Burn-outverhaal van Mieke | te veel hooi op de vork

Begin dit jaar heb ik via internet contact gezocht met BoFit. Ik was moe, had het druk op het werk, was lusteloos, had last van uitslag, hoofdpijn, slapeloosheid en zat in de put. Ik wist zelf niet meer hoe ik hieruit moest komen. Wat had ik dan? Volgens mij mankeerde ik niets maar ik wilde wel weer heel graag gelukkig worden. Alleen ik wist niet hoe.

BoFit-coach Timo belde mij vrijwel meteen op na mijn informatieaanvraag bij BoFit. Hij reageerde ontzettend begripvol en nodigde mij uit voor een vrijblijvende intake, een paar dagen later in het Bunderbos. Ik kende hem niet, was ontzettend zenuwachtig voor onze ontmoeting en ik had geen enkel idee wat ik van die vrijblijvende intake mocht verwachten. Wat zou zo’n ‘vreemde bomenknuffelaar’ mij nu kunnen vertellen?

 

De coach is gespecialiseerd in onder andere burn-outklachten en stressmanagement. Maar dat had ik natuurlijk allemaal niet, met mij was echt niets mis! Ik had alleen maar wat moeite met het hooghouden van alle balletjes en de balans tussen werk en privé. Nou, ik kan jullie vertellen: contact zoeken met BoFit en BoFit-coach Timo is met zekerheid de beste beslissing in jaren geweest! 

Tijdens de intake hebben we eerst een stuk gelopen, gepraat, oefeningen gedaan en van de natuur genoten. Na anderhalf uur was ik nog steeds moe, maar ik had er wel alle vertrouwen in dat Timo degene was die mij kon helpen om mezelf hier weer bovenop te werken (want ja, ‘helaas’ moet je het echt zelf doen).

 

“Ik vond dat ik en anderen zich vooral niet moesten

aanstellen en gewoon moesten doorgaan

 

In het begin hebben we 2 x per week afgesproken, later 1x per week en uiteindelijk werd het coachingstraject afgebouwd. We startten altijd eerst met beweging. In alle weersomstandigheden hebben we van de omgeving genoten. Timo heeft me aan de hand van oefeningen, simpele vragen en voorbeelden laten inzien dat ik misschien toch ‘ietsiepietsie’ te veel hooi op mijn vork nam.

Ik moest toch echt naar mijn lichaam gaan luisteren. Zelf wuifde ik alles lange tijd weg. Ik vond dat het allemaal wel meeviel. Dat ik én anderen zich vooral niet moesten aanstellen en gewoon moesten doorgaan.

Inmiddels ben ik zo ver dat ik – met hulp van coach Timo – inzie dat ik zelf aan het roer sta van mijn leven. Dat ík degene ben die bepaal hoe druk ik het heb en dat ik héél goed voor mezelf moet zorgen. Zelfs als dat even niet in mijn agenda past. Structureren en doseren zijn terugkerende onderwerpen geweest.

Mijn coach heeft me geleerd hoe ik rust kan pakken, kan ontspannen en hoe ik mijn ademhaling onder controle krijg. Hij heeft me prachtige voorbeelden in de natuur laten zien. Ik ben nu in staat om dichter bij mijn eigen gevoel te blijven, minder te oordelen en vooral Niet Invullen Voor Een Ander (NIVEA).

Wat ook een heel belangrijk onderdeel van dit traject is geweest, is de rust ná de sessie. Ik was snel geneigd om na de sessie weer gauw terug in mijn achtbaan te stappen. Te gaan werken, kinderen ophalen op school, koken, eten, sportclubjes, vrienden, familie, et cetera. Echter dan ligt terugval natuurlijk des te meer op de loer. Juist een of  twee uurtjes rust na de sessie geeft de tijd om overal rustig over na te denken, te reflecteren, het een plaatsje te geven en eventueel wat aantekeningen te maken (zodat je ontspanningsoefeningen ook op een ander moment nog kunt herhalen). En weer met een leeg, fris hoofd verder te gaan met je dag.

Uiteraard gaat nu nog niet alles perfect. Ik ben wel in staat om op tijd mijn gedragspatronen te herkennen – en te erkennen – en heb nu handvatten en inzichten om mijn (nieuwe) vaardigheden te benutten. Ik vond het ook best eng om er na de laatste sessie ‘alleen’ voor te staan. Ik mis de momenten met Timo zeker. Maar ik ben ook heel trots om te kunnen zeggen dat ik nu weer gelukkig ben! En daar ging het uiteindelijk allemaal om.

Aan iedereen die twijfelt of het wel de juiste keuze is om contact te zoeken met BoFit zou ik willen zeggen: DOEN! Dank je wel Timo!

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-out ervaring van Danique | opeenstapeling van gebeurtenissen

Mijn burn-out kwam na een opeenstapeling van levensgebeurtenissen in combinatie met een gezin, een vervolgopleiding en een stressvolle baan. Nadat ik het bericht van afstuderen van de opleiding binnen had, ben ik ingestort. Dat wil zeggen: ik was zowel fysiek als...

Burn-outverhaal van Ernst | overspannen en zware hoofdpijn

Na een echtscheiding achter de rug te hebben en een periode van enorme werkdruk, kreeg ik last van hartkloppingen, zweetaanvallen en zware hoofdpijn. De conclusie van mijn huisarts en de arboarts op mijn werk was duidelijk: "Meneer, u bent overspannen".   “Ik...

Burn-outervaring van Theo | moe, terneergeslagen en overspannen

Op een vrijdagochtend, februari 2020, zat ik in gesprek met twee naaste collega’s op kantoor. Opeens voelde ik iets in mijn waarneming veranderen en lukte het mij niet meer me te concentreren. Mijn denkproces was van het een op het andere moment veel slomer dan...

Burn-outverhaal van Jantine | over grenzen heen

Rennen en lullen; zo verklaar ik aan vrienden wat ik doe bij mijn BoFit-coach. No-nonsense het lijf bewegen en ondertussen inzicht krijgen in hoe het allemaal zover heeft kunnen komen. En vervolgens het aanleren van een effectievere (levens)strategie. Na een lange...