bronnen:

Npo1radio.nl 

Nrc.nl | Ben Tiggelaar

Nos.nl | Anna Mees

Bussinessinsider.nl | Brianna Moné

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 manieren waarop stress je lichaam ontregelt en wat je daar tegen kan doen

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Signalen burn-out,Vrouw met mogelijke burn-out

8 signalen die aangeven dat je tegen een burn-out aanzit

Signalen burn-out. Merk jij dat je met flink wat (werk)stress kampt de laatste tijd? Misschien zit je wel tegen een burn-out aan. En je bent niet de enige. 1 op de 5 werkenden heeft een groot risico om een burn-out te krijgen. Daarnaast herkent 80% niet dat hij of...

emotionele stress

4 belangrijke aanwijzers voor mentale stress (3)

Vind je het lastig om stress te herkennen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen met (bijna) burn-out herkennen stresssignalen slecht. In deze serie van drie blogs geven we aan hoe stress zich uit. In dit derde deel lees je hoe stress zich mentaal uit. Zo herken je...

Wat doet een bedrijfsarts bij burnout?

  De bedrijsarts en burnout. Hoe zit dat precies? Wanneer krijg je met een bedrijfsarts te maken? Misschien is dit je allereerste bezoek aan een bedrijfsarts en heb je nog nooit met hem of haar te maken gehad. Het is daarom handig om te weten wat een...

verschil depressie en burn-out. Vrouw met een depressie

Verschil en overeenkomst tussen somberheid, depressie en burn-out

Wat is het verschil tussen depressie en burn-out? En wat is somberheid? Er is zeker een overlap, maar ze hebben ook overeenkomsten. Wat die verschillen en overeenkomsten precies zijn en waarom het belangrijk is om dit te weten, lees je in dit blog. Hoe voelt...