Vrij zijn

door | jan 12, 2015 | BoFit Burn-out Blog

foto bo bogaardWe werden afgelopen week opgeschrikt door een laffe en smerige gruweldaad. Hoe is het mogelijk dat je zoveel mensen kunt vermoorden? Je moet dan wel een enorme psychopaat zijn en werkelijkheid niet meer van fantasie kunnen onderscheiden. We zien dit steeds meer gebeuren; Breivik, die jongen uit Alphen a/de Rijn, de moordenaars van Theo van Gogh en Pim Fortuyn. Toch denk ik dat de kans heel klein is dat dit onszelf gaat gebeuren.

Angst is een slechte raadgever, maar we hebben wel met angstgevoelens te maken. Hoe beleef jij ze? Zelf ben ik niet bang. Ik denk dat de democratie altijd overwint, het vrije woord. In onze westerse beschaving is het een groot goed dat wij ons vrij horen te voelen en wij ons ook vrij voelen. Deze in eeuwen opgebouwde waarden liggen vast en ook onze rechten en plichten. Die geven wij niet weg.

Vrijheid beleef je niet als je een burn-out hebt, ernstige stressklachten of depressieve klachten. Dan ben je fysiek, emotioneel en mentaal vaak helemaal verkrampt. Alsof je gewurgd wordt door je eigen beperkingen en je kwaliteiten alsmaar verder onderuit gaan. Je voelt onrust, angst en paniek in plaats van vrijheid. Een traumatische ervaring. De eerste stap op weg naar een vrij gevoel is hulp zoeken die bij je past.

Nog even terug naar de vrijheid van potlood en papier. Ook ik wil kunnen schrijven en zeggen wat ik vind. En dat doe ik ook. Net zo direct, duidelijk en actief is onze coachingstijl. Gericht op ontwikkeling en resultaat. Wil je het ontwikkelingsproces van verkramping naar vrij zijn aangaan? Ja? Dan gaat het lukken!

Bo Bogaard
Mastercoach en ontwikkelaar BoFit-methode

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Vrouw vertelt aan baas dat ze burn-out is

Zo vertel je je baas dat je een burn-out hebt of overspannen bent

Misschien zit jij op dit moment helemaal niet goed in je vel. Zit je tegen een burn-out of overspannenheid aan. Of ben je op z’n minst enorm gestrest. En misschien zakt de moed je in de schoenen bij de gedachte dit aan je leidinggevende te vertellen. Hoe pak je...

Vrouw achter laptop met koffie

Thuiswerken en stress: zo houd je het in de hand

Thuiswerken en stress: uit onderzoek blijkt dat de psychische gezondheid van werknemers achteruitgaat door thuiswerken. En dat is natuurlijk geen goed nieuws. Hoe kun je ervoor zorgen dat je stress in de hand houdt?   Thuiswerken: met een kop koffie achter de...

Van millennial tot midlife: burn-out in iedere levensfase

Natuurlijk, een burn-out kan op ieder moment en op iedere leeftijd gebeuren. Toch zijn er levensfases die meer risico met zich meebrengen dan andere. In dit blog bespreken we de verschillende levenscategorieën met hun specifieke problematiek en hun risico op...