Schema voor herstel van je burn-out

door | jul 8, 2024 | BoFit Burn-out Blog

Schema Herstel Burnout. Het is zo ver. Je hebt te horen gekregen (of bent er zelf achter gekomen) dat je een burn-out hebt. Nieuws dat je wel even moet verwerken. Want hoe nu verder? Hoe gaat dat met je werk? Wanneer moet je professionele hulp inschakelen? Heb je dat eigenlijk wel nodig? Kortom, er komt veel op je af. Zoek jij ook een schema voor het herstel van je burn-out? Zodat jij duurzaam kunt herstellen? BoFit heeft er eentje speciaal voor jou samengesteld.

Dagindeling bij burn-out

Hoe kun je het beste je dag indelen als je burn-out bent? Dat is afhankelijk van je persoonlijkheid en welke fase je zit. Vraag vooral ook aan je coach of therapeut hoe je hiermee om kunt gaan. Heb je die niet, dan kun je bijvoorbeeld de 3 R’s als richtlijn nemen:

* Rust

Omdat je fysiek overbelast bent, is het essentieel om voldoende rust te nemen. Geef er aan toe als je je moe voelt. In het begin ben je misschien heel veel aan het slapen, maar dat vermindert naar verloop van tijd. De sportschool is in het begin taboe. Als het lukt kun je een klein wandelingetje maken, maar forceer niks. Maak ook geen afspraken die je niet aankunt. Dat betekent voor veel mensen met een burn-out dat ze voor een bepaalde periode alle afspraken afzeggen.

* Ritme

Zorg dat je een vaste structuur of dagritme hebt. Dit geeft je houvast in toch al onzekere tijden. Misschien kun je in het begin helemaal geen ritme vinden omdat je veel aan het slapen bent. Laat het dan ook los. Maar als het wel gaat, zorg dan voor vaste eettijden, ga op hetzelfde tijdstip slapen of ga bijvoorbeeld iedere dag om 5 uur even een naar buiten.

* Reinheid

Het is niet aan te raden om de hele dag in je oude klof rond te lopen, maar na het opstaan je aan te kleden, te douchen, op te maken. Nogmaals, als dit in de beginfase niet mogelijk is, laat het dan voor wat het is. Ook schoon beddengoed en een opgeruimd huis zorgen voor meer rust. Dat betekent niet dat jij dit moet doen, want dat geeft extra belasting. Misschien kunnen je kinderen helpen of laat je de werkster een paar uurtjes extra komen. Daarnaast kan het gebruik van tablets, televisie en computer ook een energielek geven. Als je zorgt dat je zoveel mogelijk onbelast ofwel ‘rein’ blijft, dan is dat een enorm voordeel voor je herstel.

 

 

Schema Herstel Burnout, wandelende man die hersteld is

 

Waarom dit ‘Schema Herstel Burnout’?

Het schema dat we je hier geven, is geen dag- of maandindeling. Het is een schema waarmee je het hele herstel van je burn-out doorloopt. Dit schema is afgeleid van de BoFit-methode. Veel van de stappen en fases die hierin staan komen ook terug tijdens onze sessies. BoFit werkt sinds 2000 met het begeleiden van mensen met burn-out en stressgerelateerde klachten. Wij hebben gemerkt dat deze stappen, waarbij je zowel lichaam, gevoel als verstand betrekt, het beste werkt voor een duurzaam herstel.

Met dit schema behoud je het overzicht en kun je stappen maken met je herstel. Begin nog vandaag!

 

Schema Herstel Burnout. Download ‘m hier!

 

 

Burn-out herstel: los het niet zelf op

Met dit schema kun je zelf aan de slag met je burn-outherstel. Maar let op, het is niet aan te raden om je burn-out zelf op te lossen. Uit onderzoeken blijkt dat hierdoor het herstel juist langer duurt en dat je eerder een tweede of derde burn-out krijgt. Het schema is er om je te helpen en begeleiden in de stappen die je kunt zetten tijdens je herstel. Raadpleeg altijd je huisarts of bedrijfsarts, en zoek naar een therapeut, coach of hulpverlener die bij je past.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

vrouw zonder vakantiestress

Ontspannen op vakantie: 9 tips tegen vakantiestress

Vakantiestress? Je bent niet de enige. Voor veel mensen is op vakantie gaan een bron van stress. 1 op de 6 Nederlanders leidt namelijk aan vakantiestress. In dit blog leggen we je uit waar die stress vandaan komt. En geven we je 9 tips om meer ontspannen op...