Ziekteverzuim in de zorg weer omhoog
In vergelijk met andere bedrijfstakken is er vaak meer ziekteverzuim in de zorg. Maar in het tweede kwartaal van 2021 ligt het percentage een stuk hoger. Met gemiddeld 6,5% is dit namelijk het hoogste verzuim in het tweede kwartaal sinds 2003. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn.
Kijk je naar het gemiddelde verzuim van alle bedrijfstakken, dan ligt dat op 4,7%. In de zorg is dit percentage in een jaar tijd met 0,4% gestegen naar 6,5%. In hoeverre de coronapandemie heeft bijgedragen aan het ziekteverzuim is niet af te leiden uit deze cijfers. Ook vóór de coronacrisis was er al een opgaande lijn in het ziekteverzuim in de zorg.
Ziekteverzuim in de zorg
De toename van zieke werknemers in de zorg is vooral te zien bij de kinderopvang (6,9%). Dit is met 1,1% toegenomen ten opzichte van 2020. Ook huisartsen en gezondheidscentra (samen 5,3%) stegen met 0,7%. In deze relatief kleine branches is het ziekteverzuim in de afgelopen drie jaar flink toegenomen. Ook bij ziekenhuizen en overig medisch specialistische zorg ging het verzuim van 5,3 procent naar 5,8 procent. Het meeste verzuim ligt nog steeds bij de verpleging, verzorging en thuiszorg (7,9%), en de gehandicaptenzorg (7,2%). Nu de druk in de zorg, en met name in de verpleegtehuizen, weer toeneemt vrezen we dat het ziekteverzuim in deze branche alleen maar meer gaat worden.
Bron: