Burn-out ervaring van Julia | stressklachten

De afgelopen twee jaar heb ik continu in de hoogste versnelling geleefd waardoor ik in het voorjaar met stressklachten uitviel op mijn werk. De onderliggende redenen waren een privésituatie waarin een en ander niet goed liep. Op mijn werk was een (veel) te groot werkaanbod zonder passende ondersteuning. Kort na mijn uitval werd er bij ons ingebroken, wat nog een extra stressfactor gaf. Ik kon alleen nog maar huilen en had het gevoel dat ik overal tekort schoot.

 

“Ik zou dit varkentje wel even snel wassen en zorgen dat ik binnen een paar weken weer voldoende energie had opgedaan”

 

In overleg met mijn werkgever kon ik al spoedig bij Bofit terecht voor een intensief ondersteunend traject. Ik zou dit varkentje wel even snel wassen en zorgen dat ik binnen een paar weken weer voldoende energie opgedaan had om weer aan de slag te gaan. Ik zou ‘even snel’ onthaasten om er daarna weer volop tegenaan te kunnen.

En dat viel tegen. Accepteren dat dit proces tijd kost vond ik misschien nog wel het lastigste van alles. Gedurende het traject dat ik samen met BoFit-coach Tineke doorliep hield zij mij allerlei soorten spiegels voor. Waarom heb ik haast? Waarom is praten over mezelf zo lastig? Ze leerde me van alles over natuurlijke reacties van mensen bij stresssituaties, en waarnemingsposities, waarin je zelf een keuze hebt over hoe je naar iets kijkt of hoe je iets beleeft. Over de rol die ik in mijn leven heb aangenomen, wat mijn kwaliteiten zijn.

Iedere week ging ik weer naar huis met een portie ‘huiswerk’, stof tot nadenken. De zomer vorderde en langzaam kwam mijn energie weer terug. Ik leerde om mezelf meer centraal te zetten. Pas als het met mij goed gaat, kan ik goed voor anderen zorgen. Na twee maanden ging ik weer rustig aan naar mijn werk, voorafgaand aan mijn zomervakantie.

Deze langzame opbouwfase, met tussendoor nog drie weken ‘echt’ vrij, heeft me goed gedaan. Na mijn vakantie kon ik opbouwen en werkte ik binnen zes weken weer mijn eigen uren. Op mijn werk is ondersteuning gekomen zodat de hoeveelheid werk klopt bij het aantal uren dat ik werk. De tips die mijn BoFit-coach me gaf nam ik in acht: ik nam veel kleine pauzes tussendoor en ging af en toe een kleine wandeling maken. Dat hielp bij het opbouwen in uren en het verdelen van de werkzaamheden. Ook had ik zo meer tijd voor reflectie over mijn werk. Ik heb mezelf aangeleerd om onderscheid maken tussen iets wat urgent is en iets wat belangrijk is. En vooral te kijken voor wie iets belangrijk is, hierbij mijn eigen werkzaamheden en verantwoordelijkheden weer centraal zettend. Thuis heb ik geleerd om meer afstand te nemen van ingewikkelde situaties. Ik heb niet alles zelf in de hand. Soms is het ‘sitting in the fire’, aldus mijn coach. Dit vereist nog wel wat oefening maar ik merk bij mezelf dat het me al beter af gaat.

Ik ben BoFit-coach Tineke zeer dankbaar voor haar begrip, ondersteuning en levenslessen. Zonder oordeel maar altijd met een passende, opbouwende aanvulling of oefening op mijn problemen, heeft ze het traject met mij op een positieve manier doorlopen. Ik heb het gevoel een betere versie van mezelf te zijn geworden!

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-out ervaring van Hans | hartklachten en paniekaanvallen

Mijn naam is Hans, 30 jaar. Ik had een redelijk drukke periode op mijn werk en trainde daarnaast voor een halve marathon. Alles verliep soepel en ik had het gevoel alles onder controle te hebben. Een week voordat ik op vakantie ging kreeg ik een paniekaanval waarna...

Burn-out ervaring van Ron | gebrek aan structuur

Ik wil graag mijn ervaring delen over BoFit-coach Wout omdat het zo'n positieve impact heeft gehad op mijn leven. Ik ben in een burn-out beland door gebrek aan structuur en alle afleidingen van vandaag de dag. Ik voelde me verloren en wist niet hoe ik door moest....

Burn-outervaring van Robert | alles was te veel

Na een werkdag wist ik niet meer hoe ik met de bedrijfsbus was thuisgekomen. De hele weg was een ‘black out’. Dit was de laatste druppel en ik besloot mij ziek te melden. Ik dacht zelf nog: even een paar dagen rust nemen en dan ben ik er wel weer. Na een paar dagen...

Burn-outverhaal van Johan | klaar met therapie

In oktober meldde ik me ziek vanwege nek- en rugklachten. Ik wilde meteen bespreken dat ik het zo druk had op mijn werk, dat ik met hoofdpijn thuis kwam en dat ik vaak de dingen niet meer op een rijtje kon zetten. De dokter gaf toen aan dat mijn nek- en rugklachten...