Heilzame natuur (3): effect op fysiologische processen

door | jan 13, 2015 | Burn-out nieuws

In dit artikel een selectie van wereldwijde onderzoeksresultaten die aantonen dat visueel of fysiek contact met de natuur een positieve invloed heeft op diverse fysiologische processen in ons lichaam. De resultaten zijn eerder gepubliceerd in de factsheet van IVN ‘Waarom wij natuur nodig hebben’. De factsheet is opgesteld door Agnes van den Berg, omgevingspsychologe en hoogleraar natuurbeleving.

 

Lagere hartslag, bloeddruk en minder stresshormoon cortisol

Een bezoek aan de natuur of kijken naar de natuur vanuit een raam of op een scherm, heeft onder andere meetbare positieve effecten op belangrijke fysiologische processen in ons lichaam, zoals de werking van ons hart, onze huid en onze hormoonhuishouding.

Selectie van onderzoeksresultaten:

  • De huidgeleiding van Canadese proefpersonen die door stress het ‘zweet in de handen’ hebben staan, daalt sneller tijdens een kort bezoekje aan een Virtual Reality bosomgeving dan tijdens het bekijken van beelden van abstracte organische kunstwerken (Valtchanov, Barton, & Ellard, 2010).
  • Amerikaanse bloeddonoren in de leeftijd van 17-70 jaar hebben een lagere hartslag en bloeddruk en dus minder stress, tijdens het bloed geven wanneer op het televisiescherm in de wachtruimte natuurfilms worden vertoond dan wanneer opnamen van winkelcentra en -straten of gewone televisiebeelden worden vertoond (Ulrich, Simons, & Miles, 2003).
  • Na een stressvolle autorit gaat de bloeddruk van Amerikaanse studenten sneller omlaag in een kamer met uitzicht op een natuurgebied dan in een kamer met uitzicht op de stad. De bloeddruk blijft ook lager tijdens een wandeling door het natuurgebied dan tijdens een wandeling door bebouwd gebied (Hartig e.a., 2003).
  • Werkelozen in de Engelse stad Dundee vertonen gedurende de dag minder afname van het stresshormoon cortisol naarmate ze minder groen in hun buurt hebben. Dit wijst er op dat ze minder goed met stressvolle situaties kunnen omgaan (Ward Thompson e.a., 2012).
  • Een half uur tuinieren in een volkstuin leidt tot een sneller en meer compleet herstel van stress, afgemeten aan het stresshormoon cortisol, dan een half uur lezen in tijdschriften (Van den Berg & Custers, 2011).

 

Lees ook:
Heilzame natuur (1): effect op stemming en welbevinden
Heilzame natuur (2): effect op cognitief functioneren

 

Bron:

IVN factsheet ‘Waarom wij natuur nodig hebben’ – Agnes van den Berg

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Heilzame natuur (1): effect op stemming en welbevinden

Van oudsher is bekend dat natuurlijke omgevingen heilzame eigenschappen hebben. In dit artikel een selectie van wereldwijde onderzoeksresultaten die aantonen dat contact met de natuur een positief effect heeft op onze stemming en ons gevoel van welbevinden. De...

Bevlogen werknemers gaan beter om met stress

Bevlogen werknemers zijn enthousiast en geconcentreerd aan het werk, kunnen beter omgaan met stress en leveren betere werkprestaties. Daarom is het van strategisch belang voor organisaties om de bevlogenheid van hun medewerkers te bevorderen. In zijn artikel...

Jongeren hebben het te druk

Jongeren hebben het te druk en ervaren stress. Dat werd duidelijk in het rapport Als je het ons vraagt van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Kalverboer onderzocht duizenden tieners over hun dagelijkse leven. Vooral de werkdruk op school blijkt een probleem....

Overspannenheid meest gemelde beroepsziekte

Een kwart van alle beroepsziektemeldingen in 2013 betrof psychische aandoeningen. Bij ruim driekwart van deze gemelde psychische aandoeningen werd de diagnose overspannenheid/burn-out gesteld. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde rapport van het Nederlands...