Heilzame natuur (2): effect op cognitief functioneren

door | jan 8, 2015 | Burn-out nieuws

In dit artikel een selectie van wereldwijde onderzoeksresultaten die aantonen dat contact met de natuur (visueel en fysiek) een positief effect heeft op hoe wij cognitief functioneren. De resultaten zijn eerder gepubliceerd in de factsheet van IVN ‘Waarom wij natuur nodig hebben’ opgesteld door Agnes van den Berg, omgevingspsychologe en hoogleraar natuurbeleving.

Na een bezoek aan de natuur of na visueel contact met de natuur voelen we ons niet alleen gezonder en rustiger. De natuur heeft ook meetbare positieve effecten op onder andere onze prestaties, onze concentratie en ons creatieve denkvermogen.

Heilzame natuur: selectie van onderzoeksresultaten

  • Contact met de natuur (visueel en fysiek) heeft vooral een gunstige invloed op ‘hogere’ cognitieve functies die bijvoorbeeld nodig zijn om te plannen, problemen op te lossen en impulsen te beheersen (Berman, Jonides, & Kaplan, 2008; Bratman, Hamilton, & Daily, 2012).
  • Italiaanse studenten presteren beter en sneller op een test na het bekijken van een zes minuten durende diavoorstelling met natuurbeelden dan na het kijken naar dia’s van stedelijke omgevingen of geometrische figuren (Berto, 2005).
  • Amerikaanse studenten komen vaker tot de oplossing van een onopgelost probleem als ze hierover nadenken tijdens een wandeling door een natuurgebied bij een riviertje dan als ze er over nadenken tijdens een wandeling op een rustig parkeerterrein in de stad (Mayer e.a., 2009).
  • Vrouwelijke bewoners van appartementen in een achterstandsbuurt in Chicago met uitzicht op bomen en gras kunnen zich beter concentreren dan vrouwen met een uitzicht op asfalt en beton. Ook zijn ze door hun grotere aandachtcapaciteit minder vaak agressief tegenover hun man (Kuo & Sullivan, 2001).
  • Nederlandse studenten kunnen meer goede associaties bedenken en zijn dus creatiever in een kamer met één of meer planten dan in een kamer zonder planten (Klein Hesselink e.a., 2007).
  • Engelse studenten kunnen zich na een wandeling van tien minuten door een open bos beter concentreren. Na een wandeling door een dichtbegroeid, donker bos neemt de concentratie juist af. Dit suggereert dat mensen zich alleen in de natuur kunnen ontspannen als ze zich er veilig voelen (Gatersleben & Andrews, 2013).

 

 

Lees ook:

Heilzame natuur (1): effect op stemming en welbevinden

 

 

Bron:

IVN factsheet ‘Waarom wij natuur nodig hebben’ – Agnes van den Berg

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Stress steeg afgelopen maanden met 7 procent

Uit diverse onderzoeken van onder andere het TNO, CNV en 2DAYSMOOD komt naar voren dat medewerkers meer kans hebben op een burn-out dan voorheen. We ervaren meer werkdruk, minder werkplezier, hebben minder energie en er is meer (psychisch) verzuim. Uiteraard heeft...

Natuur maakt gelukkiger dan stad

Er is al veel gepubliceerd over de heilzame werking van de natuur. Uit recent onderzoek blijkt dat het soort natuur en landschap ook invloed heeft op je geluksgevoel.  Zo zijn mensen aan de kust het gelukkigst, volgens Wageningen Evironmental Research. Woon je in...

Vakantie vergroot onze psychologische veerkracht

We vinden vakantie belangrijk en broodnodig om ons gelukkig te voelen, gezond te blijven en productief te zijn op het werk. Maar wat doet vakantie nu precies met ons? Gezondheids-, arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom onderzocht de effecten van...

SZW: werkdruk systematisch aanpakken

Een hoge werkdruk is een belangrijke veroorzaker van werkstress. Aanhoudende stress kan leiden tot verzuim, burn-out en uitval van werknemers. Werkgevers zijn daarom wettelijk verplicht beleid te ontwikkelen om de werkdruk te beheersen. Recent controleerde de...