Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

1 op de 10 werknemers wordt gediscrimineerd

door | apr 28, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Discriminatie, in welke vorm ook, leidt op lange termijn naar klachten als overspannenheid, burn-out, depressie en soms ook naar zelfmoord(pogingen). Uit de nieuwste cijfers van CBS en TNO blijkt dat 1 op de 10 werknemers zich gediscrimineerd voelt.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) Deze is in het laatste kwartaal van 2022 uitgevoerd. 61 duizend werknemers werden hiervoor ondervraagd.

Gediscrimineerde werknemers verzuimen vaker

Werknemers die zich gediscrimineerd voelen op het werk verzuimen vaker. Van de deelnemers aan het onderzoek gaf 69 procent aan dat ze in het afgelopen jaar waren uitgevallen. Onder werknemers die geen last hadden van discriminatie, was dat ‘slechts’ 55 procent.

Bij 38 procent van de mensen die zich gediscrimineerd voelden, kwamen de klachten gedeeltelijk of hoofdzakelijk van bij het werk vandaan. Onder verzuimende werknemers die zich niet gediscrimineerd voelden, was dat veel minder, namelijk 19 procent. Gediscrimineerde werknemers wijten het werkgerelateerde verzuim ook vaker aan een ruzie, conflict of grensoverschrijdend gedrag.

Gediscrimineerd op huidskleur en afkomst

De meeste discriminatie vindt plaats op basis van huidskleur, afkomst en nationaliteit. En dan vooral onder migranten van buiten Europa. Ook migranten uit Europese landen (10 procent) en in Nederland geboren personen met een buiten-Europese herkomst (9 procent), hadden hier relatief vaak mee te maken.

Op de tweede plaats staat leeftijdsdiscriminatie. Gevoelens van leeftijdsdiscriminatie kwamen het meest voor onder werknemers tot 25 jaar (4 procent) en onder 65-plussers (5 procent).

Overige redenen van discriminatie

  • Geslacht, inclusief zwangerschap
  • Arbeidsduur of contractvorm
  • Langdurige ziekte, aandoening of handicap
  • Godsdienst of levensovertuiging
  • Seksuele geaardheid
  • Politieke voorkeur

 

Lees ook:

Wat heeft grensoverschrijdend gedrag met burn-out te maken?

Stress: wat zijn de gevolgen van pesten op de werkvloer?

Vormen van discriminatie

De meest werknemers die gediscrimineerd werden, gaven aan dat dit vooral gedaan werd door opmerkingen, negeren of buitensluiten (35 procent). Ook waren er minder mogelijkheden voor promotie of ontwikkeling (25 procent), mochten ze minder aantrekkelijk werk doen (18 procent) of kregen ze een lagere beloning voor hetzelfde werk (17 procent). Discriminatie door bedreigingen, geweld of agressief gedrag kwam minder vaak voor (6 procent).

Kan jouw bedrijf hulp gebruiken bij het terugdringen van ziekteverzuim?

BoFit heeft diverse preventieve programma’s waarmee je voorkomt dat je werknemer langdurig uitvalt. Met 22 jaar ervaring kunnen we ook jouw bedrijf helpen om kosten te besparen.

Ja, ik wil graag meer informatie!

Bron:

Allesoverhr.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Tool SZW: zelfinspectie aanpak werkdruk

Een te hoge werkdruk is een belangrijke veroorzaker van werkstress en werkgerelateerd ziekteverzuim. Eind juni jl. introduceerde de Inspectie SZW een online zelfinspectietool waarmee werkgevers zelf kunnen controleren of zij genoeg doen om werkstress als gevolg van...

Tweederde van werknemers verzuimt door levensloopstress

Wordt een burn-out altijd veroorzaakt door werk? Volgens een nieuw onderzoek van Zorg van de Zaak niet. Hieruit komt naar voren dat tweederde van werkend Nederland verzuimt door levensloopstress. Zorg van de zaak is een netwerk van bedrijven op het gebied van...

Waarom wandelen helpt tegen stress en burn-out

Onlangs is uit onderzoek gebleken dat steeds meer Nederlanders wandelen. Ook tijdens een BoFit-sessie vormen wandelen en bewegen belangrijke onderdelen van het herstel. Dit is waarom wandelen zo goed voor je is. Ook bij een (beginnende) burn-out. Het Centraal...

Bewegen helpt je brein uit te rusten

Echte ontspanning ontstaat na voldoende inspanning. Je brein en je lichaam komen goed tot rust als je niet te actief bent en niet te passief. Maar hoe vinden we daarin de juiste balans? Wanneer moet je je hersenen of lichaam aan het werk zetten en wanneer niet?...