Verplicht per 1 juli: werkgever en werknemer moeten visie geven op re-integratietraject
Per 1 juli 2023 moeten werkgever en werknemer hun visie geven over het re-integratietraject, zoals bij een burn-out. Deze regels zijn bedoeld om het gesprek over de re-integratie tussen werknemer en werkgever te bevorderen. En zo het traject tot een succesvol einde te brengen.
Wanneer iemand een burn-outtraject volgt bij BoFit, komt op een gegeven moment de re-integratie om de hoek kijken. Als de herstelfase voorbij is, en iemand kan in de opbouwfase weer aan het werk, dan wordt er met een plan weer langzaam gere-integreerd. En daar verandert per 1 juli iets in.
Visie op lange en korte termijn
Werkgevers en werknemers moeten voortaan hun mening over de re-integratie-afspraken op meerdere momenten vastleggen. Zoals bij het opstellen en bijstellen van het gezamenlijke plan van aanpak en bij de eerstejaarsevaluatie. De visie is gericht op de kortere én de langere termijn. Werkgever en werknemer kunnen dit regelmatig bijstellen als dat nodig is.
Kennis van wet- en regelgeving
Om een visie te kunnen geven is het nodig om enige kennis te hebben van de relevante wet- en regelgeving, het re-integratieproces en de eigen verantwoordelijkheden. In het huidige poortwachtersproces kan de arbodienst, casemanager of arbeidsdeskundige hier inzicht in geven. Als een werknemer en/of werkgever niet in staat zijn om hun visie op de re-integratie te geven en er is behoefte aan ondersteuning, dan kan er in overleg besloten worden om bijvoorbeeld een onafhankelijk casemanager of (job)coach te betrekken.
Verplichting per 1 juli
De verplichting om de visies op het re-integratietraject toe te voegen geldt overigens alleen voor stukken die na 1 juli 2023 zijn opgesteld. Meer hierover weten? Je leest het in de nieuwe ministeriële regeling die onlangs is gepubliceerd in de Staatscourant.
Bronnen:
0 Comments