06 2095 6938 info@bofit.nl

3 oorzaken van burn-out die iedereen zou moeten weten

door | jan 10, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Een burn-out overkomt u niet zo maar. Een aantal ervaringen heeft u gebracht naar het punt waar u nu staat. Natuurlijk is het dan belangrijk te weten wat de aanleiding hiervan is. Ook als u burn-out wilt voorkomen is het op tijd signaleren essentieel. Bij BoFit zien we drie veel voorkomende oorzaken die naar een burn-out leiden en die iedereen eigenlijk zou moeten herkennen. We zetten ze op een rijtje.

Oorzaak #1: U bent te veel gericht op anderen

Voor anderen zorgen lijkt in eerste instantie een goede eigenschap. Maar het is tegelijkertijd een grote valkuil. Als u anderen op de eerste plaats zet dan vindt u uw eigen behoeftes minder belangrijk. Om goed en gezond te functioneren is het van levensbelang te luisteren naar wat u nodig heeft én hiernaar te handelen. Luistert u vaker naar de mening van de ander dan naar uw eigen mening? Of twijfelt u gauw aan uzelf? Uw omgeving bepaalt hierdoor wat u moet doen en denken. Het gevolg is dat u het leven van anderen leidt en niet die van uzelf. En dat levert op termijn veel stress op.

foto strand

Oorzaak #2: U kent uw grenzen niet

Weet u duidelijk wat u wilt? Of laat u het komen zoals het komt? Neemt u pauzes als uw lichaam hierom vraagt? Of denkt u alles aan te kunnen? Veel mensen met een burn-out zijn in eerste instantie in shock. Ze denken dat hun lichaam alles aankan en hebben dit niet zien aankomen. Mensen met een burn-out zijn juist de ‘bikkels’ en de ‘harde werkers’. Ze gaan maar door en door. Weten wanneer u te ver gaat is dus cruciaal om een burn-out te voorkomen. Iedere keer over uw grenzen gaan levert schade op aan uw energiesysteem en lichaam. Uiteindelijk krijgt u met fysieke klachten en/of een burn-out te maken.

Oorzaak #3: Gevoel en verstand zitten niet op één lijn

U bent boos en teleurgesteld, maar u vindt dit niet passend bij de situatie. Of u bent bang hoe anderen reageren. Daarom slikt u uw gevoelens in. Of u wilt heel graag iets bereiken, maar u merkt dat het resultaat niet is wat u had gehoopt. U voelt zich machteloos en teleurgesteld. Toch blijft u maar doorgaan omdat u dit nu eenmaal in uw hoofd heeft. Hoe verder uw gevoel en verstand van elkaar afstaan, hoe groter de kans op ‘kortsluiting’. Het geeft een verscheurt gevoel van binnen en brengt u naar een impasse. U kunt wat u voelt en wilt niet meer bij elkaar brengen. Met als gevolg: burn-out.

Bovenstaande oorzaken komen wij in de praktijk vaak tegen. Maar natuurlijk zijn er meerdere oorzaken die naar een burn-out leiden. Op tijd de signalen herkennen voorkomt dat u in een burn-out terecht komt.

Vragen? Direct Contact? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis)

Bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wilt je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan hieronder op de knop.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 – 2095 6938 voor direct contact met BoFit-coach Bo Bogaard.
Krijgt je zijn voicemail? Spreek dan je telefoonnummer in, dan belt hij je terug.

Wij nemen binnen 24 contact met je op. Ook in het weekend.