13 positieve effecten door leefstijlverandering

door | apr 9, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Onlangs publiceerde het NRC een artikel over het bevorderen van leefstijlverandering en de erkenning van leefstijlgeneeskunde. Vooral bij chronische (levensstijl)ziekten levert dit veel op. Wist je dat veranderen van het dagelijks leven van een patiënt vaak meer effect heeft dan (dure) medicijnen of eindeloze therapie? Met dit blog wijzen we je op de positieve effecten van het veranderen van je leefstijl.

Leefstijlziektes

De resultaten van een onderzoek bij patiënten met Diabetes 2 zijn verbluffend. 90%  is af van medicijngebruik, puur en alleen door het veranderen van de levensstijl. En dat is niet het enige. Studies wijzen bijvoorbeeld uit dat runningtherapie goed helpt bij angststoornissen en stress, probiotica kan helpen bij darmziekten, en meditatie bij chronische ontstekingen. En aangezien meer dan de helft van alle ziektes het gevolg zijn van leefstijl – denk aan te weinig beweging, te veel junkfood, drank, drugs en slaapgebrek –  ligt hier dus een enorme uitdaging.

 

Leefstijlverandering bij BoFit

Al jaren werken we bij BoFit samen met de klant aan het veranderen van gedragspatronen en levensstijl. Zo stimuleren we door lichaamsbeweging de aanmaak van endorfine waardoor een door stress verstoorde hormonale balans zich op een natuurlijke manier herstelt. Daarnaast besteden we aandacht aan positief in het leven staan, omgaan met en voorkomen van stress, en bewustwording van voedingspatronen. Allemaal met een blijvend effect. Ook bij BoFit hebben we gemerkt dat in veel gevallen medicijnen kunnen worden afgebouwd (altijd in samenspraak met een psychiater of deskundige) en zelfs volledig kunnen worden gestopt. Daarom vinden wij levensstijlverandering zo veel meer belangrijk dan alleen maar het aanpakken van burn-outsymptomen.

 

Motivatie

Een gezonde levensstijl kan dus ziektes voorkomen en zelfs genezen. Soms is een schokkende gebeurtenis, zoals een burn-out, nodig om deze verandering op gang te brengen. Daarnaast is een sterke motivatie belangrijk om de veranderingen aan te gaan en te blijven volhouden. Als je weet wat de positieve gevolgen zijn, dan kan dit een goede motivator zijn om een leefstijlverandering in te zetten.

 

foto joggende man

 

13 positieve effecten van leefstijlverandering

  1. Fysieke klachten verminderen of verdwijnen;
  2. Chronische pijn vermindert of verdwijnt;
  3. Allergieën verminderen of verdwijnen;
  4. Meer grip op je eigen leven;
  5. Geen last van bijwerkingen van medicijnen;
  6. Betere conditie;
  7. Meer energie;
  8. Minder geld kwijt aan zorgkosten;
  9. Meer rust in je hoofd;
  10. Minder verzuim op het werk;
  11. Minder stress en spanning;
  12. Verbetering van de levenskwaliteit en geluksgevoel;
  13. Een gezond slaappatroon.

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Aanpassen of niet?

Eergisteren ben ik naar de film over Steve Jobs geweest, de Apple man. Een groot kunstenaar met heel veel talent en een ongrijpbaar mens. Steve wist wat hij wilde en dat wat hij wilde heeft hij na veel mislukkingen bereikt. Daarna heb ik het met mijn...

Pesten op het werk

Burn-out door pesten op het werk door leidinggevende

Burn-out raken door gepest te worden op het werk door je leidinggevende. Het gebeurt. En meer dan je denkt. Wat pesten met je doet en hoe het kan dat leidinggevenden zulk gedrag vertonen, bespraken we onder andere met Karin Bosman van Report App BV. “Werkstress kan...

fabels over burn-out

5 hardnekkige fabels over burn-out

Over burn-out bestaan hardnekkige fabels. Ook bij BoFit komen we die geregeld tegen. Misverstanden die je herstel nou juist in de weg staan. Daarom hebben we de vijf hardnekkigste fabels voor jou geselecteerd. #FABEL1: Ik ben burn-out door mijn werk Wellicht de...