Extreme vermoeidheid, 8 oorzaken en 4 tips

door | apr 30, 2020 | BoFit Burn-out Blog

Extreem vermoeid? Hoe vaak beantwoord je de vraag hoe het met je gaat met ‘druk’ en ‘moe’? Het zijn termen die aan de huidige maatschappij kleven. Veel mensen zijn moe, en als deze extreme vermoeidheid je functioneren gaat beperken is dat heel vervelend. Daarom lees je hier alles over vermoeidheid en de symptomen ervan. Ook vind je uit hoe vermoeidheid verband houdt met stress en burn-out.

 

Wat is extreme vermoeidheid?

Moe zijn is niet altijd vervelend. Dit herken je vast wel: als je een dag veel in de buitenlucht bent geweest voor een mooie wandeling of fietstocht, zit je ’s avonds waarschijnlijk lekker rozig op de bank. Die vermoeidheid geeft je dan een fijn en voldaan gevoel. Je hebt je ingespannen, hebt frisse lucht opgesnoven en nu is je lichaam moe en ontspannen.

Je kunt ook extreem moe zijn en tegelijkertijd de spanning door je lichaam voelen stromen. Dit is vaak het geval als je je ergens zorgen over maakt of angstig voor bent, of last hebt van stress. De emoties putten je uit, maar je bent tegelijkertijd zo alert dat je je niet kunt ontspannen als je wilt slapen. Of je bent zo vermoeid dat je eigenlijk op elk moment van de dag zou willen slapen.

Tot slot heb je momenten waarop de vermoeidheid plotseling opkomt. Kortom, vermoeidheid kan zich op verschillende manieren uiten. We gaan verderop in de tekst in op de mogelijke oorzaken van extreme vermoeidheid.

 

Symptomen van vermoeidheid

Herken je dat als je moe bent soms flarden van een gesprek langs je heen gaan? Alsof je hersenen tijdelijk in watten veranderd zijn. Het lukt je niet meer om te focussen en je hebt het gevoel alsof je delen van een gesprek mist. Of misschien herken je wel dat als je erg moe bent, je coördinatie minder wordt. Je stoot je steeds, struikelt over je eigen voeten, en laat van alles uit je handen vallen. Waar je vervolgens weer geïrriteerd over raakt. Je raadt het al: dit zijn allemaal symptomen van extreme vermoeidheid.

Ook hoofdpijn, duizeligheid en zin hebben om een potje te huilen horen erbij. Je hebt het gevoel dat je van alles moet, omdat je eigenlijk nergens zin in hebt. Tot overmaat van ramp vertelt je omgeving je steeds dat je er zo bleek uitziet en donkere kringen onder je ogen hebt. Dat je extreeem moe bent, is dus wel duidelijk. Maar hoe ontstaat die moeheid nou precies?


Man kijkt moe in de camera

8 Oorzaken extreme vermoeidheid

Moe zijn is een vaak gehoorde klacht en daarom is de oorzaak soms wat lastiger te achterhalen. Dat ouders met een pasgeboren baby op hun tandvlees lopen is goed te verklaren. Ze maken in korte tijd ingrijpende veranderingen mee en slapen erg weinig.

Maar vaak is de reden van de vermoeidheid wat minder duidelijk. Er kunnen uiteenlopende redenen zijn die we hieronder uitgebreid beschrijven. De oorzaak van de vermoeidheid kan psychisch of lichamelijk zijn, of een combinatie van beide. Hieronder geven we je een aantal veelgehoorde oorzaken.

 

1. Eten en drinken

Misschien sta je er niet altijd bij stil, maar wat je ‘in je lichaam stopt’ heeft een uitwerking op je energieniveau. Dus alles wat je eet of drinkt of op een andere manier tot je neemt, bepaalt hoe je je voelt.

Na het drinken van een paar wijntjes kun je je misschien tijdelijk beter voelen, maar je slaapt er uiteindelijk minder goed van. Ja, je valt er snel door in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is minder. Daarbij word je door de alcohol ook vaak vroeger wakker en lukt het je dan niet meer om in te slapen.

Ook roken kan een veroorzaker zijn van moeheid. Dat komt doordat er giftige stoffen in je bloed komen en de doorbloeding door roken minder goed wordt. Je lichaam moet dus harder werken om je organen goed doorbloed te houden.

Naast deze genotsmiddelen heeft wat je eet ook invloed op de hoeveelheid energie die je voelt. Eigenlijk kun je het zo zien: alles wat je eet heeft een voedingswaarde en geeft je dus een bepaalde mate van energie. Ongezond eten bevat maar weinig energie. Als je dus vaak ongezond eet, geef je je lichaam dus ook weinig energie.

