Burn-outverhaal van Ingrid | beklemmend gevoel en afwezig

Eind mei 2017 begon de ‘reis’ waarvan ik veel geleerd heb maar die ik niet nog een keer wil maken. Ik had sinds langere tijd een wedstrijd gepland met mijn paarden. De week voorafgaand aan het evenement was ik ‘ziek’ van de zenuwen. Dacht ik…

Die vrijdag ging ik naar mijn werk. Ik kon niet eten en voelde me raar/afwezig. Tijdens een gesprek met een collega sprak ik dat ook uit. Ik had het gevoel flauw te gaan vallen. Uiteindelijk ben ik naar huis gegaan, blij dat ik veilig thuis was gekomen en in bed gaan liggen. Ik heb de wedstrijd afgebeld maar in de loop van de week daarna weer naar mijn werk gegaan. Na twee dagen werd ik ’s ochtends wakker met een beklemmend gevoel en het gevoel over te moeten geven. Ik moest terugdenken aan de scepsis (bloedvergiftiging, red.) die ik ooit heb gehad. Hetzelfde gevoel.

 

“Wat een eyeopener was, was de rol van de ademhaling”

 

Ik heb de huisarts toen laten bellen. Diagnose: hyperventilatie, mogelijk een paniekaanval. Dit was het begin van een lange weg. In eerste instantie heel moe, veel slapen. Geen prikkels kunnen verdragen. Daarna een fase van angst, hartkloppingen, niet kunnen slapen en niet kunnen eten door een omklemmend gevoel van het middenrif. In korte tijd zeven kilo afgevallen. Mijn bloed was door de huisarts onderzocht, maar hij vond geen afwijkingen. Diagnose: burn-out.

Voor de paniekaanvallen werd ik doorverwezen naar een psycholoog. Zelf had ik het idee dat mijn klachten niet alleen psychisch waren. Er was een duidelijke wisselwerking tussen geest en lichaam. Via internet ben ik bij BoFit uitgekomen en de aanpak sprak mij zeer aan. Juist omdat hierin de connectie wordt gelegd tussen lichaam en geest.

Na een kennismakingsgesprek in de duinen van Egmond met BoFit-coach Tien (Tineke), heb ik besloten om een traject bij BoFit te starten. Na een aantal sessies merkte ik verbetering onder andere door af en toe weer te kunnen ontspannen. Wat een eyeopener was, was de rol van de ademhaling in het geheel. En een praktische oefening om hier de aandacht op te vestigen en te verbeteren. Hiervan maak ik nog steeds regelmatig gebruik. Een andere belangrijke eyeopener was het rollenspel: als helper, slachtoffer en aanklager. Waar zit jezelf en hoe ga je hiermee om (wisselende rollen)? Het BoFit-traject heeft geleid tot het weer starten met werken in oktober.

Vanaf het begin van de burn-out bleef ik het gevoel houden dat er iets niet klopte. Mijn grootste angst was om een ernstige ziekte te krijgen/hebben. Mijn bloedwaarden waren bij controle iedere keer goed. Tot ik eind november een knobbeltje onder aan mijn hals ontdekte: schildklierkanker. Na de boodschap ‘er zijn kwaadaardige cellen gevonden’ leef je een slechte film met jezelf als hoofdpersoon. Toch gaf het ook rust om te weten dat mijn onderbuikgevoel waar bleek te zijn.

Het BoFit-traject was net voor de constatering tijdelijk onderbroken om een EMDR-traject te volgen met betrekking tot een intensive-care-opname uit het verleden. Ik heb de oprechte belangstelling van mijn coach heel fijn gevonden tijdens de moeilijke periode van behandelingen en het wachten op uitslagen.

In mei zijn we gestart met de laatste sessies. Rond die periode ben ik ook weer voorzichtig begonnen met werken. Het is al met al een heel heftig jaar geweest. Wat de toekomst mij gaat brengen is nog een verrassing. Maar het Bofit-traject heeft mij goede handvaten meegegeven om daar de juiste vorm aan te geven.

Met heel veel dank aan BoFit-coach Tien voor de aandacht, het geduld en de praktische blik!

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-out ervaring van Rose | vele labels verder

Dit betreft een terugblik op mijn BoFit-traject van een paar jaar geleden. Bijna drie jaar lang heb ik niet kunnen werken. Inmiddels kan ik met zekerheid zeggen: ik ben hersteld! In 2019 heb ik coaching mogen ontvangen van BoFit-coach Frank. Eind 2019 ben ik weer...

Burn-outverhaal van Gerrit | overbelast

In februari kwam ik erachter dat ik de afgelopen tijd te zwaar belast was geweest. Ik kreeg allerlei klachten. Vermoeidheid, slecht slapen, concentratieproblemen, hoofdpijn, vaak chagrijnig.   “Ik voelde niet meer”   Zonder goed te weten waaraan ik begon,...

Burn-outverhaal van Doris | overvolle agenda

Ik was al jaren rusteloos, had een overvolle agenda en een eigen zaak. Mensen in mijn omgeving probeerden mij te waarschuwen dat dit tempo niet vol te houden, maar ik lachte hen uit: IK kon dat best. “Ik was een robot die een perfecte show opvoerde” Ook toen ik...

Burn-out ervaring van Romy | overweldigd door sociale onveiligheid

In voorjaar 2021 was het helder dat ik me overweldigd voelde door de sociale onveiligheid bij mijn werkgever. Onthullen hoe ik me voelde bracht geen beweging ten positieve. Toen ik daarnaast ook fysieke klachten kreeg, werd het me al snel duidelijk dat ik niet meer...