Maak angst en paniek beheersbaar
Angst is een nuttige reactie op gevaar, maar sommige mensen zijn vaak bang om niets. Ze worden voelen zich heel angstig of raken in paniek door situaties die niet echt gevaarlijk zijn. Zoals de weg niet kunnen vinden of het zien van een aangelijnde hond op straat. Hoe krijg je onnodige angstige gevoelens onder controle?
Verschillende vormen van angst
Je kunt voor iets specifieks bang zijn en angstig worden als je daarmee in aanraking komt. Veel mensen zijn bijvoorbeeld bang voor spinnen en krijgen al koude rillingen als ze aan spinnen denken. Anderen zijn niet bang voor iets specifieks, maar voelen zich voortdurend angstig en bezorgd. Ze hebben continu een vaag gevoel van onheil. Of ze worden zonder duidelijke aanleiding overvallen door een paniekaanval. Op welke manier je er ook last van hebt, angst en paniek kunnen je dagelijks leven enorm beperken.
Maak angst en paniek beheersbaar, 5 tips:
- Bekijk angstige gedachten kritisch, hoe reëel zijn ze eigenlijk?
- Dreigt er geen echt gevaar, geef dan zo min mogelijk toe aan je angst en paniek.
- Doe ontspanningsoefeningen om je angst- of paniekaanval onder controle te krijgen.
- Zoek afleiding als angstige gevoelens opkomen, kijk naar buiten of luister muziek.
- Schaam je niet, maar praat erover met mensen die je vertrouwt.
Luister ook naar deze aflevering van De Burn-out Podcast: Een visie op angst en paniek
Laat een angststoornis behandelen
Zijn de angstige gevoelens buitensporig en beheersen ze je dagelijkse doen en laten, dan kan er sprake zijn van een angststoornis. Er gaat dan iets mis in het samenspel tussen de snelle instinctieve reactie van ons brein op dreigend gevaar en onze rationele inschatting van de mate van gevaar. Angst- en paniekaanvallen komen onder andere veel voor bij mensen met een depressie. Een angststoornis is in veel gevallen goed te behandelen. Hoe eerder, hoe beter. Neem contact op met de huisarts voor een verwijzing naar de juiste specialist.
Bron:
mentaalfit.nl