Lees ook:  Te veel eten of juist niet eten door stress: wat heeft het met burn-out te maken en welke voeding helpt bij stress?

 

2. Werk

2.1 Niet op je plek

Idealiter doe je werk dat bij je past, waaraan je iets toevoegt, wat je plezier geeft. Toch gaat er niemand élke dag fluitend naar zijn werk. En zelfs als je van je hobby je werk hebt gemaakt, zijn er nog steeds klusjes die niet leuk zijn.

Maar als je elke dag voelt dat je niet op je plek zit, kun je daar op de lange termijn vermoeid door raken. Je bent in een omgeving waar je je niet op je gemak voelt of waar je eigenlijk liever niet zou willen zijn. Het kost bakken met energie om dan toch elke dag weer je werk te doen

2.2 Te weinig uitdaging

Ook uitdaging in je werk is belangrijk. Als je officieel acht uur op een dag werkt, maar je je werk eigenlijk ook prima in zes uur zou kunnen doen, kan ook dat resulteren in vermoeidheid. Dus ook van te weinig prikkels of uitdaging kun je vermoeid raken. Daardoor kun je een bore-out ontwikkelen.

 Lees ook het ervaringsverhaal van Collin met een bore-out.

2.3 Te druk

Een periode hard werken kun je in principe goed aan. Zeker als je iets doet wat je leuk vindt, of als je er zelf voor kiest om een periode wat harder te werken. Maar als het vele werken te lang duurt, geen vrije keuze is of je daardoor te weinig tijd voor ontspanning overhoudt, heeft dat zijn effect op je lichaam. Stukje bij beetje raak je steeds vermoeider.

Als je weinig tijd hebt om in je vrije tijd op te laden, raakt je accu steeds leger. Soms is een weekend uitrusten en goed slapen dan niet meer voldoende om bij te komen. En zo krijg je steeds minder energie.

Ook interessant: Parttime werken en toch burn-out? Dat kan.

 

3. Heftige gebeurtenissen

Soms gebeuren er dingen die je niet in de hand hebt. Je wordt ontslagen, raakt ziek of verliest iemand die je dierbaar is. Deze gebeurtenissen zorgen voor veel emoties, onzekerheden en angsten. Als je na je ontslag snel weer een nieuwe baan vindt zijn de zorgen relatief snel over. En voel je je snel weer beter. Maar als je langere tijd tegen je zin in werkeloos bent, rouwt of ziek bent zorgt dat voor heftige emoties die je erg moe kunnen maken.

4. Veel angst of zorgen

Als je veel spanning hebt, kan dat leiden tot piekeren. Door na te denken over je probleem probeer je er meer grip op te krijgen en naar een oplossing te zoeken. Helaas leidt piekeren vaker niet dan wél tot meer helderheid. Sterker nog: het probleem wordt er juist complexer door. Als je piekert haal je er namelijk vaak dingen bij die helemaal niet zo relevant zijn.

Als je ergens heel veel aan denkt komen je gedachten in een vicieuze cirkel terecht. Negatieve gedachtes gaan met je aan de haal en zorgen ervoor dat je je niet meer kunt concentreren. Je hebt geen eetlust meer, valt slecht in slaap en bent moe.

Met deze 6 tips blijf je piekeren de baas.

5. Te weinig beweging

Hoe slechter je conditie is, hoe sneller je moe bent. Als je weinig beweegt, en je minder dan een half uur per dag inspant, kan dat ervoor zorgen dat je vermoeider bent.

6. Lichamelijke klachten

In sommige gevallen is het verstandig om naar de huisarts te gaan als je al lange tijd vermoeid bent. Dat is vooral het geval als je moe bent en daarnaast langere tijd last hebt van (een) van deze klachten: pijn, depressiviteit, veel hoesten, nergens meer trek in hebben, je suf of verward voelen, of als je zonder afleiding afvalt.

7. Traumatische ervaringen

Traumatische ervaringen in het verleden die je niet hebt verwerkt, kunnen zorgen voor extra vermoeidheid. Doordat deze emoties zich opstapelen in je lichaam, raakt je lichaam steeds meer overbelast. Hierdoor ben je snel overprikkeld, en daardoor ook steeds vaker extreem moe. Naar verloop van tijd kan dit steeds erger worden.

8. Stress en burn-out

Extreme vermoeidheid is een veel gehoorde klacht bij stress en burn-out. Vermoeidheid bij stress kan vaak verholpen worden door het rustiger aan te doen of meer te slapen.

