Vermoeidheid door thuiswerken, stress en corona enorm toegenomen

door | jul 21, 2020 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Nederland is moe, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Van het thuiswerken en de corona. De voorspelling is dat er straks een golf aan burn-outs aankomt.  

De stress van het thuiswerken en de coronacrisis gaat ons niet in de koude kleren zitten. Een tijd geleden lazen we al dat door het thuiswerken het stressniveau met 40% is toegenomen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB). Ook het geluksgevoel is tijdens de crisis gedaald. We geven ons leven nu een 6,3 in plaats van een 7,5.

Je leest er hier meer over: Worden we straks overspoeld door coronaburn-outs? Die kans is groot.

 

Werkenden zijn uitgeput

Inmiddels is er een nieuw onderzoek, die van de vakbond CNV. Daaruit blijkt dat inmiddels miljoenen werkenden zijn uitgeput. Onder de 2500 proefpersonen geeft 21 procent aan dat het ziekteverzuim op het werk is gestegen. 16 procent is uitgeput wegens een hoge werkdruk. Geschat wordt dat 11 procent tegen een burn-out aan zit. Dat zijn pittige cijfers.

Daarnaast vrezen verschillende instanties, waaronder het onderzoeksbureau TNO, dat er straks een golf aan stressklachten en burn-outs loskomt. Ook bedrijfsartsenkoepel NVAB spreekt van een ‘verborgen verzuim’. “We zien nog geen duidelijke piek in het aantal ziekmeldingen, maar verwachten wel dat dit gauw oploopt”, zegt NVAB-bestuurslid en bedrijfsarts Iris Homeijer. Net als het TNO, geeft Homeijer aan dat mensen zich niet ziek durven te melden uit angst voor baanverlies. Zeker als bedrijven het financieel zwaar hebben. Ook het thuiswerken zorgt ervoor dat mensen nog even doorzetten. Daarnaast kunnen ze hun tijd flexibeler indelen. Maar er komt natuurlijk een periode dat dit niet meer te behappen is. Een burn-out kun je namelijk niet even opzijzetten. Daar moet je echt hulp bij inschakelen.

Lees ook: Thuiswerken en stress. Zo houd je het in de hand

 

Vermoeidheid in coronatijd

Die vermoeidheid heeft verschillende oorzaken. Zoals je net al las is bij sommige branches de werkdruk enorm toegenomen. Lange werkdagen heeft vaak ook invloed op je slaapgedrag. Voor anderen geldt dat het leven onzekerder is geworden. Behoud ik mijn baan nog wel? Kunnen we straks de hypotheek nog betalen? Ook de vervaging tussen werk en privé is iets wat veel energie vraagt. Je bent namelijk continu bereikbaar en het schakelen tussen de diverse rollen – ouder, werknemer, leerkracht – vergt zijn tol. Drs. Eric Scherder noemt ook het weinige bewegen als reden van vermoeidheid. “Als je overdag alleen maar achter je bureau zit, ben je ’s avonds bekaf.” Nu de sportscholen weer open zijn, zal er ook meer bewogen worden. Toch is het een goed plan om ook tijdens je werktijd eens even een rondje buiten te lopen of een paar fysieke oefeningen tussendoor te doen. Hierdoor voel je je vaak een stuk alerter.  

Lees ook: De symptomen van vermoeidheid, hoe het met stress en burn-out te maken heeft, en tips tegen vermoeidheid.

 

Download ebook over burn-out

Twijfel jij of je tegen een burn-out aanloopt? Dan doe je er slim aan om onze burn-outgids te downloaden:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

Ben jij oververmoeid?

BoFit staat voor je klaar. Wij werken al 20 jaar met burn-out en stressgerelateerde klachten en weten als geen ander jou hier bovenop te krijgen zodat je weer gezond en met energie je leven kunt leiden.

Ja, ik wil graag meer weten over een (preventief) burn-outtraject!

 

 

 

 

Bronnen:

Parool.nl | Raounnak Khadarri

Trouw.nl | Jasmijn Missler

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Veel studenten burn-out, somber en suïcidaal

Een op de vijf studenten heeft suïcidale gedachten, heeft ooit een poging gedaan tot zelfdoding of is dit van plan. Een kwart van de studenten heeft burn-outverschijnselen. En bijna 10% kampt met ernstige angst- en depressieklachten. Dit is de uitslag van een...

Meer dan de helft last van stress tijdens tweede lockdown

Stress neemt tijdens de tweede lockdown flink toe. Voor veel mensen is het bijna niet meer vol te houden. Zo zijn ze hun ontspanning kwijt en vinden ze vooral de uitzichtloosheid ondragelijk.   Samen met onderzoeksbureau Panel Inzicht onderzocht het magazine...

Bevlogen werknemers gaan beter om met stress

Bevlogen werknemers zijn enthousiast en geconcentreerd aan het werk, kunnen beter omgaan met stress en leveren betere werkprestaties. Daarom is het van strategisch belang voor organisaties om de bevlogenheid van hun medewerkers te bevorderen. In zijn artikel...

Bewegen helpt je brein uit te rusten

Echte ontspanning ontstaat na voldoende inspanning. Je brein en je lichaam komen goed tot rust als je niet te actief bent en niet te passief. Maar hoe vinden we daarin de juiste balans? Wanneer moet je je hersenen of lichaam aan het werk zetten en wanneer niet?...