Werkgevers doen te weinig om burn-out te voorkomen

door | mei 25, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. Werkgevers doen te weinig om herhaling van een burn-out te voorkomen, blijkt uit een onder zoek van Kantar Public.

In opdracht van het Zilveren Kruis werd een onderzoek gedaan onder 533 deelnemers. Zij hadden de afgelopen vijf jaar een burn-out gehad en zijn vervolgens weer aan het werk gegaan. 56 procent van de deelnemers die terugkeren na hun burn-out zegt dat hun leidinggevende geen aanpassingen heeft gedaan. Slechts 33 procent geeft aan dat hun werkgever heeft geleerd van de situatie. 54 procent is hier niet van overtuigd.

Zelfreflectie

Volgens Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit, is dat gebrek aan vertrouwen niet zo gek: “In veel gevallen verandert er namelijk ook maar weinig als mensen eenmaal weer gere-integreerd zijn. Het ontbreekt sommige leidinggevenden nog te veel aan zelfreflectie wanneer iemand uitvalt. Moeten wij onze manier van werken aanpassen? Die vraag stellen werkgevers maar zelden. De burn-out wordt vaak onterecht gezien als incident.”

Cursus mindfulness

Er wordt dus te vaak alleen naar de werknemer zelf gekeken wanneer hij of zij een burn-out heeft gehad, vindt hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Arnold Bakker. “De werknemer krijgt een coach en gaat bijvoorbeeld op cursus mindfulness. Allemaal gericht op het beter omgaan met stress. Terwijl er meestal ook echt iets aan de werkzaamheden en omstandigheden binnen de organisatie zelf moet veranderen om een nieuwe burn-out te voorkomen.”

Terugval

En terugval komt natuurlijk voor. Van de ondervraagden is 55 procent hier bang voor. Opvallend is dat één op de drie werknemers die re-integreert bij zijn werkgever het niet of nauwelijks heeft gehad over een eventuele herhaling van een burn-out. Terwijl dit risico wel op de loer ligt als er niks verandert.

 

Bronnen:
Nu.nl | 23 mei 2017
Gezondheidsnet.nl | 23 mei 2017

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Psychisch ziekteverzuim verder omhoog

Psychisch ziekteverzuim is ook in 2013 verder gestegen in frequentie en duur. Gemiddeld duurde een afwezigheid 180 dagen als er sprake was van psychische klachten. In totaal is 50% van het werkgerelateerde verzuim psychisch van aard. Wat veroorzaakt psychisch...

Sporten niet per se wondermiddel bij burn-out

Begin oktober berichtten verschillende media dat hardlopen het beste medicijn is tegen burn-out. Dit is een conclusie uit een onderzoek van Jurina de Vries. Zij onderzocht het verband tussen hardlopen en burn-out. Maar de stelling dat hardlopen en sporten altijd...

Burn-out gevolg van langdurige stressklachten

Als je een burn-out hebt voel je je lichamelijk en psychisch totaal uitgeput. Opgebrand. Dit is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds ernstiger zijn geworden en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Mensen met een groot...

Meer psychisch verzuim (1): oorzaken

Langdurig arbeidsverzuim en arbeidsongeschiktheid als gevolg van stress, burn-out en andere psychische klachten nemen toe. En het betreft steeds meer jonge werknemers. Hoogleraar Arbeids- en Organisatie psychologie prof. dr. Fred Zijlstra belicht de oorzaken en...