Vakantie vergroot onze psychologische veerkracht
We vinden vakantie belangrijk en broodnodig om ons gelukkig te voelen, gezond te blijven en productief te zijn op het werk. Maar wat doet vakantie nu precies met ons? Gezondheids-, arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom onderzocht de effecten van vakantie vieren op de gezondheid en het welzijn van werkenden vóór, tijdens en na hun vakantie.
De Bloom volgde 54 Nederlandse werknemers die gemiddeld 23 dagen zomervakantie hielden. Tijdens hun vakantie zag zij het niveau van hun gezondheid en welzijn snel toenemen, met een piek op de achtste dag van hun vakantie. De deelnemers brachten gemiddeld ruim een derde van hun tijd op vakantie slapend door en sliepen beter. Ook waren zij beter in staat om echt te genieten van bepaalde momenten, activiteiten en andere ervaringen. Zij voelden zich gezond en kregen tijdens de vakantie ook echt een betere gezondheid. Dit positieve effect is vooral te danken aan het ontbreken van stress, de mate van ontspanning en het hebben van controle over de eigen tijdsbesteding. Dit laatste is een belangrijke succesfactor voor een geslaagde vakantie.
Bouw een buffer op tegen stress en ziekte
Vakantie helpt om los te komen van het dagelijks leven en het meer in perspectief te zien. Dat is gezond, want het vergroot onze psychologische veerkracht. Dankzij de ontspanning en rust wordt een buffer tegen stress wordt opgebouwd die ook na de vakantie nog doorwerkt. Positieve herinneringen aan vakanties kunnen ons in moeilijke periodes helpen. Wie nooit of lange tijd niet op vakantie gaat heeft meer kans om ziek te worden en loopt het risico eerder te overlijden. De Bloom baseert deze conclusie niet alleen op haar eigen onderzoek, maar ook op extern vakantie- en gedragsonderzoek uit binnen- en buitenland.
Bron:
Lijf&Leden ONVZ | zomer 2015
Na de vakantie nog stressgerelateerde klachten? Herstel bij BoFit van stress en burn-out.