Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Nieuwe trend: de natuur inzetten als medicijn

door | nov 13, 2018 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

De natuur in trekken om beter te worden? Kan dat? Ja, het kan. Daarnaast, de natuur wordt steeds belangrijker nu we ons dagen lang tussen vier muren opsluiten en al zittend ons leven doorgaan. De roep om terug te gaan naar de natuur of dit op zijn minst een groter onderdeel in ons dagelijks bestaan te laten zijn, wordt steeds luider.

 

In het Zwarte Woud in Duitsland staat in een klein valleidorpje een enorme houten villa. Dit huis heeft vroeger dienst gedaan als weeshuis. De weeskinderen die hier kwamen werden onderworpen aan een strak leefstijlprogramma. De bedoeling was namelijk dat ze snel en zonder al te veel problemen weer de maatschappij in konden. Het programma bestond uit de eerste vier uur van de dag in het Zwarte Woud vertoeven. Gewoon lekker ronddolen, rennen, spelen, bomen beklimmen of bloemen plukken. Het idee erachter was dat het contact met de natuur helend was. En aangezien deze kinderen vaak traumatische ervaringen hadden opgedaan, konden ze dat wel gebruiken.

Natuur als medicijn voorschrijven

Nu denk je misschien: ja, maar dat was toen. Toch is er langzaam een trend gaande waarbij de natuur steeds meer gezien wordt als genezer van ziektes. Vorige maand kregen artsen in Shetland, Schotland toestemming om de natuur als medicijn voor te schrijven. Vooral bij ziektes als hoge bloeddruk, stress, angst en hartziektes kan naar buiten gaan en een natuurgebied opzoeken enorme voordelen opleveren. De bevolking van Shetland krijgt voortaan dus geen poeders en pillen meer voorgeschreven, maar een dagelijkse dosis natuur.

Duitse jongeren wandelen weer

‘Wanderliebe’ en ‘wanderlust’. Zo noemen onze oosterburen liefkozend hun liefde voor natuur en wandelen. En dat is niet alleen voor veertigplussers. Juist bij de Duitse jongeren is wandelen weer hip. Je hoeft je er als jongere niet voor te schamen je wandelschoenen aan te trekken, je rugzak op te doen en een rondje in de natuur te lopen. Zelfs niet als je met je ouders meegaat. Veel jongeren organiseren wandelweekenden waarbij ze samen met hun vrienden voor een paar dagen de bergen of bossen intrekken. Uiteraard niet zonder een selfie boven op een berg, bij een mooi uitzicht of een waterval. Instagram staat er inmiddels vol mee. En dat wandelen gezond is, is ook mooi meegenomen.

Al één keer per maand de natuur in trekken kan de kans op kanker verkleinen

Bosbaden in Japan

In Japan kennen ze al jaren ‘shinrin-yoku’ of te wel ‘bosbaden’. Het werd in 1982 onderdeel van het nationale gezondheidsprogramma voor de bevolking van Japan. In de praktijk betekent bosbaden dat het al voldoende is om in de buurt van bomen te zijn. Je hoeft er niet urenlang voor te wandelen. Gewoon picknicken onder de kersenboom of met je blote voeten in het gras lopen geeft je al ontspanning en frisse lucht. In Japan is veel onderzoek gedaan naar de heilzame effecten van de natuur. Je voelt je hier niet alleen beter, je immuunsysteem verbetert er bovendien door. Al één keer per maand de natuur in trekken kan de kans op kanker verkleinen. De natuur heeft dus naast een genezende ook een preventieve werking.

Herstellen in de natuur

Ook bij BoFit kennen we al jaren de voordelen van herstellen in de natuur. Door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen haal je meer zuurstof binnen en neemt de activiteit van NK-cellen, Natural Killer Cells, toe. Deze cellen spelen een grote rol bij het immuunsysteem en dus bij herstel van je burn-out. Dit neemt alleen toe als je in de natuur loopt. Een wandeling in de stad heeft niet hetzelfde effect. Vooral de nabijheid van bomen zijn hierbij belangrijk. Herstellen in de natuur geeft dus een extra die je niet krijgt als je binnen zit. Je herstel verloopt hierdoor spoediger en geeft ook op andere gezondsheidsvlakken voordelen.

 

Lees ook:

Natuur maakt gelukkiger dan stad

Een betere gezondheid door meer groen

Groene omgeving doet mensen goed

 

 

Bronnen:

Hetkanwel.net | 28 oktober 2018

Volkskrant.nl | 24 oktober 2018

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Werkstress en slapen: een vicieuze cirkel

Dat (werk)stress tot gepieker kan leiden en daarom tot slecht slapen, weten we allemaal wel. Maar wist je ook dat dit andersom geldt? Slecht slapen leidt ook tot meer werkstress. Dat ontdekte arbeidspsychologe Michelle van Laethem tijdens haar promotieonderzoek aan...

Bevolgenheid als bron van werkgeluk

Met alle aandacht die werkstress en burn-out krijgen, zouden we bijna vergeten dat ons werk ook een bron van vreugde en geluk is. Dat geldt zeker voor de bevlogen werkers onder ons. Veel en hard werken is voor hen geen stressvolle weg die dood loopt met een...

Burn-out een beroepsziekte?

Wat heeft een burn-out eigenlijk met werk te maken? Moet de ziekte erkend worden als beroepsziekte of niet? Onlangs werd deze discussie in België gevoerd, omdat men daar - net zoals in Nederland - bezorgd is over het aantal werknemers met een burn-out. HR expert...

Min. SZW: preventie uitval door stress

Deze maand (april) start het ministerie SZW de uitvoering van de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Preventie van uitval door stress, overspannenheid en burn-out levert een belangrijke bijdrage aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De uitvoering...