Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Hoe blijf je piekeren de baas? 6 efficiënte technieken

door | okt 9, 2018 | BoFit Burn-out Blog

Ben jij iemand die maar blijft piekeren? Zeker als je burn-out bent geldt dat je door je lage energiepeil snel in een negatieve spiraal terecht komt. En dat slurpt al je energie op. Hoe kom je van dat vervelende piekeren af? Wij geven zes technieken die werken.

Plan van aanpak bij piekeren

Gelukkig is er voor de piekeraars onder ons goed nieuws: er zijn manieren om van je piekeren af te komen. Dat vraagt wel enige aandacht en inzet. Als je het een beetje op z’n beloop laat gaan dan is de kans groot dat die negatieve gedachtestroom weer de overhand krijgt. Spreek dus met jezelf af hoe je het piekeren gaat aanpakken. Kies een strategie en hang bijvoorbeeld briefjes op om jezelf hieraan te herinneren. Na een paar keer oefenen zul je steeds vaker positieve resultaten zien.

 

6 efficiënte technieken om piekeren de baas te blijven:

 

 1. Vind een uitlaatklep

Je zorgen van je af schrijven vinden veel mensen een prettige en efficiënte manier om van die malende stroom gedachten in je hoofd af te komen. Je zet letterlijk je zorgen buiten jezelf zodat je er van een afstand naar kunt kijken. En dan lijken die zorgen opeens iets minder heftig dan ze in je hoofd waren. Is schrijven niets voor je? Bespreek je problemen dan met je partner of vriend(in). Je verhaal kwijt kunnen geeft lucht en iemand anders kan een andere kijk op jouw situatie geven.

2. Bedenk een positief scenario

Piekeren heeft meestal een negatieve lading. Er is iets vervelends gebeurt, je weet eigenlijk niet echt zeker hoe het afloopt, toch vul je het maar alvast negatief in. Maar in de meeste gevallen loopt het helemaal niet zo negatief af. Bedenk eens hoe jouw situatie op een positieve manier zou kunnen eindigen. Welke hulp kun je krijgen? Hoe kun je toenadering tot iemand zoeken? En misschien is er niet één maar zijn er verschillende scenario’s te bedenken. Deze scenario’s hebben net zo veel kans van slagen als die ene negatieve.

3. Leid jezelf af

Naast dat we piekeren over een uitkomst die vaak anders afloopt, zijn heel veel piekergedachten ook gewoon herhaling. Je repeteert continu hetzelfde. Heel veel nieuwe informatie of oplossingen krijg je door het piekeren dus niet. Als je zoals onder punt 1 een uitlaatklep heb gevonden en het piekeren houdt nog niet op, zorg dan voor afleiding. Kijk een grappige film, ga naar buiten, luister naar muziek of knuffel de hond. Dat geeft je uiteindelijk veel meer rust en soms biedt een oplossing zich spontaan aan.

 

piekeren

4. Zorg goed voor jezelf

Een gezonde geest zit in een gezond lichaam. Wanneer je goed voor jezelf zorgt – zoals voldoende slapen, regelmatig bewegen en gezond eten – dan kun je negativiteit ook beter aan en wordt de kans dat je piekert kleiner.

5. Train je brein

Volgens vele onderzoeken hebben je hersenen ongeveer zes weken nodig om nieuw gedrag aan te leren. Om te stoppen met piekeren is het eerst noodzakelijk dat je in de gaten hebt dat je piekert. Pas dan kun je je piekeren stoppen. Laat je gedachten op zo’n moment stil vallen, zeg ‘stop’ of concentreer je op iets anders. Dit vereist wel enige discipline en uithoudingsvermogen. Maar als je dit jezelf eenmaal hebt aangeleerd, heb je er wel een leven lang profijt van.

6. Neem je gedachten niet te serieus

Je gedachten representeren niet wie je bent. Het zijn slechts gedachten die opkomen en weer gaan. Kritische gedachten als ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Dat kan ik niet’ verkondigen niet per se de waarheid. Net als onder punt 1 geldt ook hier dat als je je gedachten buiten jezelf zet, dat je er beter naar kunt kijken. Je kunt bijvoorbeeld je gedachten zien als kleine kinderen die om aandacht jengelen. Of geef de kritische stemmetjes een naam, luister naar wat ze te zeggen hebben, maar ga er verder niet op in. Zo leer je om niet overal serieus op in te gaan en houd je energie over voor dingen die de moeite waard zijn.

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

fabels over burn-out

5 hardnekkige fabels over burn-out

Over burn-out bestaan hardnekkige fabels. Ook bij BoFit komen we die geregeld tegen. Misverstanden die je herstel nou juist in de weg staan. Daarom hebben we de vijf hardnekkigste fabels voor jou geselecteerd. #FABEL1: Ik ben burn-out door mijn werk Wellicht de...

3 effectieve stappen om van je faalangst af te komen

Angst, waaronder faalangst, en burn-out liggen dicht bij elkaar. Letterlijk, want dezelfde systemen in de hersenen zijn hierbij betrokken. En omdat je draagkracht bij burn-out lager is, kun je sneller angstig zijn. Het is daarom heel logisch dat faalangst bij...

Van millennial tot midlife: burn-out in iedere levensfase

Natuurlijk, een burn-out kan op ieder moment en op iedere leeftijd gebeuren. Toch zijn er levensfases die meer risico met zich meebrengen dan andere. In dit blog bespreken we de verschillende levenscategorieën met hun specifieke problematiek en hun risico op...

Restverschijnselen burn-out: vermoeidheid vrouw

Restverschijnselen na burn-out: wat is het en wat doe je ermee?

Na je burn-out wil je mogelijk snel aan de slag om je leven weer op te pakken. Voor de meeste mensen lukt dat. Een klein deel houdt na hun burn-out last van restverschijnselen, klachten die niet zo snel overgaan. Wat houdt dat precies in en wat kun je er aan doen?...