Als je burn-out raakt, voel je je vaak al langere tijd heel erg moe. Vrije dagen of zelfs een vakantie is niet meer genoeg ombij te tanken. Zelfs als je voldoende slaapt, heb je eigenlijk nog te weinig energie voor de dag, of ben je rond het middaguur alweer moe. Boodschappen of een dagelijks klusje doen is je al veel te veel. Je kunt zo vermoeid zijn dat je letterlijk niets meer kunt doen dan op de bank of je bed liggen.

Bij zulke extreme vermoeidheid is het noodzakelijk om aan de bel te trekken (en liever nog eerder natuurlijk).

Burn-out gaat vaak gepaard met allerlei andere klachten. We hebben 73 symptomen van een burn-out voor je op een rijtje gezet. Als je vermoeid bent, en ook andere klachten herkent uit het lijstje kan het zijn dat je burn-out bent, of er tegenaan zit.

 Vrouw ligt vermoeid in bed

 

 

Wat helpt tegen extreme vermoedheid? 4 tips

Als moe zijn je leven beheerst en je belemmert in je functioneren, dan is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak. We hebben de mogelijke oorzaken van vermoeidheid hierboven al voor je op een rijtje gezet. Hieronder geven we je nog wat tips die helpen je vermoeidheid te verminderen.

1. Leef gezond

Denk bij gezond leven aan de 3 basisprincipes: voeding, slapen, bewegen. Kies voor voedsel waar voldoende energie in zit. Zoals volkoren producten, fruit, groente, vis en peulvruchten. Je lichaam haalt uit dit voedsel voldoende energie, dat jouw energiepeil op de langere termijn goed doet. Kies daarnaast zoveel mogelijk voor een vast slaapritme. En beweeg dagelijks. 

2. Doe werk waarvan je energie krijgt

Als je merkt dat je je langere tijd niet gewaardeerd voelt op je werk of je werkzaamheden niet (meer) bij je passen, probeer dit dan op te lossen. Dat kan door een gesprek op je werk aan te gaan, of door op ander werk te solliciteren. Ook als je te veel werk moet doen in te weinig tijd is het belangrijk dit bespreekbaar te maken en aan te geven welk effect dit op je heeft.

3. Zoek ontspanning

Juist als er veel stress is in je leven, moet je zorgen dat er aan de andere kant ook ontspanning is. Afleiding zoeken of de spanningsoorzaak vinden, is belangrijk. Zeker als je de neiging hebt om veel te piekeren. Piekeren vraagt veel energie van je, en die energie kan je lichaam nu juist goed gebruiken.

Zoek afleiding in dingen die je leuk vindt om te doen. Dat kan yoga zijn, maar misschien ga je liever hardlopen of mountainbiken. Misschien voelt dat tegenstrijdig om te doen als je al moe bent, maar het kan je juist helpen om ’s avonds beter te slapen. Daarbij geeft iets doen wat je leuk vindt, je nieuwe energie.

Ook de natuur ingaan is een goede manier om snel te ontspannen. Heb je een fijne tuin? Een tijdje in de tuin te werken doet ook wonderen. 

4. Vind een uitlaatklep

Deel je zorgen en gevoelens met de mensen om je heen. Verwerk je verleden door met een therapeut of stress of burn-out coach aan de slag te gaan. Zo zorg je ervoor dat je minder vermoeid raakt door onverwerkte emoties.

 

 

 

 

Bronnen:

Thuisarts.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Zo werkt bewegen voor je burn-out

Zo helpt bewegen bij je burn-outherstel

Bewegen is goed voor je. Dat weet iedereen. Maar is bewegen ook goed tijdens je burn-out? Het antwoord is volmondig: ja! Alleen is het niet de bedoeling dat je vier keer per week op de sportschool te vinden bent. Gedoseerd te werk gaan is het advies.  ...

Burn-out, verlies en rouw

Hoe rouw en verlies invloed hebben op je burn-out (2)

In eerste instantie denk je bij verlies misschien aan het overlijden van een dierbare. Toch kan verlies zich op vele manieren uiten. Ook in de verschillende fases van een burn-out kun je verlies tegenkomen. Hoe dat precies zit vertellen we je in deze driedelige...

lifestyleverbetering en burn-out

13 positieve effecten door leefstijlverandering

Onlangs publiceerde het NRC een artikel over het bevorderen van leefstijlverandering en de erkenning van leefstijlgeneeskunde. Vooral bij chronische (levensstijl)ziekten levert dit veel op. Wist je dat veranderen van het dagelijks leven van een patiënt vaak meer...