Werkdruk gevaarlijk voor de gezondheid

door | aug 1, 2016 | Burn-out nieuws

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer een derde van de werknemers vaak of altijd werkdruk ervaart. Het is één van de factoren van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) die grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van een werknemer en de kosten van een werkgever.

Werkdruk is te hoog wanneer de eisen die het werk stelt aan een werknemer niet in balans zijn met zijn of haar belastbaarheid. Een medewerker krijgt bijvoorbeeld lange tijd het werk echt niet af of kan de gewenste kwaliteitseisen echt niet leveren, én daar kan hij of zij zelf niets aan veranderen.

Werkdruk is een kwestie van balans

Enerzijds zijn er werkdrukbronnen, anderzijds zijn er energiebronnen. Als er te veel werkdrukbronnen zijn, of te weinig energiebronnen, dan loopt een werknemer het risico last te krijgen van werkstress. Of de balans verstoord raakt en in welke mate, is niet voor iedereen gelijk. Dit is mede afhankelijk van individuele factoren, zoals iemands fysieke en mentale gezondheid en competenties.

Gevolgen werknemer

Mogelijke gevolgen van PSA voor de werknemer zijn psychische klachten, overspannenheid en burn-out. Denk ook aan vermoeidheid, concentratieproblemen, hartklachten of klachten van het bewegingsapparaat.

Gevolgen werkgever

Werkgevers krijgen te maken met een hoger verzuim, minder productieve medewerkers en als mogelijk gevolg hiervan ook meer ontevreden klanten. TNO berekende dat 36 procent van het arbeidsgebonden verzuim wordt veroorzaakt door PSA, vooral door werkdruk (factsheet ‘Werkstress, burn-out en verzuim in cijfers’ 16.11.2015). Dat zijn 7.555.000 werkdagen en bijna 21.000 fte. PSA kost werkgevers jaarlijks 1,8 miljard euro.

Instrumenten voor organisaties

De Inspectie SZW ontwikkelde diverse instrumenten waarmee werkgevers de werkdruk binnen hun organisatie in kaart kunnen brengen. Een voorbeeld van een veelgebruikt werkdrukmodel komt uit de ‘Werkdruk Wegwijzer’ die TNO samen met sociale partners ontwikkelde op basis van de praktijk en wetenschap. Een ander voorbeeld is de zelfinspectietool ‘Werkdruk en Ongewenst gedrag’.

 

Bron:

Flyer Inspectie SZW ‘Wat is werkdruk?’ | juni 2016

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Burn-out in 2018 weer gestegen

Het ziekteverzuim is afgelopen jaar weer gestegen. Dat concludeert ArboNed in hun jaarlijks onderzoek onder het MKB. Naast de griepgolf is ook burn-out toegenomen. In 2017 was het verzuim 3,8 procent van de gewerkte uren, in 2018 is dit gestegen naar 4,2 procent....

Grip op werkdruk (3): energiebronnen benutten

Medewerkers die continu onder hoge druk moeten werken kunnen stressklachten krijgen en op den duur burn-out raken. Hoge werkdruk is niet voor iedereen een stressrisico. Doorslaggevend is de balans tussen alles wat iemand energie kost en energie geeft. Bevlogenheid...

Burn-out laat litteken achter

Mensen met een burn-out zeggen vaak dat ze onder andere concentratieproblemen hebben en een slecht geheugen. Het was tot nu toe nog weinig onderzocht of dit ook objectief vast te stellen is. Als een van de eerste burn-outonderzoekers keek Bart Oosterholt ook naar...

Overwerken richt schade aan

Overwerken hoort er een beetje bij, vinden de meeste werknemers. Volgens cijfers van het CBS werkt de gemiddelde man 3,7 uur per week over, de vrouw 2,4 uur. Hoewel het een beetje fluctueert, zijn de cijfers de afgelopen vijftien jaar nagenoeg hetzelfde gebleven....