Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Altijd druk of meer geluk? (2)

door | apr 4, 2016 | Burn-out nieuws

Altijd maar druk-druk-druk zijn is slecht voor onze gezondheid, onze relaties en ons levensgeluk. Omdat de drukte verder zal toenemen en niet afnemen, is het tijd om er anders mee om te gaan, zegt de Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Hij beschrijft vier strategieën om de overvloed de baas te worden.

Veel werkenden hebben het gevoel te moeten vechten tegen het ‘teveel’. Dat ‘teveel’ hoeft niet eens te maken te hebben met een toename van het aantal taken en verantwoordelijkheden op het werk en privé. Het is de staat van ‘altijd aan staan’ waardoor mensen zich overspoeld voelen door informatie en mogelijkheden. Drukte leidt hun aandacht weg van wat van waarde is, de dingen die hen plezier, energie en geluk geven.

Niemand is machteloos

Veel werkenden voelen dat zij in alles tekortschieten, omdat zij te weinig tijd en aandacht hebben voor hun partner, kinderen, vrienden, familie, hun eigen gezondheid en idealen. Dat geldt helemaal voor mensen die het extra druk hebben, zoals alleenstaande ouders of carrièremakers met jonge kinderen of een ziek familielid. “Met timemanagement alleen redt je het in ieder geval niet meer,” zegt Crabbe. Maar niemand staat geheel machteloos ten opzichte van alles wat er gevraagd wordt. “Je hebt een keuze met welke houding je die eisen tegemoet treedt. Zo vragen mijn vrouw en ik elkaar aan het eind van de dag: Did you process the kids, or did you have fun with them?”

Gerichte aandacht is de oplossing

Er is een andere reactie op overvloed mogelijk dan altijd maar druk zijn. De oplossing is niet dat je meer tijd hebt om te ontspannen, maar dat je helemaal betrokken bent bij wat je doet: gerichte aandacht hebben. Crabbe onderscheidt in zijn boek vier strategieën om de overvloed de baas te worden:

1. Beheersing: de teugels van je eigen leven weer in handen nemen.
2. Focus: datgene doen wat voor jou het belangrijkste is en de rest negeren.
3. Betrokkenheid: herdefiniëren wat succes is, en je opnieuw met je werk en je leven verbinden vanuit intrinsieke waarden.
4. Implementatie: bedenk hoe je dit alles in praktijk gaat brengen en ga dat ook doen!

Lees ook het vorige artikel Altijd druk of meer geluk? (1):
Het gevecht van werkenden tegen de dagelijkse hectiek

 

 

BRONNEN:
Tony Crabbe, boek ‘Busy: how to thrive in a world of too much’
nrc.nl – Annemiek Leclaire ‘Alleen sukkels hebben het druk’ | 26 september 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Werkdruk op universiteiten extreem hoog

De werkdruk die academici en ondersteunend personeel ervaren op de universiteiten is schrikbarend hoog. Dit is de conclusie van een onderzoek van de FNV in samenwerking met de vakbond VAWO onder 2546 deelnemers. Een ruime meerderheid (67%) van de medewerkers op...

Bevlogenheid goed voor werknemer en organisatie

Hard werken onder hoge werkdruk is een stressrisico, maar bevlogen harde werkers lijken veel minder last te hebben van stress. Bevlogenheid is het tegenovergestelde van burn-out of opgebrand zijn. Bevlogen medewerkers zijn vitaal, toegewijd en bruisen juist van de...

Ontspannen brein zit vol goede ideeën

We hebben vrije tijd en vakanties nodig om tot rust te komen. Daarom plannen we tijd in voor hobby’s, sporten, dagjes uit en gaan we elk jaar op vakantie. Maar hoe komt ons brein het beste tot rust? En hoe helpt een ontspannen brein ons om complexe problemen op te...