Burn-out ervaring van Barbara | longcovid en burn-out

door | mei 17, 2024 | Ervaringsverhalen

In april 2023 kon ik niet meer. Ik was letterlijk op. Het was een jaar waarin mijn man met een burn-out thuis zat, ik het gezin draaiende hield en tegelijkertijd mijn bedrijf dat ik jarenlang met een compagnon runde ontbond. Door alle druk die op me stond, was de diagnose burn-out snel gesteld. Ik ging met Marjan van BoFit aan de slag.

Het buiten zijn hielp al meteen enorm. De oefeningen die we deden waren zo sterk in al hun eenvoud dat de eerste inzichten snel een effect hadden. In die eerste weken kwam er eindelijk rust waardoor ik de last kon voelen die ik gedragen had. Ik leerde meer ruimte te maken voor mezelf.

Maar, waar mijn mentale kracht terugkwam, bleef mijn lijf achter. In de zomer kwam ik erachter dat ik ook al anderhalf jaar longcovidklachten had, die ik niet had herkend. De burn-out was eigenlijk een gevolg van deze onderliggende klacht. Voor het traject maakte het niet veel uit. Want ook iemand die anderhalf jaar longcovidklachten negeert, kan wel wat hulp gebruiken bij het luisteren naar zichzelf en zijn grenzen, toch?

 

quote longcovid klant

 

Mijn coach is zo’n fijne sparringpartner geweest in dit proces. Ze dacht elke keer mee hoe ze, ook bij een veranderende diagnose, bij kon blijven dragen aan mijn herstel. En dat is zeker gelukt.

Het is wonderlijk hoe zo’n proces in elkaar steekt. Het heeft ook echt een begin en eind waarin dingen samenkomen die je niet had kunnen bedenken. We begonnen met lopen in het voorjaar. En eindigden onze laatste sessie in de sneeuw.

Samen blikten we die dag terug op alles wat we in de voorgaande maanden besproken hadden en wat ik had geleerd. Ik had heus wel door dat het beter met me ging. Maar toen we daar zo liepen en Marjan me de juiste vragen stelde, voelde ik ook ineens dat ik er echt heel anders bij liep dan 6, 7 maanden daarvoor. Zoveel sterker, zoveel meer in balans en zoveel krachtiger.

De weg met longcovid is vaak lang en dat merk ik nu ook. Mijn denkkracht is terug en mijn zin om te werken ook. Maar mijn lijf wil niet altijd mee. Ik heb echt leren luisteren naar mijn lijf en weet dat ik de enige ben die mezelf beter kan maken. Door iedere dag te voelen en te volgen wat mijn lijf nodig heeft. Daar moet je heel sterk voor zijn want dat betekent veel ‘nee’ zeggen, in de eerste plaats ook tegen jezelf.

Dit had ik niet gekund zonder de coaching van Marjan. Dank je wel!

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outervaring van Marjolein | geen burn-out, maar bore-out

Op weg naar mijn werk realiseerde ik me dat ik mijn aspirines was vergeten en raakte in paniek. Blinde paniek. De dag doorkomen zonder was geen optie. Het was de dag dat ik besloot dat het roer om moest, dat het simpelweg niet langer zo kon. Normaal gesproken nam...

Burn-outverhaal van Cindy | alleenstaande ouder en burn-out

 Al een tijdje had ik last van fysieke klachten, zweetaanvallen, hoofdpijn en slecht slapen. Maar ja, ik dacht: hoort er vast bij als je als alleenstaande ouder en met een managementfunctie het hoofd boven water probeert te houden. In eerste instantie zocht ik...

Burn-out ervaring van Niels | werkstress en hoge bloeddruk

Ik werk voor een consultancybedrijf in de IT-sector als testlead (sturing geven aan de testers binnen het project). Ik had een rol als tester gehad bij een vorig traject en had daar een goede indruk achtergelaten. In het nieuwe project zochten ze iemand voor de rol...

Burn-outverhaal van Maureen | boos op mijzelf

Begin december 2015 ben ik helemaal ingestort. Ik kon niet meer. Dat klinkt dramatisch maar ik was op. Ik sliep niet meer en moest leren slapen. Met medicatie waar ik absoluut weerstand tegen had. Maar ik begreep toen nog niet wat het betekent als je maanden slecht...