Oorzaken van stress bij jonge werknemers

door | mrt 30, 2015 | Burn-out nieuws

Sinds 2011 kampen steeds meer jonge medewerkers tussen 25 en 34 jaar met stress. Steeds meer medewerkers tussen de 20 en 35 jaar krijgen een burn-out. Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat een op de tien medewerkers in de leeftijd van 15 tot 25 jaar last had van burn-outklachten, extreme stress en paniekaanvallen. Hoe komt dat?

 

Oorzaak 1: tijdelijke contracten

Tijdelijke banen en hoge verwachtingen zorgen voor veel onzekerheid bij jonge werknemers. Dit stelt Ilona van Beek, onderzoeksconsultant bij ArboNed. Veel jonge werknemers hebben een baan die niet voldoet aan hun carrièreverwachtingen. Velen vervullen functies die niet goed bij hen passen en hebben weinig vertrouwen in de toekomstige kansen vanuit de context: wees blij dat je een baan hebt.

 

Oorzaak 2: eigen ambities niet waarmaken

Veel jonge medewerkers denken dat het leven maakbaar is en zijn ambitieus. En dat is hun ook vaak voorgespiegeld door media, ouders of school. Ze horen vaak: maak er iets van, je hebt het zelf in de hand. Een perfect leven, successen delen lijkt een must. Totdat jongeren merken dat niet alles maakbaar blijkt en dit als persoonlijk falen gaan zien.

 

Oorzaak 3: stressvolle thuissituatie

Meer jonge werknemers hebben een stressvolle thuissituatie, omdat meer vrouwen werken en het aantal eenoudergezinnen toeneemt. Meer stress thuis leidt tot meer stress op het werk en een grotere kans op burn-out onder jonge werknemers. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is daarom eind 2013 begonnen met de campagne ‘Herken de druppel, check je werkstress om stress bespreekbaar te maken op het werk’.

 

Oorzaak 4: te veel werk en druk

Een valkuil is om te denken dat jonge werknemers veel aankunnen omdat ze nog jong zijn en een zelfverzekerde houding uitstralen. Door hun tomeloze energie krijgen zij vaak meer hooi op hun vork dan zij aankunnen. Ook jonge mensen moeten rusten en herstellen om nieuwe energie op te doen en een burn-out te voorkomen.

 

Oorzaak 5: keuzestress

Vandaag de dag is er is veel meer te kiezen en veel meer informatie te verwerken dan twintig jaar geleden. Dat is een luxe, maar tegelijkertijd leidt dat tot stress. “Als er meer keuzes te maken zijn, komen psychische problemen eerder tot uiting,” verklaarde hoogleraar geestelijke gezondheidszorg Philippe Delespaul al eerder in het Algemeen Dagblad. Daarnaast moeten jongeren door de hoge jeugdwerkloosheid andere keuzes maken. Het maakt hen onzeker over hun toekomst.

 

 

 

 

Bron:

People Business | 27 maart 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Preventief screenen op depressie

Op dit moment kampen 800.000 Nederlanders met een depressie. De ziekte kost de Nederlandse samenleving jaarlijks 2,8 miljard euro aan behandelkosten en indirecte kosten zoals het verlies van arbeidsproductiviteit. Nederlanders met depressieklachten zoeken gemiddeld...

Meer verzuim door stress bij jonge werknemers

Stressklachten op de werkvloer komen op steeds jongere leeftijd voor. Vorig jaar waren stressklachten zelfs de belangrijkste verzuimoorzaak bij jonge werknemers onder de 25 jaar. Dit meldt arbodienst ArboNed op basis van een analyse van verzuimgegevens van ruim een...

Minder burn-outklachten in 2020, prognose 2021 minder rooskleurig

Volgens onderzoek van bureaus TNO en CBS is het aantal gevallen van burn-outklachten in 2020 gedaald. Waren er in 2019 nog 1,3 miljoen mensen met burn-outklachten, in 2020 waren dat er ‘slechts’ 1,2 miljoen. In dit artikel gaan we dieper in op de reden hiervan. De...

Werkgevers ondersteunen werknemers met mentale klachten te weinig

Werkgevers geven te weinig tot geen steun aan werknemers met mentale klachten. En dat terwijl psychische klachten de laatste jaren alleen maar zijn toegenomen. Een signaal voor werkgevers om alert te zijn op het kapitaal van hun organisatie. Bijna de helft van de...