3 oorzaken van burn-out die iedereen zou moeten weten

door | jan 10, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Een burn-out overkomt je niet zo maar. Een aantal ervaringen heeft je gebracht naar het punt waar je nu staat. Natuurlijk is het dan belangrijk te weten wat de aanleiding hiervan is. Ook als je burn-out wilt voorkomen is het op tijd signaleren essentieel. Bij BoFit zien we drie veel voorkomende oorzaken die naar een burn-out leiden en die iedereen eigenlijk zou moeten herkennen. We zetten ze hier op een rijtje.

Oorzaak #1: Je bent te veel gericht op anderen

Voor anderen zorgen lijkt in eerste instantie een goede eigenschap. Maar het is tegelijkertijd een grote valkuil. Als je anderen op de eerste plaats zet dan vindt je je eigen behoeftes minder belangrijk. Om goed en gezond te functioneren is het van levensbelang te luisteren naar wat je nodig hebt én hiernaar te handelen. Luister je vaker naar de mening van de ander dan naar je eigen mening? Of twijfel je gauw aan jezelf? Je omgeving bepaalt hierdoor wat je moet doen en denken. Het gevolg is dat je het leven van anderen leidt en niet die van jezelf. En dat levert op termijn veel stress op.

 

foto strand

Oorzaak #2: Je kent je grenzen niet

Weet je duidelijk wat je wilt? Of laat je het komen zoals het komt? Neem je pauzes als je lichaam hierom vraagt? Of denk je alles aan te kunnen? Veel mensen met een burn-out zijn in eerste instantie in shock. Ze dachten dat hun lichaam alles aankon en hebben een burn-out niet zien aankomen. Mensen met een burn-out zijn juist de ‘bikkels’ en de ‘harde werkers’. Ze gaan maar door en door, tot dat het te laat is. Weten wanneer je te ver gaat is dus cruciaal om een burn-out te voorkomen. Iedere keer over je grenzen gaan levert schade op aan je energiesysteem en lichaam. Uiteindelijk krijg je met fysieke klachten en/of een burn-out te maken.

Oorzaak #3: Gevoel en verstand zitten niet op één lijn

Je bent boos en teleurgesteld, maar je vind dit niet passend bij de situatie. Of je bent bang hoe anderen reageren. Daarom slikt je je gevoelens in. Of je wilt heel graag iets bereiken, maar je merkt dat het resultaat niet is wat je had gehoopt. Je voelt je machteloos en teleurgesteld. Toch blijf je maar doorgaan omdat je dit nu eenmaal in je hoofd hebt. Hoe verder je gevoel en verstand van elkaar afstaan, hoe groter de kans op ‘kortsluiting’. Het geeft een verscheurt gevoel van binnen en brengt je naar een impasse. Je kunt wat je voelt en wilt niet meer bij elkaar brengen. Met als gevolg: burn-out.

 

Bovenstaande oorzaken komen wij in de praktijk vaak tegen. Maar natuurlijk zijn er meerdere oorzaken die naar een burn-out leiden. Op tijd de signalen herkennen voorkomt dat je in een burn-out terecht komt. Twijfel je of je een burn-out hebt? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies. 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Bewogen presentatie

Afgelopen weekend was ik één van de sprekers op het festival Zin, zen & zo in Maarheeze. Ik was uitgenodigd om daar namens BoFit een presentatie te geven. Het is interessant wat ergens voor gevraagd worden met je doet. In eerste instantie moet je...

foto bo bogaard

Ingehouden woede

Als jongetje was ik soms verlegen, maar vaak ook heel erg blij en uitbundig. Ik kon ook heel goed delegeren. Iemand plakte mijn band voor een wederdienst. Ik was makkelijk maar niet gemakzuchtig. Ik praat nu over de leeftijd 10-15 jaar. Het was...