Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom wandelen helpt tegen stress en burn-out

door | jun 27, 2018 | Burn-out nieuws

Onlangs is uit onderzoek gebleken dat steeds meer Nederlanders wandelen. Ook tijdens een BoFit-sessie vormen wandelen en bewegen belangrijke onderdelen van het herstel. Dit is waarom wandelen zo goed voor je is. Ook bij een (beginnende) burn-out.

Het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) kwam onlangs tot de conclusie dat er meer gewandeld wordt in Nederland. Sinds 2005 is dit percentage met 11% toegenomen. En dat is ook niet zo gek. Wandelen heeft veel voordelen. Het is bijvoorbeeld redelijk eenvoudig en goedkoop, en je kunt het ieder moment doen. Iedereen (mits geen fysieke klachten) kan het omdat het niet al te veel inspanning vereist. Dertig minuten wandelen per dag zorgt al voor een meetbare toename van witte bloedcellen. De weerbaarheid tegen infecties en indringers wordt zo vergroot. Uit een tienjarig onderzoek blijkt dat je met wandelen je leven kunt verlengen. En voor ouderen geldt bijvoorbeeld dat tien minuten wandelen per dag een betere glucosehuishouding geeft en hierdoor de kans op ouderdomsdiabetes wordt verlaagd. Kortom, wandelen heeft veel voordelen en is ook nog plezierig om te doen.

 

Wandelen maakt creatiever

Neuropsycholoog Erik Scherder komt ook nog met een andere verklaring. Hij stelt dat wandelen ook creatiever maakt. Zeker omdat ons cognitieve brein de hele dag wordt belast. Ons werk en onze telefoon vereisen veel van onze aandacht waardoor de rustmomenten in de afgelopen jaren zijn afgenomen. “Met wandelen laat je die druk letterlijk van je af vallen. Daardoor gaan we weer mijmeren en creatief zijn. Bijvoorbeeld dat probleem waar je de hele ochtend over hebt lopen tobben”, zegt Scherder. “Na een wandeling heb je vaak ineens de oplossing. Doordat het brein ontspant, activeert het ‘default mode netwerk’. Hoewel je niet meer bewust met het probleem bezig bent, werken je hersenen op de achtergrond aan een oplossing.”

 

Wandelen en stressvermindering

Wandelen zorgt daarnaast voor stressvermindering, zeker als dit in een groene omgeving gebeurt. Het naast elkaar lopen heeft nog een groot voordeel. Je praat gemakkelijker omdat je oogcontact vermijdt. Scherder zegt hierover: “Tijdens het wandelen kom je echt een paar gesprekslagen verder dan normaal. Dat heeft voornamelijk te maken met de fasciculus uncinatus, een verbinding tussen je frontale en temporale hersenkwab. Deze gebruik je om te navigeren, maar maakt ook empathie aan. Daardoor zul je meer invoelend zijn en ontwikkel je sneller een band met de ander.”

 

Wandelen en burn-out

Wandelen in de natuur met een coach tijdens je burn-out heeft dus vele voordelen. Je krijgt niet alleen meer conditie en een gezonder lichaam, je stelt je ook meer open dan anders. Door je gevoelens te delen en te uiten maak je snel stappen in je herstelproces. “Wandelen leent zich uitstekend voor het hebben van een moeilijk gesprek. Je stimuleert er namelijk de prefrontale cortex mee, de plek in je hersenen waar redenerend vermogen en zelfreflectie ontstaat. Daarnaast werkt het als een mooie remming op stress. Je bent daarom kalm en zult minder opgefokt zijn wanneer iets je niet bevalt,” onderstreept Scherder hiermee.

 

Veilig wandelen en herstellen

Overigens is het niet voor iedereen met een burn-out weggelegd om langdurig te wandelen. Veel mensen met een burn-out zullen in de beginfase heel voorzichtig te werk moeten gaan. BoFit werkt daarom met een opbouwend stappenplan zodat je op een gezonde en veilige manier kunt wandelen én herstellen.

 

Bronnen:

Nu.nl | 26 juni 2018

Ahealtylife.nl | 15 juli 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Natuur maakt gelukkiger dan stad

Er is al veel gepubliceerd over de heilzame werking van de natuur. Uit recent onderzoek blijkt dat het soort natuur en landschap ook invloed heeft op je geluksgevoel.  Zo zijn mensen aan de kust het gelukkigst, volgens Wageningen Evironmental Research. Woon je in...

Minder werkvrijheid, vaker burn-out

Werknemers ervaren minder zelfstandigheid in hun werk dan een aantal jaar geleden. Vooral werknemers die nog maar kort in dienst voelen zich minder vrij in hun werk. Dit blijkt uit de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO die deze...

Minder draagkracht, meer stress

Iedereen heeft wel eens last van stress. Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Of stress schadelijk is hangt af van hoeveel belasting iemand aankan. De ene mens kan meer spanning en druk aan dan de andere. Ongezonde stress ontstaat pas als de...

Burn-out niet alleen werkgerelateerd

Betogers van de drie jongerenvakbonden gingen eind september in Brussel de straat op. De vakbonden maken brandhout van het beleid van de Belgische regering maar klagen ook de werksituatie aan. Volgens de betogers zijn we een burn-outgeneratie aan het kweken. En wat...