Altijd druk of meer geluk? (2)

door | apr 4, 2016 | Burn-out nieuws

Altijd maar druk-druk-druk zijn is slecht voor onze gezondheid, onze relaties en ons levensgeluk. Omdat de drukte verder zal toenemen en niet afnemen, is het tijd om er anders mee om te gaan, zegt de Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Hij beschrijft vier strategieën om de overvloed de baas te worden.

Veel werkenden hebben het gevoel te moeten vechten tegen het ‘teveel’. Dat ‘teveel’ hoeft niet eens te maken te hebben met een toename van het aantal taken en verantwoordelijkheden op het werk en privé. Het is de staat van ‘altijd aan staan’ waardoor mensen zich overspoeld voelen door informatie en mogelijkheden. Drukte leidt hun aandacht weg van wat van waarde is, de dingen die hen plezier, energie en geluk geven.

Niemand is machteloos

Veel werkenden voelen dat zij in alles tekortschieten, omdat zij te weinig tijd en aandacht hebben voor hun partner, kinderen, vrienden, familie, hun eigen gezondheid en idealen. Dat geldt helemaal voor mensen die het extra druk hebben, zoals alleenstaande ouders of carrièremakers met jonge kinderen of een ziek familielid. “Met timemanagement alleen redt je het in ieder geval niet meer,” zegt Crabbe. Maar niemand staat geheel machteloos ten opzichte van alles wat er gevraagd wordt. “Je hebt een keuze met welke houding je die eisen tegemoet treedt. Zo vragen mijn vrouw en ik elkaar aan het eind van de dag: Did you process the kids, or did you have fun with them?”

Gerichte aandacht is de oplossing

Er is een andere reactie op overvloed mogelijk dan altijd maar druk zijn. De oplossing is niet dat je meer tijd hebt om te ontspannen, maar dat je helemaal betrokken bent bij wat je doet: gerichte aandacht hebben. Crabbe onderscheidt in zijn boek vier strategieën om de overvloed de baas te worden:

1. Beheersing: de teugels van je eigen leven weer in handen nemen.
2. Focus: datgene doen wat voor jou het belangrijkste is en de rest negeren.
3. Betrokkenheid: herdefiniëren wat succes is, en je opnieuw met je werk en je leven verbinden vanuit intrinsieke waarden.
4. Implementatie: bedenk hoe je dit alles in praktijk gaat brengen en ga dat ook doen!

Lees ook het vorige artikel Altijd druk of meer geluk? (1):
Het gevecht van werkenden tegen de dagelijkse hectiek

 

 

BRONNEN:
Tony Crabbe, boek ‘Busy: how to thrive in a world of too much’
nrc.nl – Annemiek Leclaire ‘Alleen sukkels hebben het druk’ | 26 september 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Meer kans op burn-out met een bullshitbaan

Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze weinig zinvol werk doen. En dat levert een hoop stress en spanning op waarmee de kans op overspannenheid en burn-out alleen maar toeneemt. Onlangs was bij de VPRO Tegenlicht de documentaire ‘Mijn bullshitbaan’ te zien....

Natuur goed voor lichaam en geest

Heel wat mensen gaan tegenwoordig gebukt onder (werk)druk, stress en burn-out. Juist dan is het belangrijk om regelmatig in contact te komen met de natuur. Een flinke wandeling in het bos is gezond voor lichaam en geest. Je ademt verse lucht in, beweegt al je...

Veel ondernemers hebben stress

Stress door ondernemen is een bekend probleem, maar de omvang blijkt onderschat. Vooral het werven van klanten, omzet en liquiditeit zijn oorzaken van stress. Bij ruim 20% is de druk zo hoog, dat men vlucht in het gebruik van harddrugs zoals XTC, om de situatie het...

Waarom duurt herstellen van burn-out zo lang? (2)

De herstelperiode van burn-out loopt uiteen van drie maanden tot meer dan een jaar. Van alle werkgerelateerde psychische klachten duurt herstellen van burn-out het langst. Hoe komt dat? Biologische (stress)mechanismen van ons lichaam spelen daarbij een belangrijke...