Zo laat je de controle los! 5 praktische tips

door | apr 30, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Mensen met een burn-out voelen een grote verantwoordelijkheid en trekken zaken naar zich toe. En omdat ze goed weten hoe iets gedaan moet worden, voeren ze het liever zelf uit. Maar hiermee komen ze ook in de knel. Want loslaten is voor mensen met een burn-out vaak niet het sterkste punt. Dus hoe doe je dat? 5 tips om beter los te laten.

Ontstaan controle

Controle is een manier om een situatie te beheersen. En dat ontstaat vaak al vroeg in de jeugd of kindertijd. Door je op een bepaalde manier te gedragen voorkwam je straf, onveiligheid of uitsluiting. Controle is dus eigenlijk een overlevingsmechanisme. Het heeft je lange tijd behoed voor erger maar op een bepaald moment werkt het alleen maar tegen je. En dan zit je met een patroon die jarenlang diep ingesleten is en waar je niet van de een op andere dag vanaf bent.

Hoe laat je de controle los?

 

#tip 1: Kom achter je negatieve overtuiging

Het helpt om er achter te komen waarom je doet zoals je doet. Hier zit altijd een negatieve overtuiging achter. Bijvoorbeeld: je blijft op je werk maar klussen aannemen omdat je je anders een slechte collega voelt. Je overtuiging is dat je niet goed genoeg bent. Of: je vindt dat je huis altijd perfect opgeruimd moet zijn. Doe je dat niet, dan geeft je dat de overtuiging dat je lui bent en daarmee een slecht mens. Je kunt jezelf helpen door een positieve overtuiging hiervoor in de plaats zetten.

 

foto man bos

#tip 2: Je hebt echt geen grip

Realiseer je dat je echt geen grip hebt op anderen. En vaak ook op bepaalde situaties niet. Sommige mensen kunnen jarenlang hetzelfde gedrag volhouden, ook al krijgen ze niet wat ze willen. Als je dus merkt dat jouw gedrag niet werkt, dan komt dit vaak omdat je het niet te veranderen is. Je eerste stap naar de controle loslaten is dat je weet dat je gedrag geen zin (meer) heeft.

#tip 3: Loslaten = accepteren

Loslaten betekent dat je de situatie accepteert zoals die is. Hier hoef je niets voor te doen, je hoeft alleen maar aanwezig te zijn bij wat er gebeurt. Dit is vaak al een uitdaging genoeg. Want je denkt dat nu alles mis gaat zonder jouw inmenging. Het tegenovergestelde is vaak waar. Situaties lossen vanzelf op. Of iemand uit je omgeving voelt zich geroepen iets te doen omdat jij nu eens niet het voortouw neemt. En soms is er gewoon geen oplossing en dat is ook goed.

#tip 4: Geef je emoties de ruimte

Je laat vaak niet in één keer iets los waarmee je jaren geworsteld hebt. Daarnaast, met het loslaten van bepaalde patronen komen ook een hoop emoties los. Emoties die je door het controle uitoefenen hebt weten te onderdrukken. Dat je je daarom in eerste instantie minder vrij en blij voelt, is heel normaal. Geef jezelf de tijd om deze gevoelens te verwerken.

#tip 5: Iedere dag een stapje

Leren loslaten gaat niet snel, het is een heel proces. Doe iedere dag een stapje en prijs jezelf dat je weer vooruit gaat. Uiteindelijk komt er een dag dat je er niet eens meer aan gedacht hebt en je de situatie volledig hebt geaccepteerd. En hiermee komt ook veel ruimte vrij. Want het controleren van je omgeving en situaties kosten je ontzettend veel tijd en energie. En die kun je nu aan leukere dingen besteden.

 

Vond je dit interessant? Lees ook:
Grenzen stellen, hoe doe je dat? (1)
Waarom een burn-out het beste is wat je kan overkomen

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Hoe word je minder perfectionistisch? 4 tips

 Perfectionisme en burn-out liggen dicht bij elkaar. Jezelf iedere keer over een grens duwen kan uiteindelijk resulteren in opgebrand raken. Hoe perfectionisme ontstaat en hoe je er beter mee om kunt gaan lees je in dit blog.   Waar ligt de grens voor...

Maak angst en paniek beheersbaar

Angst is een nuttige reactie op gevaar, maar sommige mensen zijn vaak bang om niets. Ze worden voelen zich heel angstig of raken in paniek door situaties die niet echt gevaarlijk zijn. Zoals de weg niet kunnen vinden of het zien van een aangelijnde hond op straat....

Burn-out: hoe doe je het rustiger aan?

Het krijgen van een burn-out is een teken dat je niet goed naar je lichaam hebt geluisterd. Dat je je grenzen al jaren hebt genegeerd en dat je hierdoor vaak ook niet meer weet waar die grenzen liggen. Is dat allemaal je eigen schuld? Zeker niet. Maar het is wel...