Kwart Nederlanders heeft RSI

door | mrt 6, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Ongeveer een kwart van de beroepsbevolking heeft last van klachten gerelateerd aan RSI. Nek- en schouderklachten komen het meest voor, samen met klachten in arm en pols. Stress is een van de oorzaken van RSI.

RSI is een verzamelnaam voor allerlei klachten (zoals pijn, tintelingen of onaangenaam verdoofd gevoel) in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellenbogen, polsen, handen en vingers. Herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoeren en een statische houding of beiden kunnen leiden tot RSI. Arm-/nek-/schouderklachten veroorzaken 9% van alle verzuimdagen volgens onderzoeksbureau TNO. Dit ondanks dat de Arbowet de werknemer beschermt met bijvoorbeeld een tijdslimiet aan beeldschermgebruik.

Beroepen en RSI

Op dinsdag 28 februari jongstleden – Internationale RSI-dag – werd extra aandacht besteed aan de behandeling en preventie van RSI. “We zien dat mensen met kantoorbanen de meeste klachten hebben, maar ook bij kappers en slagers komen de klachten vaak voor”, aldus Sandra Oudshoff, voorzitter van de RSI-vereniging. “Bij kappers komt dit door het precieze werk dat ze doen, terwijl bij slagers de klachten ontstaan doordat ze veel kracht moeten gebruiken tijdens hun werk. Ook hebben vrouwen vaker klachten in verhouding tot mannen, omdat zij vaker beroepen met een herhalende belasting doen.”

Houding en stress

Fysiotherapeut Jaco de Wolf uit Leiden legt uit dat klachten voorkomen kunnen worden door een goede houding. “Als je veel aan een bureau zit moet je ervoor zorgen dat het beeldscherm op de juiste hoogte staat, zodat het hoofd recht op de nek en romp staat. Knieën moeten idealiter in een hoek van negentig graden staan. Ook moet iemand goed voor de muis en het toetsenbord zitten.” Naast een goede houding tijdens werkzaamheden is volgens De Wolf stress ook een van de oorzaken van klachten. “Wanneer tijdens de werkzaamheden de werknemer last krijgt van stress komt het stresshormoon cortisol vrij. Wanneer iemand dan in een verkeerde houding gaat zitten verkrampen de spieren. Wanneer deze verkramping te vaak en te lang voorkomt kunnen de klachten langere tijd aanhouden.”

Jongeren

Ook jongeren hebben last van RSI, blijkt uit een onderzoek door de Hogeschool Rotterdam voor de RSI-vereniging. Schoolgaande kinderen gebruiken gemiddeld 6,5 uur per dag een beeldscherm. Meer dan 60% heeft pijn na beeldschermgebruik. Op de Internationale RSI-dag riep de RSI-vereniging het nieuwe kabinet daarom op om verantwoord beeldschermgebruik op te nemen in het curriculum van scholen.

 

Bron:
Nu.nl | 28 februari 2017

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Bevlogen werknemers gaan beter om met stress

Bevlogen werknemers zijn enthousiast en geconcentreerd aan het werk, kunnen beter omgaan met stress en leveren betere werkprestaties. Daarom is het van strategisch belang voor organisaties om de bevlogenheid van hun medewerkers te bevorderen. In zijn artikel...

Niksen leidt niet tot minder stress

Bewegen heeft veel voordelen. Het zorgt voor een goede doorbloeding van het lichaam. Het maakt spieren sterker. Het vermindert ziektes als diabetes, overgewicht en depressie. Het verlaagt het cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel. En het zorgt ook dat stress in...

Ons stresssysteem niet uitgerust voor deze tijd

Depressie, slapeloosheid, burn-out, overspannenheid. De afgelopen jaren nemen deze stressgerelateerde klachten alleen maar toe. Volgens psychiater Witte Hoogendijk en journaliste Wilma de Rek van het pas verschenen boek Van big bang tot burn-out is ons...

Oorzaken van stress bij jonge werknemers

Sinds 2011 kampen steeds meer jonge medewerkers tussen 25 en 34 jaar met stress. Steeds meer medewerkers tussen de 20 en 35 jaar krijgen een burn-out. Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat een op de tien medewerkers in de leeftijd van 15 tot 25 jaar last had...