Jongvolwassenen met stress

door | mrt 23, 2015 | BoFit Burn-out Blog

foto bo bogaardIk heb 3 geweldige, gezonde dochters en daarom ben ik ook een heel blije vader. Natuurlijk worstelen zij met hun eigen vraagstukken, het is tegenwoordig ook niet eenvoudig om alles te moeten verwezenlijken. De maatschappij die veel van je verwacht, veel keuzestress, hoe ga ik om met mijn relatie, wil ik kinderen en wanneer komt die prins of prinses nu eens? Opzoeken van de grens en spanning is ook een geweldige uitdaging in het leven van jonge mensen. Alleen moet je er wel mee kunnen dealen.

Het valt me op dat na 15 jaar BoFit de aanmelders steeds jonger worden. De groep tussen 21 en 30 jaar wordt al groter, maar de groep tussen 30 en 40 jaar stijgt enorm. Ik vind dat eigenlijk wel logisch en het is ook wel gemakkelijk te verklaren.

De meeste jongeren zijn opgevoed in welvaart en welzijn. De ouders stellen zich niet meer alleen als opvoeder op, maar ook als vriend of gelijke. Zij vullen hun autoriteit anders in; grenzen stellen, stimuleren, enthousiasmeren, opvoedingsregels, normen en waarden. Kinderen en jongeren worden meer zelfstandig opgevoed met verwachtingen, prestatiedruk en controle. De emotionele ontwikkeling is een ondergeschoven kindje geworden. Als je er aanleg voor hebt om je gevoeligheid en emoties weg te stoppen en daardoor de druk opvoert, dan kan het snel mis gaan. Negeer je de signalen als er meer druk en spanning op je afkomt, dan waarschuwt je lijf je niet te veel. En dat is wat nu veel gebeurt.

Jongeren gaan maar door, ze zijn zich niet bewust van hun eigen grenzen. Ze kennen hun lijf niet goed genoeg en door aanleg, persoonlijkheid en omgevingsfactoren kunnen ze zo doorrollen naar een hoge stressgevoeligheid of burn-out. Is dat erg? Een burn-out is naar, maar het is ook een gezond signaal van je lichaam dat aangeeft dat het nu genoeg is. Je weet alleen niet hoe je dat kunt ombuigen.

Ik geloof al 15 jaar in de BoFit-aanpak om fysiek, emotioneel en mentaal in balans te komen en te blijven. Een ontwikkelingsproces op alle vlakken die de mens in zich heeft en alleen maar voordelen oplevert.

Zaterdag ga ik met mijn 3 dochters naar Nederland-Turkije in Amsterdam. Dan zitten we op de tribune in een volle Arena en ga ik genieten van de wedstrijd. Reken maar dat we dan lol hebben en even alles vergeten.

Bo Bogaard,
Mastercoach en ontwikkelaar BoFit-methode

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Vrouw ademt uit - illustratie gevolgen oppervlakkige ademhaling

Wat zijn de gevolgen van een oppervlakkige ademhaling?

Heb jij een oppervlakkige ademhaling? Dat heeft gevolgen. Ongemerkt kunnen veel klachten hierdoor ontstaan. In dit blog leggen we uit waarom je hoog ademt bij stress en burn-out en wat de gevolgen zijn. En wat je zelf kunt doen bij een te hoge ademhaling.  ...

foto bo bogaard

Druk, druk, druk!

Gisteren liep ik samen met twee van mijn drie dochters de Heemstedeloop. Altijd mooi om samen met je kinderen in beweging te zijn en even alles om je heen te vergeten. Ik luister ook veel naar jonge mensen. Te vaak hoor ik dan dat ze moe zijn, dat ze...