7 gouden tips tegen eenzaamheid bij burn-out
Meer dan 40 procent van de Nederlanders voelt zich eenzaam. Dit kwam uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook mensen met een burn-out hebben hier vaak last van. In dit blog geven we je tips om hier beter mee om te gaan.
Serieus probleem
Uit onderzoeken blijkt dat eenzaamheid tot meer kan leiden dan alleen een rotgevoel. Je kunt er zelfs depressief van worden of hartklachten van krijgen en je hebt een grotere kans om te overlijden. Eenzaamheid is naast een serieus probleem ook nog eens een taboe. Want dat je je eenzaam voelt, daar heb je het niet zo snel over.
Verbinding voelen
Eenzaamheid heeft niets te maken met weinig sociale contacten hebben. Het gaat veel meer over een echte verbinding hebben met iemand, het gevoel dat iemand je snapt en jou niet veroordeelt. Heb je een burn-out dan is de kans groter dat je door je omgeving niet wordt begrepen. Dat kan gevoelens van eenzaamheid aanwakkeren. Daarnaast ben je ook niet of weinig mobiel en heb je minder energie om er op uit te trekken. Allemaal redenen om in een sociaal isolement te raken.
Een fase
Toch is er zeker wat aan eenzaamheid te doen. Dat je tijdelijk wat eenzamer voelt vanwege je ziekte is heel gewoon. Probeer hier niet in te verzwelgen maar weet dat het een fase is die uiteindelijk ook weer over gaat. Hieronder geven we je nog meer tips die je helpen om je minder eenzaam te voelen.
7 gouden tips tegen eenzaamheid bij burn-out
- Realiseer je dat je in een veranderingsproces zit. Jij verandert, maar dat wil niet zeggen dat anderen automatisch mee veranderen. Soms kost dat vriendschappen. Dat hoort er een beetje bij. Hoe verdrietig dit ook is, het geeft ook ruimte voor mensen die beter bij je passen.
- Vermijd zo veel mogelijk mensen die je niet begrijpen of die je veel energie kosten. Dat maakt alleen maar dat je je nog eenzamer en onbegrepen voelt.
- Meld je aan bij groepen, verenigingen, social media of clubs die specifiek over burn-out gaan. Hier zul je mensen treffen die hetzelfde meemaken als jij. Dat maakt het praten erover gemakkelijker en herkenbaar. Je zult merken dat je niet de enige bent met eenzame gevoelens.
- Vind uit op welke tijdstippen je het extra moeilijk hebt. Zorg er rond die tijd voor dat je afleiding hebt, even iemand belt of iets leuks voor jezelf doet.
- Wees je ervan bewust dat het voor anderen soms moeilijk is om te begrijpen wat er met jou aan de hand is. Probeer dit te accepteren. Het belangrijkste is dat jij jezelf de ruimte geeft om te herstellen en zacht en liefdevol naar jezelf toe bent. Je door anderen afgewezen voelen is niet fijn, maar jezelf afwijzen is nog erger.
- Heb je echt niemand die je begrijpt? Schrijf je gevoelens dan van je af, het liefst dagelijks.
- Als je het gevoel hebt overal alleen voor te staan dan komt dat misschien omdat je ook alles alleen doet. Vraag om hulp dus. De meeste mensen vinden het fijn iets voor een ander te doen, dus maak hier gebruik van.
Wil jij met anderen over je burn-out praten? Meld je dan aan voor onze Facebookgroep ‘Kom uit je burn-out’.
Bron:
Mt.nl | 6 juli 2018