Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

1 op de 10 werknemers wordt gediscrimineerd

door | apr 28, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Discriminatie, in welke vorm ook, leidt op lange termijn naar klachten als overspannenheid, burn-out, depressie en soms ook naar zelfmoord(pogingen). Uit de nieuwste cijfers van CBS en TNO blijkt dat 1 op de 10 werknemers zich gediscrimineerd voelt.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) Deze is in het laatste kwartaal van 2022 uitgevoerd. 61 duizend werknemers werden hiervoor ondervraagd.

Gediscrimineerde werknemers verzuimen vaker

Werknemers die zich gediscrimineerd voelen op het werk verzuimen vaker. Van de deelnemers aan het onderzoek gaf 69 procent aan dat ze in het afgelopen jaar waren uitgevallen. Onder werknemers die geen last hadden van discriminatie, was dat ‘slechts’ 55 procent.

Bij 38 procent van de mensen die zich gediscrimineerd voelden, kwamen de klachten gedeeltelijk of hoofdzakelijk van bij het werk vandaan. Onder verzuimende werknemers die zich niet gediscrimineerd voelden, was dat veel minder, namelijk 19 procent. Gediscrimineerde werknemers wijten het werkgerelateerde verzuim ook vaker aan een ruzie, conflict of grensoverschrijdend gedrag.

Gediscrimineerd op huidskleur en afkomst

De meeste discriminatie vindt plaats op basis van huidskleur, afkomst en nationaliteit. En dan vooral onder migranten van buiten Europa. Ook migranten uit Europese landen (10 procent) en in Nederland geboren personen met een buiten-Europese herkomst (9 procent), hadden hier relatief vaak mee te maken.

Op de tweede plaats staat leeftijdsdiscriminatie. Gevoelens van leeftijdsdiscriminatie kwamen het meest voor onder werknemers tot 25 jaar (4 procent) en onder 65-plussers (5 procent).

Overige redenen van discriminatie

  • Geslacht, inclusief zwangerschap
  • Arbeidsduur of contractvorm
  • Langdurige ziekte, aandoening of handicap
  • Godsdienst of levensovertuiging
  • Seksuele geaardheid
  • Politieke voorkeur

 

Lees ook:

Wat heeft grensoverschrijdend gedrag met burn-out te maken?

Stress: wat zijn de gevolgen van pesten op de werkvloer?

Vormen van discriminatie

De meest werknemers die gediscrimineerd werden, gaven aan dat dit vooral gedaan werd door opmerkingen, negeren of buitensluiten (35 procent). Ook waren er minder mogelijkheden voor promotie of ontwikkeling (25 procent), mochten ze minder aantrekkelijk werk doen (18 procent) of kregen ze een lagere beloning voor hetzelfde werk (17 procent). Discriminatie door bedreigingen, geweld of agressief gedrag kwam minder vaak voor (6 procent).

Kan jouw bedrijf hulp gebruiken bij het terugdringen van ziekteverzuim?

BoFit heeft diverse preventieve programma’s waarmee je voorkomt dat je werknemer langdurig uitvalt. Met 22 jaar ervaring kunnen we ook jouw bedrijf helpen om kosten te besparen.

Ja, ik wil graag meer informatie!

Bron:

Allesoverhr.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Werkstress ondermijnt vitaliteit van medewerkers

Werkstress is een serieuze bedreiging voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Langdurige stress is ongezond en gaat ten koste van het welzijn van mensen. Langdurige stress kan leiden tot overbelasting, improductiviteit, uitval en burn-out. De kosten van...

Werkgevers doen te weinig om burn-out te voorkomen

Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. Werkgevers doen te weinig om herhaling van een burn-out te voorkomen, blijkt...

HR en leidinggevenden doen te weinig burn-outpreventie

Uit een recent onderzoek van het Zilveren Kruis doen bedrijven nog steeds te weinig om burn-out op de werkvloer te voorkomen. En dat terwijl ongeveer 1 miljoen Nederlanders richting een burn-out gaat. Een nieuwe uitdaging voor HR en leidinggevenden lijkt geboren....

Parentale burn-out: uitgeput door je kind

Het fenomeen begint aan bekendheid toe te nemen: de parentale burn-out. Het dagelijks opvoeden van kinderen kan zo uitdagend zijn dat ouders er aan onderdoor gaan. Daarnaast neemt de druk om de beste of perfecte ouder te zijn almaar toe. Opvoeding is een hot topic,...